Jak neselhat a doletět na Měsíc a zpět
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Jak neselhat a doletět na Měsíc a zpět

Jak neselhat a doletět na Měsíc a zpět | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 6. 2021 12:23 7

Seznam kapitol

1. Tolerance k chybám 2. ROM s dráty 3. Margarete Hamiltonová 4. Zkusili jste to restartovat? 5. Pryč s chaosem 6. 21312 Women of NASA

Bylo nebylo, počítače byly tak strašně nespolehlivé, že jste je prostě nemohli provozovat jen tak: Bez parity, na integrovaných obvodech a bez dozoru samotné. Přesto se našli lidé, kteří bojovali s chybami – a mezi nimi jedna opravdu výjimečná vývojářka, která software zodolnila tak, že jste mu i život mohli svěřit!

Reklama

Za svou činnost dostala spoustu ocenění. V roce 1986 obdržela Augusta Ada Lovelace Award od Association for Women in Computing. V roce 2003 ni NASA ocenila Exceptional Space Act Award a dala odměnu 37200 dolarů, což byla největší odměna pro jednotlivce, kterou NASA darovala. V roce 2016 obdržela Presidential Medal of Freedom, což je nejvyšší civilní vyznamenání USA, od prezidenta Baracka Obamy.

A samozřejmě, ti paranoidnější z vás si řeknou: Sakra, kdy nám konečně začne vnucovat to Lego? Protože ano, Margaret Hamiltonová patří k velmi malému počtu skutečných lidí, kteří dostali svoji vlastní figurku v Legu. Bohužel máte smůlu: Speciální set 21312 Women of NASA byla limitka, která vyšla v roce 2017 a už se neprodává. Pokud vás kosmické Lego baví stejně jako mě, máte smůlu a budete si ho muset koupit s nehoráznou přirážkou od specialistů, které staré limitky přeprodávají. 

Buď jak buď existuje to a mimo Margaret Hamiltonové tam najdete i astronomku Nancy Grace Romanovou, „Matku teleskopu Hubble“, první americkou astronautku Sally Rideovou a první barevnou americkou astronautku Mae Jemisonovou. O Nancy Romanové uslyšíme hodně často, protože nový infračervený orbitální teleskop bude pojmenovaný po ní!

Margaret Hamiltonová je úžasnou postavou dějin výpočetní techniky. Ne tím, že by udělala něco dramatického – ale naopak, její formalizace a metody prevence chyb nám software zklidnily a učinily svět bezpečnějším a spolehlivějším. A právě v tom je její největší přínos.

Lego stavebnici rakety Saturn V s modulem Apollo, kterému na měsíc pomohl dnes zmiňovaný AGC, si můžete zakoupit u našeho partnera czc.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama