Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení

Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 3. 2010 03:00 63

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Intel Core i7-980X 3. Testovací systém 4. Přetaktování a teploty 5. Syntetické testy - Paměti
6. Syntetické testy - Benchmarky 7. Praktické testy 8. 64-bitové testy a spotřeba 9. Shrnutí výkonu 10. Zhodnocení a závěr ...

První zmínky o mnoho-jádrovém procesoru s jádrem Gulftown jsme zaznamenali už v roce 2006. První konkrétní informace o šesti-jádrovém CPU pak přišly loni na jaře. Po roce čekání je Intel u cíle, právě dnes uvádí na trh vskutku monstrózní procesor. Ten nabízí šest jader, funkci Hyper-Threading a 12MB L3 cache.

Reklama
Intel Core i7-980X - Šest jader pro extrémní nasazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlastnosti a přetaktování

Je nasnadě, že uvedením Core i7-980X předvedl Intel svou technologickou vyspělost a možnosti. Jde spíš o demonstraci "síly", než skutečně reálně použitelný produkt pro masy. 32nm výrobní proces a rovnou v šestijádrovém čipu, je triumf. I když k výsledku vedla dlouhá cesta, podařilo se. Spotřeba v klidu u starších Core i7 čipů byla dotažena k téměř k dokonalosti, a nový procesor zde nijak neexceluje. Nabízí stejnou spotřebu jako starší 45nm čtyřjádra. V zátěži si ale řekne minimálně o 30W méně a to už je celkem zajímavý rozdíl a úspora.

S novým výrobním procesem se očekávalo i vyšší přetaktování, které ale není nikterak zázračné. Starší Core i7 revize D0 jsou srovnatelné s těmito prvními 32nm kousky. Se vzduchovým chlazením je strop někde kolem 4,2-4,3 GHz. Na šestijádrový procesor to není špatné, vzhledem k výsledku starších čipů to ale není nijak extra zlepšení. S dusíkem je situace lepší, se svým vlastním Core i7-980X (revize A0) dosáhnu bez potíží na frekvence kolem 5,8 GHz stabilně ve většině benchmarků. Pokud máte skutečně zájem si tento procesor pořídit a zejména ho taktovat, doporučuji ještě chvilku počkat na další várky, s každým 32nm vyrobeným wafferem se budou možnosti zlepšovat.

Výkon

V případě výkonu není nutné mnoho hovořit, vše je jasné z výsledků. Pokud aplikace neumí těžit z výkonu více jader, nabídne procesor stejný výkon jako starší Core i7-975. Pravé orgie nastanou v programech, které dokáží využít šest jader s Hyper-Threading. Tam je možné počítat s nárůstem výkonu více než 30 procent, což mnoho profesionálů jistě ocení. Nesmíme také zapomenout zmínit mnohem lepší poměr výkonu ke spotřebě, jež je u tohoto čipu excelentní.

Názor

Na závěr můj čistě subjektivní názor. Core i7-980X je jistě exklusivní kousek hardware, který už svou cenou zcela zásadně eliminuje okruh potenciálních kupců. Pokud jste uživateli procesoru Core i7 a počítač používáte na běžné činnosti a zejména hraní her, nepřinese vám šestijádro žádnou výhodu nad stlávající situací. Hry, které by dokázaly využít šest jader (+ Hyper-Threading) by se daly spočítat na prstech jedné ruky truhláře - invalidního důchodce. Pro vás tento procesor určen není, a investice by byla zcela zbytečným vyhozením peněz. Tento čip je určen pro "počítačové oligarchy", kteří si mohou dovolit koupit cokoliv a nemusí přemýšlet o nějakém aspektu výhody a nevýhody. Je určen pro nadšence taktování, kteří dokáží 32nm výrobní postup zúročit při lámání rekordů s dusíkem. A v poslední řadě je určen pro profesionály, kteří si tímto čipem (nebo dvěma) mohou nechat vybavit pracovní stanici (třeba od Apple) a zefektivnit práci na náročných úlohách.

Výhody a nevýhody Core i7-980X

  • Vysoký výkon v jednojádrových i vícevláknových aplikacích
  • 32nm výrobní proces a krapet nižší zahřívání
  • Funguje ve stávajících X58 deskách
  • Skvělé možnosti přetaktování
  • Spotřeba v zátěži nižší než starší čtyřjádra
  • Odemčený násobič
  • Turbo Boost
  • Kvalitní chladič součástí balení
  • Extrémní cena
  • Při vysokých napětích vysoká spotřeba a teploty (stejně jako u 45nm Core i7)
  • Nárůst výkonu jen v multi-thread aplikacích
  • Potenciál využitelný jen v profi sféře

Základní desky do testu zapůjčili: EVGA Europe a Asus Computer CZ

Procesory do testu zapůjčil: Intel

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama