Levné herní počítače — výkon strojů ve hrách a po taktování
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Levné herní počítače — výkon strojů ve hrách a po taktování

Levné herní počítače — výkon strojů ve hrách a po taktování | Kapitola 9

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

2. 11. 2010 03:00 22

Seznam kapitol

1. Testovací sestava, hry, metodika testování 2. Anno, ArmA 2 3. DiRT 2, Crysis Warhead 4. Far Cry 2, GTA EFLC 5. Just Cause 2, Mafia 2, Metro
6. S.T.A.L.K.E.R., Serious Sam HD 7. Warhammer, World in Conflict 8. Shrnutí výkonu 9. Závěr

Dnešní článek bude tak trochu netradiční. Nepůjde totiž o recenzi nových počítačových komponent, nýbrž o návod. Vcítili jsme se totiž do role mnohých z vás a pokusili se sestavit co možná nejlevnější a přitom alespoň trochu výkonné herní počítače, které jsme přetaktovali a vyzkoušeli, jak na nich běží nejnovější hry.

Reklama
Levné herní počítače — výkon strojů ve hrách a po taktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Dostali jsme se až k závěru a je tedy třeba naměřené výsledky a poznatky nějak zhodnotit. Hlavním záměrem testu bylo zjistit, nakolik použitelné jsou herní sestavy poskládané za co možná nejmenší peníze. Za cenu okolo 16 tisíc s daní se nám podařilo seskládat stroje včetně operačního systému, jejichž výkon po přetaktování vůbec není špatný, dokonce bych i řekl, že pro drtivou většinu uživatelů naprosto dostačující. Velkou většinu her si zahrajete v testovaných rozlišeních 1680 × 1050 px a 1920 × 1080 px na nejvyšší detaily včetně vyhlazování hran a snižovat nastavení budete muset jen u těch opravdu nejnáročnějších titulů jako je Crysis, ArmA 2, Metro 2033 nebo třeba poslední díly Grand Theft Auto. I na střední detaily však drtivá většina těchto her vypadá po vizuální stránce skvěle. V tomto ohledu tedy testované sestavy obstály a mohu s naprostou jistotou říct, že za cenu okolo 15-16 tisíc včetně daně lze seskládat počítače, na kterých si zahrajete všechny horké novinky.

Smyslem článku bylo také zjistit, zda při výběru takového sestavy zvolit platformu Intel či AMD a podobně tomu bylo u grafických karet. V případě výběru platformy jsme zároveň zkoumali, zda je pro hry lepší na jedno jádro méně výkonný čtyřjádrový čip anebo výkonnější dvoujádrový procesor. V této kategorii dopadlo měření remízou a u testovacích sestav bylo jedno, zda v sobě měly procesor Intel Core i3 či AMD Athlon II X4, rozdíly byly v průměru maximálně jednotky procent. Je však nutné říct, že dvoujádrový procesor Intelu se nám podařilo přetaktovat o 50 % zatímco čtyřjádrový čip AMD jen o 25 % a na základních frekvencích by tedy velmi pravděpodobně vyšel lépe právě procesor AMD. Naše doporučení je tedy takové, že pokud taktujete, je mírně lepší volbou dvoujádrový procesor Intel Core i3 a pokud ne, sáhli bychom spíše po AMD Athlonu II X4.

Levné herní počítače — výkon strojů ve hrách a po taktování
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobně tomu bylo u volby grafické karty, což je obecně nejožehavější téma. Po přetaktování měly obě testované grafické karty (ATI Radeon HD 5750 1 GB i NVIDIA GeForce GTS 450) velmi podobný výkon, nicméně s náskokem v jednotkách procent vyšel lépe ATI Radeon. Ten se nám však podařilo přetaktovat o cca 20 % zatímco GeForce šla jen o 10 % a na základních taktech je tedy mírně výkonnější karta zelených. Z toho tedy plyne i naše doporučení, že pro odpůrce taktování bude lepší levná karta NVIDIA GeForce a pro ty, kterým taktování nevadí, bude lepší volbou ATI Radeon.

Důležitým aspektem při výběru levného herního počítače je kromě výkonu a OC potenciálu také možnost jeho rozšíření do budoucna. Tu splnily obě testované platformy. U AMD existuje na socket AM3 velké množství výkonnějších procesorů a v budoucnu tak není problém vyměnit Athlon II X4 třeba za některý z lepších Phenomů II X4. Podobně je tomu u Intelu a jeho patice LGA1156, kde dvoujádrový Core i3 snadno vyměníte za čtyřjádrové Core i5. Problémem není ani výměna grafické karty. Pokud budete chtít v budoucnu kartu z výkonnější řady, kupte si v minulém díle zmiňovaný 500W zdroj, který s klidem utáhne třeba i NVIDII GeForce GTX 460 1 GB nebo ATI Radeon HD 5850, se kterými už by 400W kousek měl problémy (zvlášť při výměně procesoru za výkonnější, což by v takovém případě bylo žádoucí).

Stěžovat jsem si nemohl ani na hlučnost a spotřebu testovaných sestav. Samozřejmě nešlo o dokonale tiché stroje, ale po ztišení ventilátorů v BIOSu desky byl počítač i v plné zátěži přijatelně hlučný a při hraní her nijak neobtěžoval. Při nenáročné práci ve Windows jej pak bylo stěží slyšet. Totéž platí i o spotřebě celé sestavy. Ta byla v klidu u všech testovaných kombinací okolo 100 W a v zátěži se pak pohybovala okolo 200-250 W. V naší sestavě však například úplně chyběla interní optická mechanika a rozhodně na to proto nespoléhejte koupí levného zdroje s výkonem jen okolo 300 W.

Poděkování

Děkujeme společnosti Alza.cz, která zapůjčila většinu testovací sestavy.

Dále děkujeme českému zastoupení Asus, které zapůjčilo základní desky a grafickou kartu ATI Radeon HD 5750 Formula.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama