Když krev tuhne v žilách – horor Outlast s hutnou atmosférou
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když krev tuhne v žilách – horor Outlast s hutnou atmosférou

Když krev tuhne v žilách – horor Outlast s hutnou atmosférou | Kapitola 3

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

24. 10. 2013 17:30 17

Seznam kapitol

1. Příběh, prostředí hry 2. Náplň hry 3. Nepřátelské postavy 4. Hudba, grafika, shrnutí

V současném herním světě není mnoho her, které kašlou na efekty a raději upřednostňují atmosféru. Prostředí, které vás pohltí, aniž by se dělo něco akčního. Outlast takovou hrou je – dokonale využívá váš strach, stupňuje napětí a brnká vám na nervy. Pokud máte dost stříleček s dojemnou hudbou a hraním si na patrioty, čtěte následující řádky.

Reklama

Pacientů sanatoria je hned několik druhů – někteří jsou neškodní, vůbec vás nebudou vnímat, nebo si vás prostě jen nebudou všímat, další od vás budou chtít pomoci a jiní po vás půjdou jako slepice po flusu. Od blázna se však nikdy nemůžete být jistí, co vlastně čekat a zde to platí rovnou dvojnásobně. Strach plynoucí z očekávání a nejistoty je mocný a i neškodné reakce pacientů vás budou děsit tak, že se vám na pár vteřin zastaví srdce.

Když krev tuhne v žilách – horor Outlast s hutnou atmosférou
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se vám stane, že po vás některý z pacientů půjde, musíte vzít nohy na ramena a začít utíkat, jelikož několik ran znamená smrt a respawn postavy na posledním checkpointu. Jakmile se útočníkovi dostanete z dohledu, můžete se schovat pod postel, nebo do skříňky, případně se přikrčit za kusem nábytku. To, že protivníkovi zmizíte z dohledu, však ještě neznamená, že vás přestane hledat. Právě naopak.

Když krev tuhne v žilách – horor Outlast s hutnou atmosférou
i Zdroj: PCTuning.cz

V místnosti, kde jste se ztratili, začne většina nepřátel šmejdit a občas je napadne podívat se i do některé skříňky, čímž můžete být odhaleni. Pokud s tímto pocitem svého protivníka ve škvírce skříňky zahlédnete, moc dobře vám nebude. Celou tuto situaci pak dokresluje zrychlený dech hlavní postavy, který v extrémně vypjatých situacích přechází do přidušeného sípotu, jenž stáhne hrdlo i vám samotným.

Zvuky samozřejmě podkreslují hru i na dalších místech. Někteří nepřátelé například mají na nohou řetěz, s kterým při chůzi cinkají a jakmile se k vám přibližují, tenhle cinkot hrůzostrašně sílí. Z dáli pak často uslyšíte nepříjemné skřípání, kapání vody atd. A když jsme u toho, v takto husté atmosféře, kterou Outlast připravil, je hrůzostrašné poslouchat i skřípání dveří při jejich otevírání. Tyto zvuky však naštěstí lze do jisté míry eliminovat opatrným otevíráním dveří.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama