Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky

Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 6. 2022 15:38 89

Seznam kapitol

1. Nebyla to legrace 2. Na mobil to stačí, ale... 3. Není kabel jako kabel 4. I skladník se může znát třídy kabelů 5. Když má kabel mikročip

Lidé bez technického vzdělání tleskají jednotné evropské nabíječce USB-C. Ti, kteří technice rozumí, se tomu jenom šklebí: Tohle není konec chaosu, tohle je jeho nástup za bláhových oslav lidí, kteří si myslí, že už jim bude stačit jen jeden kabel.

Reklama

Představa, že USB-C bude standard, který tu s námi bude stejně dlouhou jako eurozásuvka, je prostě směšná. Už teď řadu různých iterací s odlišnými vlastnostmi, jen komplexita je skryta uvnitř a není vidět na první pohled. Toto řešení navíc časem nutně narazí na další inovace: Buď takové, které budou žádat změnu konektoru, nebo na přechod na bezdrátové technologie. 

Každému musí být jasné, že pokud od zařízení, která nešla fyzicky propojit, přejdeme k zařízením, kde budete moci propojit nabíječku pro mobil s herním laptopem a naopak nabíjet mobil výkonnou nabíječkou, bezpečnost se přesune na úroveň protokolu o tom, kdy zařízení spolu budou muset vyjednat co přesně které chce a jak to udělat. Protože lze věci fyzicky propojit, přicházíme o jednu úroveň bezpečnosti – a budeme se muset víc spolehnout na logiku pod nimi. 

Představte si, co se stane, až se do toho přimotají padělky, které budou jednoduše lhát. Anebo až někomu dojde, že teď už není třeba vyrábět speciální killer USB, že stačí hacknout mikrokontrolér výkonného zdroje a jen tak ze srandy pustit třeba 240W do zařízení, které žádá o 10 W. To je víceméně nutnost, to se prakticky vzato musí stát. Celá ta unifikační ptákovina naopak zvýší pravděpodobnost, že něco nebude fungovat tak, jak by to fungovat mělo – anebo že si do svého zařízení zapojíte něco kompromitovaného. Ono je totiž relativně snadné vysvětlit lidem, aby nepoužívali neznámé flashdisky – ale hacknout vás může i speciálně upravený napájecí kabel USB. Klasický napájecí kabel laptopu hacknout nelze, ty nové a pokrokové ano.

To, že se EU rozhodla prosadit něco takového u telefonů, je v podstatě zbytečné. Prakticky už jenom Apple se drží u zastaralého Lightningu – a podle mého názoru se připravuje na přechod na kompletní bezdrátovost tak jako tak. Není žádná debata o tom, že Lightning je starý a pomalý a že se ho Apple drží kvůli poplatkům a zpětné kompatibilitě s zařízení, ale s tím vyhláška nic nezmění, existující zařízení ho mají a dalších pět až možná deset let ho potřebovat budou.

U laptopů to vidím nejen jako zcela kontraproduktivní krok, zvlášť u těch výkonných. Nejde jen o to, že EU blokuje inovace, ale ona doslova brání zjevně lepším existujícím řešením, jako jsou magenty jištěné napájecí konektory. 

Jak takováhle pitomost mohla projít hlasováním, to mi je jednoduše záhadou. To opravdu nechápu vůbec.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama