Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky

Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 6. 2022 15:38 89

Seznam kapitol

1. Nebyla to legrace 2. Na mobil to stačí, ale... 3. Není kabel jako kabel 4. I skladník se může znát třídy kabelů 5. Když má kabel mikročip

Lidé bez technického vzdělání tleskají jednotné evropské nabíječce USB-C. Ti, kteří technice rozumí, se tomu jenom šklebí: Tohle není konec chaosu, tohle je jeho nástup za bláhových oslav lidí, kteří si myslí, že už jim bude stačit jen jeden kabel.

Reklama

To, že kabel se správnými konektory nemusí vždycky fungovat, je problém: Podívejte se na potíže, které působí různé třídy HDMI kabelů. Nebo si vzpomeňte na různé kvality kabelů VGA, které vedly k nesmyslným debatám o „kvalitě obrazu“, i když ta byla u analogu masivně ovlivněna jak kvalitou kabelu, tak i délkou. Lidi si naštěstí typicky nezapojují sítě, ale i tak byly běžné problémy s NAS proto, že do nich zapojili jednoduše první ethernetový kabel, který byl volný – aniž by se podívali na jeho kategorii. Pak se stane, že jim to nejede spolehlivě, oni to odpojí, odnesou do servisu, ten nevidí problém, vrátí jim to, lidi to zase zapojí do toho špatného kabelu, zase to nejede, zase se to vrací – a obě strany si myslí, že ti druzí jsou kreténi prostě proto, že nikoho nenapadne, že problém je v tom kabelu, který zůstal doma.

Spoustu podobných problémů řešily právě odlišně dělané kabely – prostě proto, že mechanicky nedovolí zasunout nevhodný kabel do nekompatibilního zařízení. Od lidí můžete čekat, že se naučí zasunovat tvary do zdířek, ale ne to, že budou studovat potisky na kabelech a znát jejich třídy. Přirozená evoluce vede k tomu, že se unifikuje to, co se unifikovat dá – a když to výrobce přežene, tak to na další generaci opraví, asi jako když Apple vrátil MagSafe.

Jedna věc je, kdyby šlo o doporučení – to bych asi ještě přežil. Dovedu si představit stav, kdy laptop bude standardně používat konektor typu MagSafe a doplňkově, volitelně, bude podporovat napájení USB-C, kdyby něco. Přejít na to jako na jediný systém je ale jednoduše pitomost. Naopak dnes se setkáváme s rozlomitelnými magnetickými konektory USB-C, což je věc, která vám při pádu může zachránit nejen kabel, ale i základní desku zařízení. 

EU vykládá, že její pokrokové nařízení ušetří 11 000 tun elektroodpadu ročně, což je bullshit. 

Přinejmenším posledních deset let vás vůbec nic nenutilo vyhazovat staré kabely a ani nabíječky. U Apple jste mohli používat jejich Lightning od iPhone 5 dodneška, jejich nabíječka pro Watch funguje od první generace hodinek po poslední. Už před dávnou dobou se konsolidovaly zdroje u většiny normálních laptopů, které jste mohli používat dál a dál. Představa, že s každým mrtvým zařízením vyhazujete i jeho kabely, je prostě ujetá. To naopak přechod na nový standard z toho všeho udělá odpad! 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama