Malý notebook, velký tablet – proč Apple nevěří v „2 in 1“?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Malý notebook, velký tablet – proč Apple nevěří v „2 in 1“?

Malý notebook, velký tablet – proč Apple nevěří v „2 in 1“? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

11. 12. 2015 13:00 54

Seznam kapitol

1. Malý notebook, velký tablet 2. Jablečná záhada 3. Tak stejná, a tak jiná 4. Velký „dva v jednom“? Na tablet těžký, na notebook mizerný 5. V jednom jen jeden?

Svět PC se – alespoň podle marketérů – točí kolem konceptu „dva v jednom“. Apple se naopak nejenže nepokusil o podobný hybrid, ale dokonce proti sobě postavil dvě velice podobná zařízení: Apple iPad Pro a Apple Macbook 2015. Podobná velikost, podobná hmotnost, dva různé systémy, dva různé porty – mají i dvě různá určení?

Reklama

Výkonné komponenty se do těla tabletu zabudovat nedají, protože by byl těžký, horký, s omezenou výdrží a nepraktický na manipulaci. Opravdu velký systém dva v jednom představuje patrně úplně nejhorší kombinaci, protože spojuje nepraktické rozměry a váhu v roli tabletu spolu s omezenou rozšiřitelností. Měl jsem v rukou několik opravdu gigantických exemplářů téhle kategorie a připomínaly mi spíš malé all-in-one, jenom byly dražší, měly menší výkon a mizivý úložný prostor. Tohle je podle mého mínění ta úplně nejhorší forma kompromisu, dokonce bych je neváhal označit za konstrukční omyl.

Problém je ale v tom, že už sám Macbook 2015 je velice, velice kompromisní stroj. Je postavený pro ultramobilitu, maximálně kompaktní, maximálně lehký – jenže také absolutně nerozšiřitelný, s jediným USB portem, který je navíc sdílený pro nabíjení a s velice variabilní výdrží na baterii, která je závislá na způsobu použití. V článku Macworldu srovnávajícím použitelnost iPadu Pro s Macbookem se pro srovnání nepoužívá Macbook 2015, ale Macbook Air 2015. Verdikt říká, že „pokud potřebujete běžně používat USB zařízení, je Macbook (Air) lepší volba“. Jenomže i u Macbooku 2015 máte smůlu, pokud si s sebou netaháte portreplikátor, který vám přidá normální USB 3.1.

Skoro bych řekl, že iPad Pro je tablet pro lidi, kteří považují klasické počítače za přežilé a Macbook 2015 je naopak pro lidi, kteří chtějí ultramobilitu, ale nesnášejí tablety. Otázkou pak je, pro koho je vlastně určený koncept dva v jednom. Osobně se mi líbí velký displej iPadu Pro, ale jeho cena ho pro nenáročné použití diskvalifikuje. Ideální tablet je levný, protože je jeho použitelnost omezená. Vidím ho hlavně jako bavítko na čtení, surfování, video a hudbu – ale nedovedu si ho představit úplně pro práci. V téhle roli mi přijde počítač dva v jednom zbytečně drahý, levnější modely jsou navíc výkonem s tablety sotva srovnatelné.

Používají lidé skutečně stroje dva v jednom tak, jak si to konstruktéři vymysleli? I poměrně optimistická studie Intelu ukazuje, že v 70 % případů je majitelé využívají jako klasický laptop a přibližně 20-25 % případů jako tablet. Zbylé režimy (stojánek, „stan“) se používají jen zcela marginálně. Je tedy docela dobře možné, že pro většinu uživatelů je systém dva v jednom vlastně jenom novější forma laptopu.

 

Podle mého názoru koexistence iPadu Pro s Macbookem 2015 ukazuje, že Apple konceptu dva v jednom nevěří a buď předpokládá, že lidé takové zařízení buď nechtějí, nebo si myslí, že je lepší místo jednoho zařízení prodat dvě anebo jsou s konstrukcí zařízení dva v jednom hodně pozadu. Případně se podobně jako já nesmírně rozesmáli nad designem Dellu Inspirion Duo, který spíš něž co jiného připomínal cirkusovou hrazdu pro nějaké opičí triky. S takovou konstrukcí těžko uděláte dojem na někoho jiného než na předškoláky!

Malý notebook, velký tablet – proč Apple nevěří v „2 in 1“?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama