Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky

Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 6. 2022 15:38 89

Seznam kapitol

1. Nebyla to legrace 2. Na mobil to stačí, ale... 3. Není kabel jako kabel 4. I skladník se může znát třídy kabelů 5. Když má kabel mikročip

Lidé bez technického vzdělání tleskají jednotné evropské nabíječce USB-C. Ti, kteří technice rozumí, se tomu jenom šklebí: Tohle není konec chaosu, tohle je jeho nástup za bláhových oslav lidí, kteří si myslí, že už jim bude stačit jen jeden kabel.

Reklama

Dnes žijeme ve světě, kde efektivně existují pouze tři napájecí konektory na mobilních zařízeních: USB-C, které dominuje, odcházející micro USB, které se stále vyskytuje na starších zařízeních, a pak Lightning, který mají prakticky všechny věci od Apple. To je všechno. A prodávají se na to kabely, které mají všechny tři koncovky, na které klidně připojíte tři zařízení najednou – a stojí méně než tři stovky.

A to této situace cválá Evropský parlament jako don Quixote – a vyráží proti větrným elektrárnám v domnění, že bude bojovat s draky. Ano, proti větrným elektrárnám, protože než vyrazil do boje, zmizeli nejen draci, ale taky větrné mlýny. Není to vlastně už ani směšné, je to jenom smutné.

Víme, kde jsme: K USB-C konsolidaci dochází stejně, ale zároveň dochází k eliminaci drátového připojení obecně. Nařízení EU pro Apple může znamenat pouze to, že jednoduše odešle drát na věčnost o něco rychleji – a protože EU ve své moudrosti neunifikovala i bezdrátové nabíjení a komunikace near field, bude se stejná šaškárna opakovat o pár let později.

Kromě toho, že EU řeší problém, který se mezitím už vyřešil sám, a neřeší problém, který je teprve na horizontu, má jejich volba další aspekty, které jsou mnohem nepříjemnější, než si většina smrtelníků dovede vůbec představit. 

Tak předně: Nařídit, že USB-C se bude používat rovněž pro nabíjení laptopů, je jednoduše idiotské. 

Existují mnohem rozumnější a praktičtější typy konektorů, například nějaká forma MagSafe, kde si při trhnutí kabelem nezpůsobíte ani pád stroje, ani vytržení konektoru z desky. USB-C samo o sobě není pro takové použití vůbec vhodné, je příliš drobné, a to je mechanicky problém. Klasické napájecí konektory se navrhovaly masivně, aby snesly mechanický stres. Udělejte si něco pro sebe a podívejte se, jak vypadá typický konektor USB-C na desce – to se uviklá i při běžném používání, na to ani nemusíte poštvat děti.

Jeden kabel USB-C na všechno?! Lehká bláznivost jednotné euronabíječky
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama