Jak se zastánci vize konce 19. století střetli s 21. stoletím
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Jak se zastánci vize konce 19. století střetli s 21. stoletím

Jak se zastánci vize konce 19. století střetli s 21. stoletím | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 6. 2017 03:00 53

Seznam kapitol

1. Zpátky na kola 2. Ohrožený druh 3. Na kolech do budoucnosti 4. Nuselský slalom 5. Volnost! Rovnost! Bratrství!

Nátlakové cyklistické skupiny jako Auto*Mat žádají pro členy svého kmene exkluzivní výsady jak na úkor automobilistů, tak i chodců. A nejen to: Ze své vize budoucnosti, připomínající Saigon 50. let, vyhání i moderní pohybovadla ze stejné skupiny: Segwaye, hoverboardy, elektrokola i elektrokoloběžky. Ty totiž do cykloaristokratických vizí nepatří!

Reklama

Z hlediska chodce je celkem jedno, jestli vás bude svou energií drtit kolo či segway, nicméně segwaye jsou v Praze zakázány v celkem velkém rozsahu. Za nejbizarnější oblast zákazu pokládám zónu , kde byl segway zakázán pravděpodobně proto, aby se tyto čtvrtě cítily světověji. Sám jsem tam segway nikdy neviděl a netuším, proč by tam na nich měly proudit davy turistů.

Jak se zastánci vize konce 19. století střetli s 21. stoletím
i Zdroj: PCTuning.cz

Restrikce v pražském centru dávala smysl proto, že centrum je šíleně sešlapané a když se zasytí turisty, máte ho reálný problém projít i pěšky. Vypustit mezi davy chodců ještě kolony segwayů byl pro někoho jistě výnosný, celkově ale dost nešťastný nápad, takže tento zákaz dává do jisté míry smysl. Do jisté míry proto, že řada dvoukolek je poměrně malá a nízká a zabírají méně místa než kolo. Přesto máme oblasti, kam se na kole smí a na gyrovozítku ne – a to nemluvím o MHD, která opět přepravu kola akceptuje, ale s vozítkem vás vyhodí.

Myšlenka, že když odněkud vyženeme segway, mělo by se vyhnat i kolo, mi přijde naprosto logická. S úžasem jsem proto hleděl na fotoreportáž Aktuálně.cz, která mapovala další nátlakový happening Auto*Matu a fotografie osvěžila vcelku pitoreskními komentáři, jakože jsou cyklisté „ohrožený druh“, snaha radnice zakázat kola „nesklízí podporu veřejnosti zrovna po hrstech“, že rikša „vozí turisty hezky postaru“ a podobně. Ten článek si snad Auto*Mat musel psát sám, protože každý, kdo nespadl z, Měsíce ví, že rikša je staročeskou tradicí asi jako trdelník se zmrzlinou a nebo rádobystaré novoveterány.

Jak se zastánci vize konce 19. století střetli s 21. stoletím
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama