Když není co zlepšovat aneb co přijde po mobilech?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když není co zlepšovat aneb co přijde po mobilech?

Když není co zlepšovat aneb co přijde po mobilech? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 5. 2017 12:00 26

Seznam kapitol

1. Počítač do kapsy 2. Velké zařízení v příliš malém balení 3. Počítač vždy na očích 4. Umělý balast nad reálným světem 5. Šrouby do hlavy 6. Tak trochu jiná integrace

Mobilní telefony jsou zvláštní v tom, že jejich podoba už řadu let zůstává fakticky stejná. Jednou mají senzor otisku prstu vepředu, podruhé vzadu, ale základní design už se výrazně nemění. Znamená to, že jsou na konstrukčním plató a nadále není možné jejich design zlepšovat? Máme se už začít připravovat na to, co přijde po nich?

Reklama

Před pár lety se objevilo několik nápadů, jak by se to dalo rozvíjet dále, Nokia uvedla ideové koncepty zařízení s ohebnou obrazovkou, která se buď dala navíjet jako pergamenový svitek anebo by se dala poskládat jako papír. Měli jsme tu zařízení, jako laptop Toshiba Libretto W105 (2010), které mělo dvě obrazovky, z nichž jedna sloužila jako klávesnice – a tím trochu připomínalo Nintendo 3DS.

A také jsme měli alternativní koncepty, které doplňovaly například tablet projektorem, který dokázal promítat klávesnici na stůl a pomocí kamer odečítat pohyb prstů. Laserová projekční klávesnice byla nejenže úspěšně vyvinuta, ale ve světě se i široce prodávala a to za nikoli přehnané ceny typu 30 USD – pochopitelně pouze v anglické verzi.

Zatím jsme v bodě, kde vývoj stagnuje. Nejmodernějším pokusem o vylepšení telefonu jsou dokovací stanice, jako je DeX pro moderní telefony Samsung Galaxy S8 anebo Microsoft Display Dock pro telefony Lumia. Zatímco Microsoft teprve rozvíjel koncept Continuum, má Samsung podstatně jednodušší úlohu, protože Android je odvozený od desktopových systémů a podporuje externí klávesnice, myši, USB zařízení i Ethernet léta. Moderní dokovací stanice tedy nejsou revoluční vylepšení, ale funguje to a s připojeným monitorem můžou nahradit stroj pro základní kancelářskou práci. Pokud se budou využívat cloudové aplikace anebo alespoň cloudová úložiště, nemusíte se nijak zásadně bát ani ztráty anebo zničení telefonu.

Teoreticky tedy nic nebrání nahrazení desktopu telefonem, tedy snad až na standardizaci doků, protože platit 150 USD za dok, který se hodí jen pro jeden typ telefonu, není zrovna príma. Minimálně u Androidu ale nic nebrání vzniku univerzálních USB-C doků, které by nemusely být ani nijak zvlášť drahé. Ale tohle řešení, jakkoliv praktické, nepředstavuje budoucnost. Je to rozšíření, mezikrok ve vývoji, který ale zásadně nemění design telefonů a ani jejich používání.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama