MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče

MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče | Kapitola 14

Z. Obermaier

Z. Obermaier

9. 2. 2012 01:00 21

Seznam kapitol

1. Návrat na výsluní 2. Testovací sestava 3. Představení desky 4. Vlastnosti desky 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy
8. Napájení desky (popis) 9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 13. Srovnání s high-end modely konkurence 14. Zhodnocení

Otestovali jsme pro vás už šest základních desek s čipsetem X79 Express. Některé byly skvělé, další průměrné, žádna ale vyloženě špatná. High-end má zkrátka vyváženou kvalitu napříč výrobci. V dnešní recenzi si představíme další špičku, nejvyšší model od MSI. Co vše hráčům nabídne druhá nejdražší deska pro Sandy Bridge-E?

Reklama
MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

Zpracování high-endu MSI bylo vždy dobré a tato deska není výjimkou. Použité komponenty, vyladěné napájení a spousta featur pro hráče a nadšence dělají z XPower 2 vskutku vymazlenou desku pro ty nejmovitější fandy her. Stejně dobré je i bohaté příslušenství v krabici. Problém vidím v podstatě jen v ceně. Pokud se podívám na Asus Rampage IV Extreme a desku MSI XPower 2, je Asus pouze o 600 Kč dražší. Nabízí ale mnohonásobně víc, deska MSI pro extrémní nadšence nabízí jen vypínání PCI-E slotů a měřící body napětí. Asus nabízí desítky dalších featur, včetně atraktivního designu a OC Key. Zde cena krapet ujela do nereálných výšin, přitom klasické MSI modely s X79 Express jsou cenově nastavené dobře. Zkrátka a dobře, za víc než devět tisíc deska nenabízí dost. To samé umí desky o tisíce korun levnější. UPDATE: Výrobce nám oznámil, že cena v cenících je z ledna za doby vysokého dolaru, v následujících dnech by měla klesnout pod devět tisíc.

Přetaktování

Ohledně taktování nevidím žádný problém, BIOS je přehledný a skvěle funkční. Voleb je sice méně než u konkurenčních desek, jsou ale dostatečné. Znovu zde vidíme, že deska není určená do extrému, ale spíše pro hráče – maximální hodnoty napětí jsou nízké, BIOS nenabízí dostatek voleb pro extrémní hrátky. Pro domácí taktování jde ale o skvělou volbu, dosáhl jsem stejného (ba lepšího) taktování než na jiných deskách, potenciál mých procesorů deska umí využít beze zbytku. Kromě malého problému s Beta verzí BIOSu jsem z desky a taktování nadšený. Vše fungovalo, jak jsem chtěl a deska poslouchala, jak měla.

Osobní názor

Zde jsem krapet zklamán, deska je propagována jako deska pro extrémní taktování, jež uvádí známý extrémní šampión elmor. Dalo by se tedy čekat, že nabídne něco podobně extrémního, jako nabízí konkurence s Peterem (Shaminem). Bohužel se tak nestalo, místo desky pro extrémní taktovače zde máme spíše herní desku pro movité hráče. BIOS pro extrémy nenabízí dostatek voleb a možností. Chybí detailnější nastavení napájení, možnost změny OCP pro další komponenty, přednastavené taktovací profily a spousta dalších věcí co konkurence v BIOSu má. Také nabídka fyzických pomocníků pro taktovače je dalece za konkurencí, jeden jumper a vypínač PCI-E je zkrátka málo.

Už chápu, proč se elmor k desce a reklamě moc nehlásil, tohle není deska jež vytvořili „taktovači sobě“, ale jde o herní desku po vzoru herních desek Gigabyte, vybavených podobně „vojenskými“ chladiči. Pokud by se prodávala pod devět tisíc, s klidem jí dám i nějaké ocenění, jde totiž o hodně solidní základ a MSI nám ukazuje, že do první ligy prostě patří.

MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

PCTuning Bronze Award pro MSI Big Bang Xpower II

Výborná deska pro náročné hráče a domácí nadšence za solidní cenu (platné pouze pokud dojde k avizovanému snížení ceny)

Výhody a nevýhody

MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu MSI Big Bang Xpower II poskytuje server Heureka.cz

MSI Big Bang XPower II – high end pro nejnáročnější hráče
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky XPower II děkujeme MSI Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama