MSI Clutch GM70 Gaming: myš, co má všechno
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI Clutch GM70 Gaming: myš, co má všechno

MSI Clutch GM70 Gaming: myš, co má všechno | Kapitola 5

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

22. 8. 2017 03:00 6

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Modularita, ergonomie a tlačítka
5. Bezdrátové vlastnosti 6. Software 7. Senzor a testování 8. Závěr

Bezdrátové myši pro hráče s nízkou latencí jsme tu už měli. Modulární myši, jejichž tvar si můžete upravit do ruky, také. Herních myší se špičkovými senzory také pár najdeme. O nastavitelném podsvícení pomocí RGB LED se ani nebavím. Existuje však nějaká, co to umí najednou? Ano, je to Clutch GM70 Gaming od MSI.

Reklama

Na prvním místě u herní bezdrátové myši budeme sledovat latenci. Bavíme se o jednotkách milisekund, které hrají roli. Jak je tedy měřit? Využijeme k tomu již prověřenou drátovou myš – SteelSeries Rival. Ten má zpoždění v průměru kolem 1 ms, což částečně vyplývá z rychlosti komunikace po USB na 1000 Hz. V software jsem GM70 nastavil taktéž na maximum, tedy 1000 Hz (níže ukázky i 500 a 250 Hz).

MSI Clutch GM70 Gaming: myš, co má všechno
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Clutch GM70 Gaming: myš, co má všechno
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI Clutch GM70 Gaming: myš, co má všechno
i Zdroj: PCTuning.cz

Pomocí programu KeyResponse PK od A4Tech/Bloody lze měřit zpoždění registrace stisknutého tlačítka. Pokud připojíte dvě myši, software může za vás spočítat rozdíl mezi stiskem na jedné a na druhé myši. Pak je to jenom o tom, jak stisknout obě tlačítka současně. Jde to stiskem myší o sebe ve vhodné poloze. Pro ověření fyzického zpoždění mezi stiskem na jedné a na druhé myši použiji mikrofon a nahraji zvuk, který následně softwarově odečtu.

Ověřujeme tak celkové zpoždění myši, což je to, co nás nakonec zajímá nejvíc. Je v podstatě jedno, jestli většinu latence dělá bezdrát, firmware, ovladač, nebo něco jiného. Každopádně výsledky GM70 odpovídají očekávání. Kabelu se to nerovná, nicméně zpoždění okolo 1 ms vůči kabelu je zcela v normě a nebude prakticky pozorovatelné. Celkové zpoždění tak můžete očekávat mezi 1 a 2 ms.

MSI Clutch GM70 Gaming: myš, co má všechno
i Zdroj: PCTuning.cz

Bezdrátovost ale není jen o latenci, ale i výdrži. Na myši ani v software jsem ale nenašel žádný indikátor nabití, což mě překvapilo. Takže jsem ji nechal jeden den na kabelu a pak ji po tři dny používal na práci a potom i na hry a ke konci třetího dne občas přestaly reagovat tlačítka a nakonec i celá myš. Myš by měla indikovat vybití blikáním RGB LEDek. Výdrž tedy je orientačně 24 hodin aktivního použití. Nutno podotknout, že LEDky byla zapnuté a polling byl nastaven na 1000 Hz. Nabíjení trvalo 1 hodinu. Delší testování nebylo možné z důvodu vrácení vzorku.

Myš se snaží šetřit energii tím, že pravidelně přechází do spánku. Probuzení nastane po stisknutí libovolného tlačítka a je v podstatě okamžité. Když je myš připojena kabelem, tak data jsou přenášena po kabelu a latence je tedy nižší. My ale nebudeme myš testovat na drátě, protože to popírá její smysl. Kabelové spojení, by měla být jen „nouzovka“ pro případ vybití, nebo že si zapomenete USB Dongle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama