Když není co zlepšovat aneb co přijde po mobilech?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když není co zlepšovat aneb co přijde po mobilech?

Když není co zlepšovat aneb co přijde po mobilech? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 5. 2017 12:00 26

Seznam kapitol

1. Počítač do kapsy 2. Velké zařízení v příliš malém balení 3. Počítač vždy na očích 4. Umělý balast nad reálným světem 5. Šrouby do hlavy 6. Tak trochu jiná integrace

Mobilní telefony jsou zvláštní v tom, že jejich podoba už řadu let zůstává fakticky stejná. Jednou mají senzor otisku prstu vepředu, podruhé vzadu, ale základní design už se výrazně nemění. Znamená to, že jsou na konstrukčním plató a nadále není možné jejich design zlepšovat? Máme se už začít připravovat na to, co přijde po nich?

Reklama

Další krok ve vývoji mobilních zařízení bude pravděpodobně mnohem radikálnější. Jako pravděpodobné se jeví nahrazení telefonů nějakou formou augmentovaných brýlí, jako jsou dnes Microsoft Hololens. Na akci v Paralelní Polis jsme si mohli sami vyzkoušet Microsoft Hololens – a bylo to zajímavější, než jsme si dokázali představit, i když má současná verze brýlí stále řadu nedostatků, jako je například omezené zorné pole a nutnost brýle poměrně přesně nastavit.

Prozatím jsou Microsoft Hololens cenově mimo možnosti smrtelníků – a pokud budeme věřit Janu Hovorovi, který nám je předvedl, tak je spíš pravděpodobné, že se cena nebude snižovat, ale Microsoft se spíš zaměří na vylepšování headsetu. To dává perfektní smysl, protože Hololens se používá hlavně u profesionálů, pro které je cena menší problém než omezená funkčnost. V dohledné době, řekněme někdy do roku 2025, je nepravděpodobné, že by podobné AR brýle masově nahradily mobily.

Aby bylo jasné, Hololens vypadají velice dobře a rozhodně funkčnosti válcují dnes snad už mrtvý a pohřbený projekt Google Glass (2015). Glass sázel na přijatelnou váhu a cenu za cenu funkčnosti – uživatel musel na displej doslova šilhat a s výdrží na baterie to nebyla žádná sláva. Google Glass nebyl tak přelomovým projektem, který si výrobce přál, nastolil ale zajímavé otázky týkající se soukromí. Brýle byly určeny pro celodenní nošení, ale jasně se ukázalo, že lidé nejsou připravení sedět vedle někoho, kdo má na sobě zařízení potenciálně schopné fotit a nahrávat. Ne že by to snad s mobilem nešlo anebo že by se neprodávalo tak zvané špiónské vybavení, tedy normálně vypadající věci vybavené kamerou a mikrofonem, ale nasazené brýle některým lidem přišly ohrožující.

Teď si vezměte, že ať už bude headset vypadat minimalisticky jako Glass anebo spíš jako kus přilby jako Hololens, musí dojít k nějakému vzniku pravidel kdy a jak takovou věc používat. Moderní mobily mohou být poměrně neintruzivní, jako notifikaci můžete například používat hodinky, diodu anebo notifikační displej, ale v případě brýlí si je pro použití musíte nasadit. Zcela separátní problém je potom v ovládání zařízení, což vyžaduje pohyb hlavou a gesta – opět mnohem nápadnější než u telefonu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama