Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost! | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 11. 2012 01:00 177

Seznam kapitol

1. Jak jsem přešel na Windows 8 2. Co přináší Windows 8 3. Výběr verze systému 4. Pořízení a instalace 5. Rozhraní Metro je peklo!
6. Utility pro nabídku Start 7. Testy výkonu a startu systému 8. Herní testy 9. Windows 8, solidní systém!

Slyšíme to ze všech koutů internetu každý den - Windows 8 jsou špatné, nehodí se pro PC atd. Tyto hlášky ale většinou pochází od lidí, kteří viděli W8 z rychlíku nebo jen na fotkách. My vám dnes nabídneme pohled člověka, jenž Windows 8 na svém hlavním PC provozuje už přes měsíc a je maximálně spokojený. Ovšem Metro muselo pryč!

Reklama
Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Na úvod musím říci, že jsem chtěl rozhraní Metro (původní neoficiální název) dát šanci a myslel jsem, že ho budu používat. Bohužel jsem na to neměl nervy a po pár minutách už sháněl něco čím se ho zbavit. Ostatně to hlásá už perexu našeho článku, zřejmě jsem pro Metro ještě nedozrál. Ovšem zcela upřímně říkám, že mu ještě jednou v budoucnosti dám opět šanci se ukázat a přesvědčit mne, že není zase tak špatné. Třeba časem dojdu do okamžiku, kdy mi bude připadat už normální a efektivní. Zatím jsem raději zůstal u klasického desktopu.

Co je Metro?

Prakticky, je Metro vlastně takovou rozšířenou nabídkou Start roztaženou na celou obrazovku, a to je právě ten problém. U klasické volby Start si ji totiž otevřete jen pokud chcete a něco v ní požadujete, u Windows 8 se vás tvůrce na názor neptá a rovnou vám nabídku otevírá. Dle mého názoru je graficky odporná a hodí se leda na tablety a mobilní telefony. Na nich je skvělé, že vidíte ihned upozornění na nový mail, stav akcií nebo Facebookového účtu. Ale proč to potřebuji vidět přes celý monitor když většina normálních (k práci potřebných) aplikací stejně funguje pouze na ploše desktopu a tam žádné notifikace ve stylu Metro stejně neuvidíte. Microsoft si zřejmě myslel, že práce na PC spočívá v tom, že uživatel sedí před PC a sleduje zdali se něco v dlaždicích nezměnilo, nepřišel nový mail a podobně a pak teprve kliká, to si ale hoši a dámy z Redmondu mysleli špatně.

Dle mého osobního názoru mělo být Metro takovým bonusem i pro PC, které si zapnete a nebo vypnete pokud budete chtít, ne agresivním "virem" kterého se nelze jen tak zbavit. Pro tento názor hovoří i vzhled, na mém pracovním notebooku s běžnou velikostí displeje, vypadá Metro a aplikace v něm fungující solidně a akceptovatelně. Na ploše 30" monitoru vypadá naopak směšně, těžko hledáte v té ohromné jednobarevné ploše místo na kliknutí nebo text jež vám poví o čem aktuální obrazovka je. Naopak takový Surface nebo podobný Tablet (mobil) s plochou Metra dává smysl. Upozorní vás na vše co potřebujete během ležení na stole, nemusíte otevírat samostatné aplikace, jen si nastavíte co vám dlaždice ukáží. Tam Metro patří a má smysl. Na nedotykové PC je nevhodné. Nejvíce mne otravovalo, že aplikace pro Metro nelze nijak vypnout nebo se jich zbavit, zachrání vás jedině "zmizet" do desktopu, zdali aplikace dále "straší" na pozadí ale nevím, Microsoft tvrdí, že nikoliv a že se neaktivní aplikace samy vypínají (dle mé zkušenosti se to neděje). Dalším, ještě otravnějším, nedostatkem je přidělávání práce (kliků) uživateli. Na co nám ve Windows 7 stačily dva kliky, potřebujete v Metru kliků mnohem víc.

Dobrým příkladem je nastavení čehokoliv v ovládacích panelech. Ve Windows 7 stačí kliknout na Start a poté na Ovládací panely a jsme tam. U Windows 8 musíte nejprve jet myší přes celou obrazovku do rohu, v otevřeném bočním menu pak dolů a kliknout na volbu, poté jen opět myší přes půl monitoru a kliknout na další volbu. Trvá to dvakrát, možná třikrát déle a to je špatné. Stejné je to u vypnutí počítače a těch příkladů bychom našli stovky.

Jak z toho ven? Řešení je jednoduché, stačí si stáhnout nějakou aplikaci, jež Metro zcela potlačí, vypne aktivaci nabídek myší v rozích obrazovky a vrátí nám starou dobrou nabídku Start. Takových programů je na trhu spousta, což také svědčí o tom, že Metra se chce většina uživatelů zbavit a tvůrci jim jdou vstříc. Osobně používám Classic Shell a jsem nadmíru spokojen, dělá vše co jsem od něj čekal. Aplikací ale existuje moře, a my vám ty nejlepší představíme v další kapitole.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama