MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M

MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 8. 2012 05:00 59

Seznam kapitol

1. GeForce GTX 680M konečně zde... 2. Představení, balení a specifikace 3. MSI GT70 0NE - hardware I. (CPU, GPU) 4. MSI GT70 0NE - hardware II. (disky, paměť) 5. Zpracování, konektory a repro
6. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 7. Metodika testování 8. Testy výkonu (hry, procesor) 9. Galerie 10. Závěr

Ultimátní herní notebook od MSI s označením GT 70 je na trhu už od března, až nyní ale dostal pod kapotu nejvýkonnější grafiku letošního roku - GeForce GTX 680M. Jaký je herní výkon jednoho z nejvýkonnějších mobilních CPU 22nm architektury Ivy Bridge (Core i7-3610QM) a GPU od nVidie vám ukážeme v dnešní recenzi.

Reklama
MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz

Finální hodnocení dnes testovaného notebooku není těžké, je totiž zcela jasné, že výkon a zpracování jsou výborné, a od notebooku za šedesát tisíc takové vlastnosti i čekáme. Co se týká zpracování, použitých materiálů a výbavy, zde není co počítači vytknout. Design je praktický, vzhledově dotažený a troufnu si říci, že se musí líbit většině uživatelů. Zaoblené hrany, matný displej a eloxovaný hliník dávají počítači nádech exkluzivity a hráči je určitě ocení. Právě herní výbava je totiž luxusní. Kvalitní reproduktory Dynaudio včetně subwooferu hrají prostě báječně, stejně i klávesnice od Steelseries je dnes na trhu špičkou.

Také další výbava není špatná, možností připojení dalších zařízení je spousta, baterie dokáže i takto velký notebook živit při brouzdání webem nebo sledování HD videa kolem tří hodin. Daní za vysoký výkon je spotřeba, která je vysoká a v plné herní zátěži se blíží 200W. I tak to ale na DTR notebook není špatné a proti stolnímu PC je spotřeba výrazně zajímavější.

Kromě výše zmíněné klávesnice, vzhledu, zpracování a zvuku je hlavním tahounem tohoto notebooku výkon. Jde o herní notebook téměř bez kompromisů. Osazený procesor je výkonný, ale mohl by být výkonnější. Model Core i7-3610QM můžeme postavit výkonem někde mezi Core i5-2500K a Core i7-2600K. Na většinu aplikací výkon solidní, já osobně bych ale chtěl vyšší. Škoda, že výrobce neosadil nějaký model s možností navýšení taktu, buď násobičem nebo lehkou změnou BCLK. Hned by to vypadalo lépe. Tlačítko Turbo, co zvyšuje takt CPU a ne jen GPU, by se mi líbilo více. Kapacita pamětí 16GB je dostatečná, naprostou lahůdkou je pak RAID ze dvou SSD diků. Tento notebook má nejrychlejší disk co jsem kdy v mobilním zařízení viděl. Vše je bleskové, jak start počítače, tak načítání her i aplikací. Tohle je prostě bomba.

Novinkou na trhu je pak GeForce GTX 680M, jež je opravdu hodně výkonným řešením, nejvýkonnějším mobilním řešením vůbec. Je jasné, že v některých hrách bude Radeon HD 7970M výkonnější, v průměru jej ale GeForce poráží –což vám ukážeme v další recenzi notebooku s mobilním Radeonem. Škoda, že výrobce nedal kartě vyšší takty pamětí, výkon by se posunul ještě výše. Co ale zanedbala Nvidia, můžete dohnat sami, karta jde bez potíží taktovat a já se s ní dostal na pěkných 905 MHz pro jádro a 5 GHz pro paměti. Výkon pak všude stoupl průměrně o deset procent. Tahle nataktovaná mobilní grafika podává výkon téměř srovnatelný s desktopovou GeForce GTX 660 Ti nebo starší GeForce GTX 580 a to je "maso".

Zcela na závěr ještě několik výtek. Osobně mi nejvíce vadila hlučnost notebooku, není sice nijak zásadně vysoká a zvuk není nepříjemný, večer ale o počítači budete bezpečně vědět. Pokud si nasadíte sluchátka nebo pustíte repro naplno, nic neuslyšíte. Mě ale při práci ševelení ventilátoru rušilo, jsem zvyklý na notebooky, které jsou při běžné práci zcela tiché. Druhý neduh souvisí také s prací a touchpadem, pracovat s ním bylo peklo (tedy pro mne). Po pár minutách mne bolela ruka, umístění není praktické a jelikož je klávesnice tak velká, není snadné pracovat na ní a touchpadu. Zde jednoznačně doporučuji myš i pro práci, pro hry ani jiné řešení není. Víc problémů jsem nezaznamenal, s notebookem se hraje a používá se naprosto skvěle.

Ani cena není nijak závratná, pokud bereme v potaz výkon a osazené komponenty. Když se podíváme do ceníků, konkurentem MSI může být jedině Alienware se slabší grafikou za vyšší cenu. Dalším rivalem je pak Asus, jenž nabízí podobně výkonné stroje (se slabší grafikou) za podstatně nižší cenu. Nenajdete u nich ale tak dobré audio a klávesnici. Zato má ale 3D displej, což by model od MSI mohl mít a docela by mu slušel. Za skvělý herní výkon, jenž nemá na trhu v tuto chvíli žádnou konkurenci, udělujeme zlatou hvězdu. Jednoznačně jde o nejzajímavější herní notebooku současnosti.

POZOR! Došlo k mírné korenci ceny, dnes tento notebook pořídíte v ČR za 59 000 Kč s DPH.

PCTuning uděluje produktu MSI GT70 0NE
i Zdroj: PCTuning.cz
PCTuning uděluje produktu MSI GT70 0NE

ocenění Zlatá hvězda PCT

za nejvyšší výkon herního notebooku na současném trhu

MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti MSI Czech republic

MSI GT70 0NE – herní monstrum s GeForce GTX 680M
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama