lan-po-zasuvkach-aneb-zkrotte-230v
Sítě a Internet Článek LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V | Kapitola 3

Kuchař Martin

Kuchař Martin

18. 10. 2004 00:00 72

Seznam kapitol

1. MicroStar HomePlug Adapter EE14H 2. Technické specifikace, software 3. Propojování, testy a závěr

Před nedávnem vyšel do prodeje MSI HomePlug Adapter EC14H, který je určen ke spojování PC pomocí rozvodů elektrické sítě. To nám umožní vybudovat síť bez nutnosti provádění stavebních úprav, pokládání kabelů a podobně. Vše co tedy potřebujete pro zapojení do počítačové sítě je běžná zásuvka (tedy elektrické rozvody) a HomePlug adaptery. Pojďme se tedy na tuto technologii podívat blíže.

Reklama

V manuálu se dočtete, jak je instalace rychlá a nenáročná. Stačí pouze zapojit adaptéry do zásuvky, spojit je pomocí dodaného kabelu (patch-cord kabel) s PC a vše by mělo být hotovo. Nesmíte ale zapomínat, že inkriminované zásuvky musí být zapojené na stejnou fázi (elektrický rozvod), jinak to nefunguje. Pokud chcete, můžete ještě nainstalovat software, ale není to bezpodmínečně nutné pro chod zařízení.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Avšak realita nebyla až tak úplně bezproblémová. Nejdříve jsem zapojení zkoušel u sebe doma a po zapojení se sice rozsvítily diody LINK (značí, že jsou v síti minimálně dva adaptéry), avšak po spojení kabelem do PC se už nic více nedělo. Počítače hlásily, že síťový kabel není zapojen a ani změna IP adresy či jiné pokusy nic neřešily. Dodaný software hlásil, že adaptér není nalezen a reinstall taky nepomáhal.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Jediné funkční zapojení bylo tehdy, když nebyly adaptéry zapojeny do PC přímo, ale kabelem spojeny do switche a ten pak zapojen do počítače. Nelze ale přece vše zabalit hned po prvním nevydařeném pokusu, že? Sebral jsem se a jel to zkusit do redakce. A světe div se, co se nestalo. V redakci to fungovalo zcela bez problémů a samozřejmě i bez nutnosti cokoliv instalovat. Zkrátka se to chovalo tak, jak mělo. Těžko říct, v čem byl u mě doma zádrhel.

Testy přenosové rychlosti

Zařízení bylo testováno při zapojení přes dva switche (to může mít na svědomí delší odezvy a o něco málo menší rychlost). Rychlost byla zjišťována přes dodaný software postupně při zapojení adaptéru v různých vzdálenostech a přes různé místnosti. Výsledné hodnoty jsou shrnuty v následující tabulce.

Vzdálenost Ping Udávaná rychlost Kopírováni 5MB souboru
1m 1 ms 13.5 Mbps 9,8 s
10m 3 ms 12.01 Mbps 10,4 s
30m 4 ms 8.36 Mbps 11,5 s
35m 4 ms 8.2 Mbps 11,7 s
50m 5 ms 8.0 Mbps 12,5 s

V rámci jedné bytové jednotky byl signál vždy v rozmezí nad 8 Mbps. To je rychlost naprosto dostatečná například pro poskytování internetu či hraní po síti, avšak pro kopírování velkého množství dat je již tato rychlost poněkud nízká.

Pro srovnání s normální kabelovou sítí či se sítí typu WiFi je následující graf.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr:

Pokud tedy uvažujete o vybudování lokální sítě a z jakéhokoliv důvodu nemáte možnost natáhnout kabely a použití WiFi je nemožné, tak HomePlug je pro vás ideální variantou neboť elektrické rozvody jsou samozřejmě dnes již v každé budově. Tato technologie se nejvíce uplatní tedy zejména v památkově chráněných budovách, kde není možné natahat kabely, také pak například v malých firmách a podnicích, u praktických lékařů a podobně. Také všude tam kde není na obtíž nízká komunikační rychlost.

Závěrečné hodnocení MSI HomePlug

Klady

Zápory

Jednoduchá instalace Max. teoretická rychlost jen 14 Mb/s
Není třeba tahat další kabeláž Poměrně vysoká cena
Lze připojovat i více zařízení Funguje jen v rámci stejné fáze
   

Cena MSI HomePlug Adapter EE14H (set dvou kusů) - 4050 bez DPH
Cena MSI HomePlug Adapter EC14H (jeden kus) - 2250 bez DPH

Adaptéry MSI HomePlug zapůjčila společnost Levi, které tímto děkujeme.

LAN po zásuvkách aneb zkroťte 230V
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama