jak-se-zhavi-920-pretaktovani-phenomu-ii-a-core-i7
Návody Článek Jak se žhaví "920" přetaktování Phenomu II a Core i7

Jak se žhaví "920" přetaktování Phenomu II a Core i7 | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 2. 2009 06:00 70

Seznam kapitol

1. Úvod - Kdo s koho? 2. Testovací sestavy 3. Taktujeme Phenom II X4 920 4. Taktujeme Core i7 920 5. Nárůst výkonu s přetaktováním 6. Závěr

AMD se s Phenomy II X4 podařil návrat do první ligy přetaktování, kde dosud vládl Intel s procesory Core 2. My se dnes podíváme na přetaktování dvou procesorů s podobným názvem. První je levnější model Phenomu II X4, a druhý jeho jmenovec Core i7 920. Procesory jsou různě drahé i výkonné, přímo srovnávat je tedy nebudeme. Budeme je taktovat s použitím vzduchového chlazení, a podíváme se na možnosti obou levnějších zástupců své platformy.

Reklama
Jak se žhaví "920" přetaktování Phenomu II a Core i7
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsem si vědom skutečnosti, že komponenty taktuje pouze malé procento uživatelů počítačů, my jsme ale na webu PCTuning a přetaktování je naším koníčkem, stejně jako je tomu i u většiny z vás. Ohledně extrémního přetaktování, které nemá u nás žádnou tradici, chápu nižší obecný zájem, ale domácí taktování komponent klasickými metodami stále žije a je oblíbené. Nevěřte různým komentářům a zprávám, že dnes nikdo netaktuje, Vás - příznivců taktování je stále dost.

Částečně souhlasím s tvrzením, že pro většinu běžných činností stačí jakýkoliv moderní procesor na základních frekvencích. To je pravda, a to nevyvracím. Stále se ale najdou aplikace, kde si přetaktováním dopomůžete k znatelně vyššímu výkonu a třeba ke zkrácení času potřebného pro úlohu. Ona totiž každá ušetřená vteřina může v celém pracovním dni dát i několik (desítek) uspořených minut. Nenabádám vás k maximálnímu možnému přetaktování procesorů a komponent, ale jak dokázal náš test, navýšení frekvence o 10 procent přinese stejnou porci výkonu navíc. Každé i malé přetaktování se vyplatí a moderní procesor není dobré nechat zahálet. Výrobce se soustředil na to, aby váš CPU šel skvěle taktovat a vy potenciál nevyužijete.

Proto se přetaktování nebojte, a taktujte. Touto činností se také naučíte zákonitostem a vztahům mezi komponenty a vlivem na stabilitu, což se vám může později hodit při hledání problémů. Závěrem tedy přeji vysoké výsledky přetaktování, a ať si vyberete procesor od Intelu nebo nový od AMD, zajímavé výsledky se jistě dostaví.

V příštím pokračování volného seriálu Reportů z přetaktování poměří své síly Core 2 Quad 8200, Phenomy II X4 910, 810, a také se podíváme na Phenom II X3 720 Black Edition. Tedy se máte na co těšit. Kromě toho vám již příští týden ukážeme, jako první v ČR přetaktování nových Phenomů II X4 pod kapalným dusíkem, a těšíme se na frekvence nad 6 GHz ... k tomuto testu nám AMD půjčilo 5 procesorů, tak snad se alespoň s jedním podíváme za hranici přetaktování snů ...

Bez podpory následujících společností by test nemohl vzniknout:

Děkujeme ASUS Computer s r.o. za půjčení skvělé základní desky M4A79 Deluxe

Děkujeme EVGA Europe za půjčení grafické karty GeForce GTX 260

Děkujeme Gigabyte CZ a SK za poskytnutí základní desky EX58-UD5

Děkujeme HP CZ za půjčení testovacího monitoru HP LP3065

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama