Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost! | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

29. 11. 2012 01:00 177

Seznam kapitol

1. Jak jsem přešel na Windows 8 2. Co přináší Windows 8 3. Výběr verze systému 4. Pořízení a instalace 5. Rozhraní Metro je peklo!
6. Utility pro nabídku Start 7. Testy výkonu a startu systému 8. Herní testy 9. Windows 8, solidní systém!

Slyšíme to ze všech koutů internetu každý den - Windows 8 jsou špatné, nehodí se pro PC atd. Tyto hlášky ale většinou pochází od lidí, kteří viděli W8 z rychlíku nebo jen na fotkách. My vám dnes nabídneme pohled člověka, jenž Windows 8 na svém hlavním PC provozuje už přes měsíc a je maximálně spokojený. Ovšem Metro muselo pryč!

Reklama

I když se tato kapitola jmenuje, co nový systém přináší, začněme tím co odnáší. Nejmarkantnější změna je absence tlačítka Start a nabídky. Zcela chybí systém Aero a průhledná okna. Další zásadní změnou je odebrání Media Center a kodeků pro přehrávání DVD a dalších multimédií. Media Center lze přidat jen do Windows 8 Pro, zatím tedy zdarma (později zřejmě za poplatek).

Většina uživatelů vidí hlavně to, že Microsoft odstranil nabídku Start a zavedl dlaždice jako rozhraní Metro. To jsou znaky, jež vidíme na první pohled, za Windows 8 je toho ale víc, mnohem víc. Microsoft pracoval na tomto systému tři roky a jednalo se o jeden z největších projektů v Redmondu. To hlavní se totiž skrývá uvnitř, pod rozhraním Metro. Podívejme se, co vše je nové a co se změnilo.

Změny v jádru systému

Jelikož Microsoft designoval Windows 8 také pro tablety, ultrabooky a mobily, musel hodně zapracovat na jejich efektivitě. Systém musel být úsporný jak pro baterie přenosných zařízení, tak na nich musí být i svižný, přesto, že nemají ultra výkonná CPU. Tyto úpravy se dotknou zásadně i uživatelů, kteří je provozují na klasických PC. Systém startuje rychleji, je energeticky úsporný a zatěžuje méně procesor a paměť. Čeho si všimne každý, je pak zejména rychlejší odezva a celkově svižný běh systému.

Zrychlení startu

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Urychlení startu počítače je stěžejní vlastností nového systému. První věc, díky níž je to možné, je nasazení a plná podpora UEFI, který nahradil starý BIOS. UEFI není jen obrázkový BIOS, skrývá se za ním desítky jiných a mnohem důležitějších věcí než jen grafické rozhraní. Hlavní výhoda je plná dodatečná programovatelnost. O UEFI ale dnes hovořit nebudeme, vraťme se k rychlejšími startu. Ten je možná hlavně díky změně bootovacího procesu nových Windows 8. Používají malý trik. U běžných systémů (Vista, 7, XP) se po vypnutí počítače neukládá nic a po zapnutí se vše musí natáhnout do paměti znovu. Windows 8 ale při vypnutí uloží na disk stav kernelu/session 0. Po startu počítače se tento stav nahraje do paměti okamžitě a inicializují se pouze ovladače. Pokud chcete vyzkoušet rozdíl mezi mezi startem s uloženým a neuloženým kernelem, počítač prostě Restartujte, kernel se uloží jedině po příkazu Vypnout. I to lze ale ošetřit příkazem shutdown /s /full /t 0. To se kernel neuloží a systém si projde po startu celou inicializací.

Bezpečnost

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce tvrdí, že Windows 8 jsou mnohem lépe chráněna proti malwaru a rootkitům. Tabulka ukazuje, proti jakým útokům v paměti je nový systém odolný a předchozí nikoliv. Jelikož je zde UEFI, je možné kontrolovat média na škodlivé programy dříve, než je vůbec systém spuštěn. Stejně poslouží i Secure Boot, jenž doporučuji mít zapnutý v BIOSu desky. Ten hlídá, zdali nebyl nějaký soubor jádra nahrazen jiným a pokud se tak stane, systém se nespustí.

Power management

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už jsem zmínil v úvodu, nová Windows byla notně přepracována aby byla úsporná. Aplikace určené pro rozhraní Metro, jsou spouštěné ve zcela jiné API vrstvě než běžné aplikace. Nová vrstva se jmenuje WinRT a najdeme ji nejenom ve Windows RT, ale i na klasických Windows. Start těchto aplikací je rychlý, úspornější a systém se je snaží opět co nejrychleji uspat, pokud je dál nepoužíváte. Druhým pilířem úspornějších Windows 8 je nová správa idle stavu procesoru. Systém se snaží co nejdéle udržet procesor v jeho nejnižších C-states nebo provozních profilech. Snižování frekvencí a napětí by tedy mělo být rychlejší než u starších systémů. Třetí částí nových úsporných opatření je vypínání dalších nepoužívaných zařízení. Jde o pevné disky, síťové adaptéry, bezdrátové moduly. Toto mohu sám potvrdit, Windows 8 mi neustále vypínaly přídavný pevný disk a přístup na něj byl pomalý, jelikož se stále probouzel a uspával. Musel jsem tuto funkci ručně přenastavit, naštěstí to jde.

Změny v uživatelské vrstvě

I když zrušení nabídky Start jim nikdy nezapomene, přeci jen Windows 8 přináší mnoho nových a zajímavých funkcí i do desktopu a správy počítače. Zde ještě stojí za zmínku, proč Microsoft zrušil celkem oblíbené Aero. Prý zbytečně zvyšovalo spotřebu zatěžováním CPU a GPU, které se nyní mohou více věnovat aplikacím, jež jejich výkon využijí lépe. Tomu rozumíme a souhlasíme.

Explorer

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Aplikace Explorer je nyní jiná, ovšem nebojím se říci, že ne lepší. Přibyl nám zde Ribbon známý ze sady Office s různými funkcemi. Pro začátečníka to bude na chvilku, než se s novým rozhraním sžije, poté ale usoudíte, že změny byly spíše k lepšímu a ovládání je solidní. Novinkou je možnost připojení ISO nebo VHD obrazů disků. Což je dobré, není nutné aplikace třetích stran.

Task manager

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Vylepšený je i nový správce úloh, vyvoláte ho stejně a uvidíte v něm stejné věci, jako jsme zvyklí, ovšem i něco navíc. Vylepšení přichází s aktuální frekvenci procesoru, historií aplikací, přehledně uvidíte kdo a kdy vám blokoval disk nebo výkon procesoru. Tenhle správce vám toho řekne o systému tolik, že už není potřeba stahovat různé utility.

Vestavěný antivir

Známý Windows Defender už nyní neslouží jen jako antispyware systém, ale stal se z něj plnohodnotný antivirový program. Součástí všech Windows 8 je tedy kompletní sada Security Essentials. Nový je i SmartScreen v Internet Exploreru, který vás bude důrazněji varovat (obtěžovat) v případě stažení a spuštění aplikací z webu.

Restart a Refresh

Měsíc s Windows 8 Pro – naprostá spokojenost!
i Zdroj: PCTuning.cz

Opravdu důležitou funkcí je Restart a Refresh systému. Reset smaže všechna vaše nastavení včetně aplikací a souborů, tzn. vrátí systém do stavu ihned po instalaci. Budete mít opět čerstvě instalovaný systém bez problémů a škodlivých aplikací. Refresh pak umožňuje dvě volby, buď návrat do prvotního nastavení, ovšem zůstanou vám vaše soubory a nastavení, aplikace zmizí. Druhá varianta Refreshe je z vámi vyrobené bitové zálohy, tedy včetně aplikací, jež byly při tvorbě nainstalované. Prostě nainstalujete systém se vším co potřebujete, uděláte zálohu a k té se pak kdykoliv můžete vrátit. Tento systém známe, opět nepotřebujeme aplikaci třetích stran. Tohle se opravdu může hodit.

Windows Store a File History

První ze zmíněného je jasné, jde o obchod s aplikacemi pro rozhraní „Metro“ (tento pracovní název by se již neměl používat, ale asi už navěky zůstane všem v paměti). Tvůrci se ale nemusí omezovat pouze na Metro aplikace, umístit do obchodu lze v podstatě cokoliv. Mnohem zajímavější pro klasické PC je historie souborů, kterou známe v určité podobě i z Windows 7, ale zde jde o rozšířenou funkcionalitu. Tato funkce vám ohlídá původní soubor, například pokud upravujete obrázek, něco zkazíte a omylem uložíte, není nic ztraceno – existuje starší verze. To samé platí pro všechny soubory na disku, jež máte uložené v knihovnách, tzn. netýká se to všech souborů na disku. Abychom tuto službu mohli využít, je nutné ji nejprve pár kliknutími zapnout (pro celý konkrétní disk).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama