Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II | Kapitola 8

Petr Koc

Petr Koc

18. 11. 2011 03:00 42

Seznam kapitol

1. Sdílení multimédií 2. Server Manager 3. FTP server 4. FTP administrace
5. Spuštění programů jako služeb 6. Windows Server Update Services 7. Připojení klientů WSUS 8. Výkon v diskových operacích

Rozběhat na vlastním serveru operační systém od Microsoftu není nic těžkého. Navíc to vychází docela levně. Jaká úskalí můžete potkat při základním nastavení, jsme si ukázali v minulém díle. Dnes si probereme multimédia, centrální administraci, FTP a WSUS. Uzavřeme tím stavbu vlastního mini serveru.

Reklama

Výkon řešení s Windows Home Server 2011 bude hodně záležet na použitém hardware. Přesto si ale můžete být jisti, že i s lenošným Atomem tzv. „strčíte do kapsy“ jakékoli řešení postavené na bázi ARM procesorů (tj. téměř všechny již hotové NAS krabičky). Je to z toho důvodu, že krabičkoidní NASy mají obvykle velmi slabé procesory, které prostě pevným diskům výkonově nestačí. Naopak u WHS budete limitováni prakticky výhradně výkonem pevného disku, popřípadě ještě výkonem síťové karty. Níže uvidíte několik měření, ze kterých je toto vidět. Výsledky by bylo možné jedním slovem charakterizovat jako „nevyrovnané". A to proto, že v případě bufferování do RAM jsou výsledky excelentní, pokud ale dochází k fyzickému čtení nebo zápisu z pevného disku, vstupují do hry omezení jako rychlost seeku a rychlost sekvenčního čtení / zápisu. Je to úplně stejná situace jako u kteréhokoli moderního počítače.

Testoval jsem v Total Commanderu s vypnutým bufferováním, které v případě velkých souborů na rozdílných pevných discích značně zpomaluje. K testu posloužil asi 700 MB velký souvislý soubor, který jsem se předtím snažil bufferovat do paměti pomocí příkazu

type test.bin >nul

Ne vždy bylo ovšem bufferování úspěšné a bufferovat zápisy se dařilo také jen v některých případech. Použitou sestavou byl v minulém článku zmíněný počítač, tj. 1,6GHz dvoujádrový Athlon II X2 250u s 8 GB RAM a 750GB 2.5" diskem Scorpio Blue WD7500BPVT. Na straně klienta pak bylo Core 2 na 2,66 GHz se 4 GB RAM a RAID 1 polem z Barracuda ES.2 500 GB. Síť byla spojena pomocí Gbit LAN.

Kopírování na Windows sdílený disk

Směr z klienta na server. Kopírování dosáhlo rychlosti 83 MB/s a bylo více méně limitováno rychlostí zápisu serverového disku.

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz

Směr ze serveru na klienta byl limitován rychlostí zápisu klientských pevných disků, které jevily značnou míru seekování. Kopírování na novější disky nebo na SSD by probíhalo zcela jistě mnohem rychleji.

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz

Kopírování na Windows síťové disky je zároveň také trochu limitováno overheadem.

Kopírování na nezabezpečené FTP

Směr z klienta na server. IIS zjevně není úplně ideálně optimalizován pro zápisy.

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz

Směr ze serveru na klienta naopak dosáhl rychlosti 114 MB/s. Na serveru byl odesílaný soubor nabufferován do paměti a na klientovi se podařilo bufferovat zápisy. Reálná rychlost zápisu tedy byla nižší, nicméně pro uživatele se kopírování jevilo jako hotové touto superrychlostí.

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Kopírování na zabezpečené FTPS 

Směr z klienta na server je opět pomalý, ale tentokrát ještě mnohem více. Kódování a dekódování SSL šifrování stojí nějaký ten výkon a IIS má v této oblasti jisté rezervy. Nicméně i téměř 10 MB/s je plně dostačující pro jakékoli nahrávání dat z Internetu.

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz

Standardní SSL 

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz

128bit SSL 

Směr ze serveru na klienta zaznamenal rychlosti kolem 25 až 30 MB/s. Opět mnohem méně než u nešifrovaného spojení, ale pro posílání dat do Internetu je to i v tomto případě plně dostačující.

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz

Standardní SSL 

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz

128bit SSL 

Je vidět, že 128bit SSL u rychlostí kolem 20 MB/s a více už mírně zpomaluje. U pomalejších procesorů může být rozdíl mezi standardním SSL a 128bit SSL ješště trochu větší.

Shrnutí

Windows Home Server 2011 je dle mého názoru za současnou prodejní cenu velmi zajímavým systémem, který vám umožní si relativně snadno postavit opravdu dobře fungující domácí server.

Ladíme Windows Home Server 2011 – OS za tisíc korun II
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Přestože se Windows Home Server 2011 nehodí na všechno (není např. úplně ideální pro domácí kino, tj. nasazení jakožto Home Theater PC), dokáže splnit řadu úkolů, pro které byl primárně navržen. Jmenujme např.:

  • Síťové úložiště NAS – s WHS 2011 můžete pomocí klasického PC obhospodařovat velké množství pevných disků s řádově až desítkami TB prostoru. Můžete pracovat s RAIDem (ať už hardwarovým nebo softwarovým), můžete jednotlivým uživatelům nastavovat přístupová práva k adresářům, můžete disky defragmentovat, kontrolovat chyby, kontrolovat stav pomocí technologie SMART. Prostě a jednoduše máte stejné vlastnosti jako u klasického klientského počítače. Na rozdíl od hotových NAS krabiček toto vše máte s vysokou rychlostí. S WHS 2011 vás bude při přístupu k datům na síťových discích spíše omezovat 1Gbit ethernet a pevné disky než samotný hardware a software NASu.

  • Automatické zálohování počítačů – jde-li vám o bezpečnost dat, jistě zálohujete. Zálohovat pravidelně je ale pracné a zabírá drahocenný čas. Díky WHS 2011 můžete zálohovat počítače denně (ve formě rozdílových záloh) a tyto zálohy si všechny uchovávat na serveru třeba půl roku. Je to jednoduché, automatizované a bezpečnější než RAID 1.

  • FTP server – za pomocí Internet Information Services můžete vytvořit plnohodnotný FTP Server, a to včetně zabezpečeného FTPS přístupu. Profesionální řešení zajistí stabilitu a vlastnosti jako virtuální adresáře, izolaci uživatelů, správu přístupových práv.

  • Webový přístup – už ve standardní instalaci běží na Windows Home Server 2011 webová aplikace, která vám umožňuje vzdálený přístup k datům v nadefinovaných adresářích. Vy i vaši přátelé si můžete stahovat dokumenty, fotografie, hudbu, nahrávat je zpátky na server a případně i využít nabízený Silverlight přehrávač ke streamování.

  • Vzdálené připojení k počítačům – díky vzdálenému přístupu můžete pomocí WHS 2011 ovládat i do sítě připojené počítače přes bránu Remote Desktop.

  • Management updatů – pomocí Windows Server Update Services můžete řídit aplikaci updatů Microsoftu pro operační systém a software centrálně. Můžete tak snadno blokovat ty updaty, které považujete za nežádoucí (např. všemožné Malicious Software Removal Tools atp.).

  • Aplikační server – na počítači můžete spustit jako služby aplikace, u kterých je vhodné, aby běžely non-stop. Ať už se jedná o bezpečností software hlídající vaší nemovitost nebo o stahování velkého množství dat, od teď už na to nepotřebujete mít spuštěný hlučící a žravý klientský počítač.

Za současnou cenu asi 1000 Kč včetně DPH to rozhodně není nezajímavá nabídka, co myslíte?

Pokud v článku postrádáte nějakou informaci, napište prosím dotaz do diskuze. Pokusím se odpovědět.

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama