Když software zabíjí dobrý hardware aneb problémy s ovladači
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Když software zabíjí dobrý hardware aneb problémy s ovladači

Když software zabíjí dobrý hardware aneb problémy s ovladači | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 10. 2016 03:00 85

Seznam kapitol

1. Modrá je... 2. E.T. volat domů, jinak... 3. Chcete plně funkční ovladače? Zaplaťte 4. Pro dobro... výrobce 5. Instalátory instalátorů 6. Nový ovladač nevydělá, nový hardware ano

Ovladače patří mezi nejdůležitější části softwaru vůbec. Slouží k tomu, aby se váš hardware sbratřil s operačním systémem a všechno to fungovalo dohromady rychle a jednolitě. Kvůli vysokým privilegiím, rychlému vývoji ovladačů a snaze výrobců držet si technologie pod pokličkou je to ale také software asi nejproblémovější.

Reklama

S tím, jak se posunujeme k modernějším systémům, je řada starších driverů odmítnuta jako nebezpečné. Pokud výrobce neudělal novější verzi driveru anebo jde o zařízení, které nepodporuje žádný známý standard, máte obvykle smůlu. Narazil jsem na několik zcela funkčních rozšiřujících karet i tiskáren, které už nelze použít, protože pro ně neexistuje moderní driver. Tento problém se týká nezřídka výrobců hardware, kteří jsou menší anebo obskurní, případně zaniklí. Pro některé z nich už není možné dohledat vůbec žádný driver. Pokud se v komunitě neobjeví někdo, kdo starý driver jaksi „ohne“, je tu velký problém.

Windows se snaží i drivery samotné izolovat od železa, což působí problémy u mnoha domácích řešení, jako bylo například připojení velmi starých floppy mechanik k moderním PC. Původní řešení pro MSDOS fungovala tak, že se přistupovalo přímo k jednotlivým portům a program emuloval jak signály, tak jejich časování. Dnes se podobná řešení dělají hlavně kolem miniaturních počítačů, jako je Arduino. Tím se fakticky emuluje reálné chování moderních mikrokontrolérů: Windows komunikují s Arduinem příkazy, Arduino pak ovládá přímo železo.

I tak se ale stále setkáváme s bizarnostmi, chybami a bezpečnostními dírami. S nesmírným překvapením jsem například zjistil, že Windows 10 odmítají naběhnout v případě, že je současně osadím grafickými kartami velmi různých generací, jako je Nvidia GTX 260 a 1060. Takováhle kombinace samozřejmě nedává praktický smysl kromě situace, že chcete grafického dědu použít pro připojení dalších monitorů. Jenomže hle – nejde to, driver se při bootu hroutí.

Velmi originální situace nastává u mnoha nových periferií, které mají základní a rozšířenou funkčnost. Tak například Razer je nechvalně známý online ovladači Synapse, kde se nejprve logujete do cloudu, abyste mohli používat svoji vlastní klávesnici a myš. Přiznám se, že poslední věc, kterou od ovladače klávesnice chci, je to, že se bude připojovat k cizímu serveru.

Když software zabíjí dobrý hardware aneb problémy s ovladači
i Zdroj: PCTuning.cz

Jasně, všichni výrobci se dušují, že s vašimi daty hambárny nedělají, ale proč to vlastně dělají? Abyste se nalogovali na jiném místě planety a stále měli svoje makra? Co když ale nechcete, aby kdokoliv věděl, jaká máte makra a chcete se spolehnout na to, že si je nahrajete do paměti zařízení? Naštěstí tu máme generické HID drivery, se kterými to jede i bez Synapse a bez připojení na internet.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama