MSI GTX 1070 Ti Armor: výhodná i bez velkých obětí
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek MSI GTX 1070 Ti Armor: výhodná i bez velkých obětí

MSI GTX 1070 Ti Armor: výhodná i bez velkých obětí | Kapitola 25

Adam Vágner

Adam Vágner

19. 12. 2017 03:00 31

Seznam kapitol

1. MSI GTX 1070 Ti Armor: parametry karty 2. MSI GTX 1070 Ti Armor: konstrukce karty 3. Testovací sestava 4. Ashes of the Singularity (Win 10, DX12) 5. Dirt Rally (Win 10) 6. Doom (Win 10, OGL+Vulkan) 7. Far Cry 4 (Win 10) 8. Far Cry Primal (Win 10) 9. Fallout 4 (Win 10) 10. GTA V (Win 10) 11. Metro 2033 Redux (Win 10) 12. Metro Last Light Redux (Win 10) 13. Rise of the Tomb Raider (DX12, Win 10)
14. Star Wars Battlefront (Win 10) 15. Tom Clancy´s The Division (Win 10, DX11 + DX12) 16. The Witcher 3: Wild Hunt 17. World of Tanks 9.15.1 (Win 10) 18. Chování boost v benchmarku AvP 19. Chování boost v Crysis 20. Teploty 21. Chování ventilátorů 22. Hlučnost 23. Spotřeba, poměr výkon/watt 24. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 25. Závěrečné shrnutí

Špičkové modely GTX 1070 Ti při jejich uvedení podrazila vyšší prodejní cena. Ty levnější se na pultech objevily až o nějaký ten týden později. Dnes se podíváme na model GTX 1070 Ti z levnější řady Armor, která je populární hlavně u hráčů kladoucích důraz na dobrý poměr cena/výkon. Ani v ostatních vlastnostech moc nezaostává.

Reklama

Hodnocení je trochu komplikovanější, protože nebývá obvyklé, aby se ve vyšší třídě v rozpětí nějakých čtyř tisíc dalo vybírat hned ze tří modelů karet. Víc než kdy jindy tedy bude hrát roli aktuální cena i ceny a dostupnost alternativních produktů.

Jinak se ale závěr dal vytušit už předem. Oproti špičkovým modelům karta výkonem o mnoho nezaostává, horší je to ale s hlučností. GTX 1070 Ti Gaming je znatelně tišší. Armor je s hlučností někde mezi tichými a hlučnými kartami a i když má blíže k těm tichým, ve většině sestav s běžným osazením bude nejspíš nejhlučnější součástkou. Trumfne jej možná jen levný chladič procesoru při vyšší zátěži. Pozitivní je, že oproti ostatním komponentám nebude zase o tolik hlučnější.

Na druhou stranu je podstatně tišší než většina Radeonů RX 580 (ty mají podobnou spotřebu, ale obvykle dostávají kvůli tlaku na cenu menší a levnější chladiče). Hlučností potom cupuje referenční Vegy a stejně tak minule testovanou levnou GTX 1080 Mini od Zotacu. A asi jen málokterá nereferenční Vega na tom bude lépe – u nich spíš čekám, že půjdou s takty a spotřebou nadoraz a na hraní to bude chtít špunty do uší.

MSI GTX 1070 Ti Armor: výhodná i bez velkých obětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Jestli stavíte počítač spíš z komponent nižší nebo střední třídy a jste tvrdě omezení cenovým limitem, je 1070 Ti Armor výbornou volbou. Nabízí nadstandardní chladič s rozumnou hlučností a dobrý poměr cena/výkon. Při hraní kartu uslyšíte, ale snadno si na to zvyknete a nebude vás to moc obtěžovat.

Pokud stavíte zářící výkladní skříň, je pro vás jednoznačně lepší volbou GTX 1070 Ti Gaming nebo jiná karta, Armor vám hraní s barvičkama nenabídne.

Náročnějším raději ne

Armor bych moc nedoporučoval, pokud jste si dali aspoň trochu záležet na tom, aby ostatní komponenty nebyly moc hlučné (pořídili jste neboxový chladič, odhlučněnou skříň, tichý zdroj s lepší účinností a možná i nějaké další tišší ventilátory) – minimálně v zátěži by z toho udělal Armor zbytečnou investici.

A při jakémkoliv scénáři bych doporučil připlatit na Gaming, pokud při projíždění ceníků narazíte na to, že bude rozdíl jen kolem pěti set korun nebo menší. Při rozdílu kolem 800–1000 korun bych nad příplatkem na Gaming určitě váhal, ale u nějakých čtyř, pěti stovek opravdu není co řešit – dodatečné ztišování grafické karty je komplikovanější než u jiných komponent (jak finančně, tak co do náročnosti úpravy). Armor se ostatně na to dodatečné ztišování vodníkem anebo nějakým špičkovým chladičem zrovna nehodí kvůli hlučnějším cívkám.

I v případě, že počítáte s taktováním, bych doporučil spíš verzi Gaming kvůli lepšímu chlazení napájecí kaskády a kvůli vyššímu power limitu.

Přetaktování jsem zatím jenom nastřelil v jiné sestavě, po zatížení se Crysis ustálil na 1734 MHz při 275 W na sestavu a kartu škrtil power limit, s jeho navýšením na maximum stoupl na 1797 MHz při 74 °C na GPU a 307 W na sestavu. A to byl maximální příkon, který GPU Boost dovolil, takže další zvedání taktů už v podstatě znamenalo navyšování taktů souběžně se snižováním napětí GPU. Karta ustála i offset 200 MHz, při kterém už se takt pohyboval kolem 2 GHz, při 220 MHz už se hodnoty dostaly ke 2020-2050 MHz a karta to po pár minutách vzdala. Při nižší zátěži tedy bude nutné volit menší offset, aby takty nešly příliš vysoko, což bude při vyšší zátěži znamenat takty někde kolem 1950 MHz.

Taktování bude opět spíš válka s power limitem. Kvůli nižší hranici power lmitu bude výsledný takt ještě větším dílem náhody, ale slušný prostor pro navýšení taktů zůstává. Výsledné takty budou opět závislé spíš na intenzitě zátěže, čím náročnější hra, tím nižší takty..

MSI GTX 1070 Ti Armor
KLADY
MSI GTX 1070 Ti Armor: výhodná i bez velkých obětí
i Zdroj: PCTuning.cz
MSI GTX 1070 Ti Armor: výhodná i bez velkých obětí
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
vysoký výkon pro rozlišení nižší než 4K v základu nižší pracovní takty
cena vyšší teploty VRM
poměr cena/výkon hlučnější cívky
slušná rezerva pro přetaktování v zátěži co do hlučnosti jenom mírný nadprůměr
bez zátěže neslyšná  
Orientační cena s DPH: 13 000 Kč

Za dobrý poměr cena/výkon při přívětivé spotřebě a snesitelné hlučnosti udělujeme GTX 1070 Ti Armor stříbrnou hvězdu.

MSI GTX 1070 Ti Armor: výhodná i bez velkých obětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení karty do testu děkujeme společnosti CZC.CZ

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama