leadtek-winfast-tv-usb-ii-deluxe
Hardware Článek Leadtek WinFast TV USB II Deluxe

Leadtek WinFast TV USB II Deluxe | Kapitola 3

Mike

Mike

19. 4. 2005 00:00 14

Seznam kapitol

1. Vzhled a konektory 2. Hardware 3. Vlastní software: Winfast PVR, Winfast FM 4. Alternativní software 5. Závěr

Firma Leadtek se na oblast domácí zábavy vrhla s velkým nadšením. Výborně si vede při výrobě grafických karet a stejně úspěšná je i s TV kartami. V současné době pokrývají její TV karty široké spektrum trhu, od levných karet až po karty s hardwarovým enkodérem. Nezapomíná ani na externí karty a speciálně ani na externí karty pro majitele notebooků. Právě těm je určen WinFast TV USB II Deluxe, který není jen obyčejný TV tuner, ale i tříportový USB 2.0 Hub.

Reklama

Winfast PVR

Po nainstalování ovladačů z CD (1.1.922.2 - stejné jako na webu výrobce) se v Device manageru (správci zařízení) objeví v kategorii Imaging devices zařízení WinFast TV USB II Deluxe a v kategorii Sound, Video and game controllers zařízení USB EMP Audio Device. Je zřejmé, že prvně jmenovaný je pro video a druhý pro zvukovou část. Pozor na to, že Windows mají tendenci použít při instalaci pro zvukovou část svůj ovladač, který se hlásí jako USB Audio Device, v této konfiguraci ale zachytávání zvuku nefunguje (aplikace vždy zatuhne, nejen originální, ale jakákoliv). Pokud se tak stane, přeinstalujte ručně tento ovladač z CD. Podle výrobce jde využít zvukovou část pouze pod Windows XP, pod Windows 2000 je nutné použít audio kabel k propojení se zvukovou kartou (Windows 2000 jsem nezkoušel).

Mluvit o software WinFast PVR (aktuální verze 3.0.10.12) snad ani nemá smysl, protože je stejný jako u jiných karet od Leadteku a je tak známý, že je to jako nošení dříví do lesa. Přesto se ale v rychlosti podívejme, jak vypadá, co umí a jaké jsou případné problémy. Jde o kompletní aplikaci pro sledování TV, poslouchání rádia a nahrávání videa.

Do systray se přidá prográmek s názvem WinFast Wizard, pomocí kterého lze spouštět jednotlivé aplikace a stará se také o příjem povelů dálkového ovladače.

Vzhled aplikace je známý, ovládání je intuitivní, panelu dominuje velké tlačítko pro zahájení nahrávání. Spodní tlačítka (zleva) slouží pro zahájení timeshiftu, uložení snímku (ozve se zvuk spouště fotoaparátu), otevření video souboru, nastavení programu, tlačítka +/- přepínají programy, předposlední tlačítko přepne na předchozí stanici a poslední pro zapnutí surfování stanicemi.


Displej panelu mění v pravidelných intervalech barvu mezi růžovou, světle modrou a žlutou, stejně tak blikají tři světýlka po stranách obou oken. Nevím, co bylo cílem tohoto chování, působí to impresivně, ale při delším používání to občas přivádí k šílenství. Při přehrávání se změní také tlačítka na panelu, což je velmi praktické, ...

... a obraz z TV tuneru se zobrazuje v malém okně (tuto funkci lze vypnout).

Okno nastavování má stejné okraje jako okno videa. V první záložce se nastavuje zařízení videa (lze jen WinFast) a zařízení zvuku. To může být buď zvuková karta nebo audio zařízení z našeho tuneru. To má fungovat pouze pod Windows XP, ale pokud jsem ho vybral, tak nebylo po zvuku ani památky. Při nahrávání se zvuk sice nahrál, ale do reproduktorů nešel. Musel jsem tedy využít služeb zvukové karty (funguje to někomu?). Zde se nastavuje také profil pro nahrávání, lze nahrávat do MPEG se softwarovou kompresí (používá se enkoder od firmy CyberLink, takže kvalita je adekvátní - velmi dobrá) nebo do AVI s libovolným nainstalovaným kodekem.

Na další záložce lze měnit parametry obrazu a je možné zapnout použití Video Mixing Rendereru 9.

Třetí záložka slouží pro nastavení stanic. Automatické vyhledání sice všechny stanice nenašlo, ale lze snadno změnit frekvenci kanálů, takže to není žádný problém. Stanice lze libovolně uspořádat v seznamu tlačítky vpravo, některé stanice lze označit jako oblíbené a posléze se přepínat pouze mezi nimi. Kanály s aktivními stanicemi jsou označeny "fajfkou".

Poslední záložka slouží pro plánovač, jeho možnosti řekne plně obrázek, výbornou vlastností je možnost po skončení úlohy počítač uspat nebo hibernovat, na další úlohu se pak počítač probudí.

Pokud použijeme nastavení země na Czech republic (PAL B/D), tak lze přepínat mezi zvukovými normami B/G a D/K klávesou A. Toto nastavení se pro všechny stanice zapamatuje i po ukončení programu. U aplikace na CD přepínání zvuku klávesou S přeskakuje přes dva módy a ve skutečnosti tak přepíná pouze dva ze čtyř, většinou jen mono a dual 1, zbylé dva stereo a dual 2 pak přeskakuje. Pokud vyberete položku z menu, tak funguje v pořádku. U novější aplikace z webu výrobce je ale tento problém vyřešen. Při volbě VMR9 a při přepínání módu vybraný mód pouze na obrazovce problikne, je to typické chování, když se nepoužije funkcí vykreslování VMR9, ale kreslí se přímo na obrazovku. Zvukové módy nelze bohužel přepínat dálkovým ovladačem. Pokud přepnete na zobrazení přes celou obrazovku (fullscreen), tak jsou oříznuty okraje videa. Jelikož tuner neumí teletext, tak ho neumí ani software.

Zajímavou vlastností je zachytávání rovnou na CD (jako VideoCD) nebo DVD disky, takže není nutné nejprve ukládat na disk a poté provádět mastering disku. Snímky lze ukládat ve formátech BMP, JPEG, TIFF nebo PNG. Zajímavá je funkce Channel surf, je to obdoba zobrazení více stanic najednou, ale zde se zobrazí pouze prázdná okýnka s číslem a názvem stanice a teprve po najetí myši se v něm zobrazí obraz. Počet zobrazených programů závisí na velikosti okna, minimálně čtyři a maximálně šestnáct. Nesmíme zapomenout ani na kvalitní deinterlace, který je rovněž od CyberLink.

 

Winfast FM

Pro příjem rádia je zde samostatná aplikace WinFast FM, do které se lze přepnout buď přímo z WinFast PVR nebo ji spustit samostatně. Její vzhled je podobný jako u PVR, změnou je řada číselných tlačítek pro volbu přednastavených stanic, v horní části je posuvník pro rychlé ladění a vlevo jsou navíc tlačítka pro přepínání a vyhledávání. Uložit do paměti lze až 10 stanic do tří skupin (tedy celkem 30). Obsah vysílání lze také ukládat, buď nekomprimovaně nebo v kompresi ADPCM do WAV nebo komprimovaně do Windows Media Audio nebo MP3. Zachycené nebo i libovolné jiné zvukové soubory lze samozřejmě i přehrávat.

Okno nastavení WinFast FM je přehledné, zajímavá je možnost ladit i "východní" frekvence od 76MHz. Ještě malá poznámka k nahrávání do MP3. K nahrávání se používá Fraunhoffer kodek, který je nainstalován ve Windows. Normálně je tam pouze okleštěná verze, která umožňuje kompresi pouze do maximální samplovací frekvence 22kHz a bitrate 56kbit/s.

Nezapomeňme ani na další dodávaný software, který rozšiřuje možnosti zpracování videa. Jde o obecně známé programy VideoStudio 8 SE DVD, Cool 3D 3.0 SE a DVD MovieFactory 3.0 SE, vše od firmy Ulead. V současné době jsou již k dispozici novější verze VideoStudio 9 a DVD MovieFactory 4. Popisovat zde tyto programy není ale náplní této recenze.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama