Moderní výuka: Co je za problém se vzděláváním?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Moderní výuka: Co je za problém se vzděláváním?

Moderní výuka: Co je za problém se vzděláváním? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 4. 2021 03:00 70

Seznam kapitol

1. Nový koncept? 2. Nejlepším z lidí 3. I bez čtení se dá žít 4. Až zbytečně přesné 5. A pro prostý lid škodlivé
6. Odnaučit, co nás naučili 7. Společně ke světlým zítřkům 8. Normální a výběrové 9. Dobrý základ

Vzdělávání vypadá jednoduše: Základní škola, střední a odborné školy, academia. S vyšším stupněm rostou nároky i množství učiva. Přesto na sebe neustále naráží různé koncepce: Jeden tvrdí, že dvě třetiny populace musí mít vysokou, další se toho stavu děsí. A koncepce se znovu a znovu mění. Proč?

Reklama

Jan Amos Komenský pravil, že „učitel má býti nejlepším z lidí“. Za Jana Amose Komenského ovšem nebyla povinná školní docházka, ta byla zavedena až v roce 1774 za Marie Terezie – a „býti žákem“ byla do jisté míry elitní pozice. Dále, jeho „schola ludus“ je koncept, který vznikl v dobách podstatně nižší úrovně vzdělání – a dodnes zůstává efektivní hlavně v oblastech, které nejsou moc komplikované. Je mi líto – kdo si myslí, že skupině dětí dá za úkol sečíst čísla od jedničky do stovky a ony samy vymyslí rovnici pro sčítání aritmetické řady, naivně doufá, že ve skupině je alespoň jeden mladý Gauss. Nepravděpodobné – ale nesmíme přestat doufat.

A za třetí – Jan Amos Komenský byl optimista. Já jeho optimismus žeru a obdivuji, jak se znovu a znovu vyrovnával se strašlivými údery života, od exilu, přes zkázu svých rukopisů i neúspěšnou snahu sjednotit evropské křesťanské vládce proti do středu Evropy postupujícímu islámu. Jo, o tomhle se moc nemluví, rovněž o tom, že jako učitel byl podle všeho docela přísný na žáky i na rodiče. Přesto je imponující tím, že věřil, že vzdělání je cesta jak k pozvednutí lidstva, tak i k vyrovnání rozporu mezi duchovním a rozumovým.

Jeho názory jsou považovány za univerzální, což není pravda. Se vzděláním je to totiž podstatně složitější. Narazíte na lidi, kteří si myslí, že škola je tu od toho, aby do vás nalila jen to praktické – a ostatní je zbytečné. Další v ní vidí nástroj pro socializaci dětí, aby začaly spolupracovat mezi sebou bez jakýchkoliv rozdílů. Jsou to různé koncepce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama