Malý notebook, velký tablet – proč Apple nevěří v „2 in 1“?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Malý notebook, velký tablet – proč Apple nevěří v „2 in 1“?

Malý notebook, velký tablet – proč Apple nevěří v „2 in 1“? | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 12. 2015 13:00 54

Seznam kapitol

1. Malý notebook, velký tablet 2. Jablečná záhada 3. Tak stejná, a tak jiná 4. Velký „dva v jednom“? Na tablet těžký, na notebook mizerný 5. V jednom jen jeden?

Svět PC se – alespoň podle marketérů – točí kolem konceptu „dva v jednom“. Apple se naopak nejenže nepokusil o podobný hybrid, ale dokonce proti sobě postavil dvě velice podobná zařízení: Apple iPad Pro a Apple Macbook 2015. Podobná velikost, podobná hmotnost, dva různé systémy, dva různé porty – mají i dvě různá určení?

Reklama

Oba stroje si jsou velice nepodobné i z hlediska ergonomie používání. iPad Pro se používá dobře jako tablet, i když je jeho velikost na hraně pohodlné použitelnosti. Na cestování mi ideální nepřijde – a to proto, že je velký a člověk má zvláštní pocit z té obrovské křehce vypadající plochy skla. Macbook 2015 zaklapnete a máte pocit, že držíte mohutný, solidní a odolný kus hliníku. To je na každodenní přenášení nepochybně praktičtější. iPad Pro s připojenou klávesnicí recenzentům nepřijde stabilní (nezkoušel jsem), otevřený Macbook mi pro změnu nepřijde ergonomický při manipulaci jednou rukou.

iPad Pro je skvělá čtečka na barevné časopisy (má formát A4) a je to vynikající tablet na hry a na video – jenom je prostě příliš velký na celodenní nošení. Do postele, na stojánek na stůl a podobně – skvělý. Viděl jsem i stojánek určený speciálně do kuchyně, s obrovským stylusem, kterým můžete listovat interaktivní kuchařkou i se zašpiněnýma rukama během vaření (a pro iPad je několik vynikajících interaktivních kuchařek, na nichž je príma nejen to, že ukazují, jak by měly vypadat suroviny a výsledek, ale taky jak by měly vypadat mezikroky). Jako náhradu notebooku si ho ale představit nedokážu.

Macbook se pro změnu chová jako normální laptop. Nemá dotykovou obrazovku, těžko na něm něco nakreslíte. Nelze ho překlopit, popravdě ani dost vyklopit na to, aby se dal použít jako čtečka. Neumím si představit, že bych ho dlouhodobě používal bez myši – a použití myši rovná se práce u stolu. Dá se s ním pracovat na klíně, to u iPadu s klávesnicí údajně možné není. Velmi podstatným rozdílem je také dosti zoufalá kamera pro videohovory – s iPadem je možné fotit anebo skenovat dokumenty, to s Macbookem vůbec dělat nelze.

Přestože se zdánlivě podobají, jsou to ve skutečnosti dvě značně odlišná zařízení. Spojuje je výrobce, integrace dat přes iCloud, výborná kvalita obrazovek, skvělá kvalita audia, velmi omezená rozšiřitelnost a masivní sázka na bezdrátové komunikace, ale to je tak všechno. Pokud odhlédneme od ceny, dá se říct, že iPad Pro je skvělý tablet na hraní a na čtení a Macbook je výborný ultrabook pro nenáročné využití. Chápu, že pro běžného smrtelníka je to drahé řešení a pořídí si podobnou funkčnost za nižší cenu. Anebo si za cenu jednoho Jablka pořídí jak tablet, tak PC ultrabook. Anebo sáhne po počítači dva v jednom. Proč se ale o podobné řešení nepokusil i Apple? Na to existuje celá řada teorií.

Jednou ze zajímavých tezí je, že systém dva v jednom obsahuje příliš mnoho kompromisů. Není dobrý ani jako notebook, ale ani jako tablet. Pokud bychom proti systému dva v jednom postavili výkonný a dobře rozšiřitelný notebook a klasický tablet, pak by to byla asi pravda. Řada strojů dva v jednom neobsahuje v klávesnici buď nic užitečného, nebo jenom USB hub anebo (v lepším případě) baterii. V některých případech je rozšíření dokonce zdrojem problémů, například pokud je v klávesnici zabudovaný točivý harddisk. To v praxi znamená, že se k jedinému zařízení musíte chovat dvěma způsoby: Pokud je klávesnice oddělená, můžete s tělem libovolně manipulovat, pokud je připojená, máte stroj citlivý na vibrace.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama