logitech-mx1000-revoluce-nebo-jen-evoluce
Hardware Článek Logitech MX1000 - revoluce nebo jen evoluce?

Logitech MX1000 - revoluce nebo jen evoluce? | Kapitola 2

Charles

Charles

13. 9. 2004 00:00 118

Seznam kapitol

1. Design myši 2. Nový senzor, nabíjení, komunikace 3. Software, závěr a hodnocení

Při koupi či upgradu počítače je většinou prioritou co nejvyšší výkon či možnosti využití. Nicméně určitý komfort práce s počítačem - to je kolikrát často opomíjeno. Ač se to třeba nezdá, tak myš je právě tím elementem na kterém se nevyplácí příliš šetřit. Dnes je optická myš naprostým standardem jež má zastoupení i v úplném Low-Endu. A proto uzrál čas na něco nového. Firma Logitech jako první uvedla High-Endovou bezdrátovou myš se zcela novým snímačem pohybu. Místo LED diody je totiž poprvé použit laser.

Reklama

 

Snímání pohybu - laserový senzor

Nejvýznamnější (a nebudu přehánět, když ji označím za revoluční) změnou je nahrazení již zaběhnutých optických senzorů (které využívají již notoricky známé diody produkující červenou září pod hlodavcem) něčím zcela novým - ke slovu se dostává laser vytvářející světelný paprsek s pevně danou vlnovou délkou díky čemuž jej lze přesněji zaměřit narozdíl od světla o různých vlnových délkách pocházejícího z LED diod, které využívaly všechny dosavadní optické myši.

Logitech MX1000 - revoluce nebo jen evoluce?
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozlišovací schopnost použitého laserového senzoru je 5.8 megapixelů za sekundu. Díky tomu se tak nová myška chlubí tím, že disponuje 20x přesnějším senzorem než tomu bylo doposud.

Logitech MX1000 - revoluce nebo jen evoluce?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestože zespodu myši nevychází žádná červená záře, kterou známe ze všech dosavadních optických myší, tak pokud byste se zadívali přímo proti senzoru (musíte být ale ve stejné ose, jako je směrován laserový paprsek), tak byste viděli v samotném nitru nepatrné (ale opravdu nepatrné) "věčné světlo", které asi po 5 vteřinách ztratí na intenzitě (společně s LEDkami indikujícími stav akumulátoru) až do doby, než myší opětovně pohnete. Za žádných jiných okolností nic neuvidíte, takže pokud jste si přivykli na červenou záři, budete si opět muset zvyknout na "mrtvou" myš. Jako demonstraci jsem nasměroval objektiv do osy laserového paprsku (který lidským okem není vidět) tak, aby jej částečně zachytil... podařilo se tak vyfotit (i když rozostřeně díky optice) to, co okem neuvidíte (a poukázat na zdroj světla :-)).

Logitech MX1000 - revoluce nebo jen evoluce?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledný praktický efekt nového senzoru je takový, že myš je schopná fungovat i na povrchu, kde by normální optika už nezvládala plnit svou funkci. Dokonce i na lesklém obalu časopisu nebo lesklé stolní desce je tato myš provozuschopná (tzn. tam, kde u klasických optických  myší - i třeba MX510 - skákal kurzor jak se mu zachtělo - vyzkoušeno, ověřeno).

Myší potrava - energetická stránka věci

Jak již bylo řečeno, tak přijímač je současně i nabíjecí kolébka. A tady se dostáváme k další inovaci, která je na jedné straně velkým plusem, ale současně s sebou přinesla i menší nedostatky. Oproti dřívějšku (u Logitechu modely MX700, MX900) je zde živení myši řešeno jiným způsobem. Namísto doposud používaných Ni-Cd AA nebo AAA baterií je zde v myši zabudován Li-On (Lithium-Ion) akumulátor jež se obecně vyznačuje vysokou kapacitou a nízkou hmotností. Myš je ale přesto ve výsledku poměrně těžká.

Logitech MX1000 - revoluce nebo jen evoluce?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výraz zabudován jsem použil záměrně, jelikož to je právě ten největší kámen úrazu této jinak velmi nadprůměrné myši. Dovnitř se totiž nedostanete aniž byste neztratili nárok na uplatnění záruky. Takže v případě, že při velmi častém používání se akumulátor po nějaké době přece jen opotřebuje a chtěli byste jej vyměnit za nový, budete muset myšku buď poslat do servisu za účelem této výměny a nebo si to udělat sami s tím, že obětujete záruku. To mi přece jen u takovéto High-Endové myši nesedí a nebýt toho, jednalo by se o současnou naprosto bezkonkurenční volbu v oblasti bezdrátových myší - pokud teda nejste zrovna vysazeni na výrobky Logitech.

Logitech MX1000 - revoluce nebo jen evoluce?
i Zdroj: PCTuning.cz


Do prázdného konektoru patří napájení

O aktuálním stavu akumulátoru vás informuje indikátor na straně myši, který je složen ze tří zelených LEDek (aktivních v případě nabitého stavu) a jedné červené LEDky (aktivní v případě vybitého stavu). Podle výrobce vydrží fungovat po plném nabití po dobu 21 dní. Při vybití by měla být schopná po deseti minutách nabíjení dalšího provozu po dobu 24 hodin. Kompletní nabíjecí proces údajně trvá 4 hodiny.

Logitech MX1000 - revoluce nebo jen evoluce?
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Bezdrátový přenos - FastRF

Mnoho lidí, především náruživých hráčů, hledí na bezdrátové myši s menší nedůvěrou. Pamatují totiž zcela jistě první (tedy ty komerčně první) pokusy o bezdrátové myši u nichž se dalo mluvit o naprosto viditelném opoždění (a to jste ani nemuseli hrát žádnou hru). Sám si pamatuji dobu, kdy mi přítelkyně ukazovala svou bezdrátovou myšku a já se na toho hlodavce díval s menším opovržením (v té době jsem byl ještě v právu). Nicméně doba pokročila a i bezdrátová technologie ušla znatelný kus cesty směrem k "lepším zítřkům". Již model MX700 používal velice vyspělou bezdrátovou technologii FastRF. MX1000 v tom zdárně pokračuje (27 MHz, 125 přenosů za vteřinu)a podle všech ohlasů je na tom lépe než předchůdci MX700 a MX900 (což v porovnání s Bluetooth verzí tedy samozřejmě není překvapením). MX1000 je rychlostí odezvy na úrovni připojení pomocí USB kabelu... respektive nevyskytují se již žádné lagy. To mohu potvrdit - myška se chová jako "přivázaná" a není s ní problém vyfragovat své oponenty (samozřejmě pokud na to máte "Um" :-)).

Pokud jde o dosah, tak podle mých pokusů reaguje bez problémů ještě ve vzdálenosti 2.5 metru a nevadí jí překážky typu stůl, nebo židle. Na trochu větší vzdálenost už vypadává a po 3 metrech nereaguje vůbec. Nicméně nevidím opodstatněnou potřebu k tomu ovládat kurzor na vzdálenost 5 metrů. Maximálně a jedině v nouzi jako místo dálkového ovladače pro základní funkce (například kolečko může zastat funkci zesílení/snížení hlasitosti) při přehrávání muziky nebo videa.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama