Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí

Linux: výběr distribuce na základě preferovaného prostředí | Kapitola 8

Tomáš Němec

Tomáš Němec

1. 11. 2021 13:30 32

Seznam kapitol

1. GNU Linux jeho filozofie, výběr prostředí první krok pro výběr distribuce 2. pracovní prostředí KDE 3. pracovní prostředí GNOME 4. pracovní prostředí XFCE
5. pracovní prostředí LXQT 6. pracovní prostředí MATE 7. pracovní prostředí Cinnamon 8. Závěr, shrnutí výběru prostředí

Pokud začátečník uvažuje o vyzkoušení Linuxové distribuce, tak nejčastěji první výběr provádí na základě vzhledu prostředí v základním stavu, které si najde na internetu. Tento postup není nejlepší, protože téměř každá distribuce má k dispozici různá prostředí. Lepší postup je nejdříve se na základní prostředí Linuxu podívat a až na základě výběru prostředí vybrat Distribuci Linuxu.

Reklama

V předcházejících kapitolách tohoto článku jsme si probrali jednotlivá grafická uživatelská prostředí, která jsou v Linuxu rozšířená. Zvolil jsem taková, která umožňují rozumnou volbu distribuce Linuxu s přímou instalací s daným prostředím. 

Jsou k dispozici i další prostředí, která se již ale často instalují až dodatečně po instalaci distribuce. Provedu menší shrnutí. Nejlépe konfigurovatelná prostředí jsou podle mého KDE a MATE. Nejvhodnější pro dotykové displeje pravděpodobně GNOME trochu hůře Cinnamon. Nejmenší nároky na systémové zdroje má LXQT. 

Při výběru ještě zvažte tyto zásady:

Pro začátečníky doporučuji držet se zásady, že instaluji distribuci, kde se dá preferované prostředí vybrat a nainstalovat již během instalace Linuxu. Přidání prostředí patří mezi věci, které jsou již o něco složitější, moje doporučení v předchozích kapitolách tuhle zásadu dodržuje. 

Mezi distribuce, které nejsou vhodné, patří ty, které jsou označeny jako distribuce pro pokročilé uživatele. Typickými představiteli jsou Gentoo a Arch Linux.

Na zvážení je i použití distribucí, které jsou deklarované jako plně svobodné, bez uzavřeného softwaru. Zde může začátečník narazit to, že scházejí některé  z ovladačů a následně řešit jejich doinstalování od třetích stran.

V dalších článcích se podíváme na přípravu instalace, samotnou instalaci několika distribucí, konfiguraci systému, a tak dále…

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama