msi-star-hub-bthub-nabidka-zni-usb-2-0-bluetooth
Sítě a Internet Článek MSI Star Hub BTHUB - nabídka zní: USB 2.0, Bluetooth

MSI Star Hub BTHUB - nabídka zní: USB 2.0, Bluetooth | Kapitola 4

Kuchař Martin

Kuchař Martin

21. 2. 2005 00:00 20

Seznam kapitol

1. První seznámení 2. Technické parametry 3. Software 4. Testy a závěr

Pokud trpíte zoufalým nedostatkem volných USB portů a máte zájem připojovat PC periferie (a nejen je) bezdrátově, pak je MSI Star Hub BTHUB pro vás to pravé ořechové. Jak již možná někteří z vás tuší, tak se jedná o 3-port USB 2.0 HUB a zároveň Bluetooth adaptér, jež umožňuje připojení až 7 dalších periferií. S tímto adaptérem už opravdu nebudete muset přemýšlet kam novou periferii připojit.

Reklama

MSI Star Hub BTHUB byl postupně testován s několika USB periferiemi. Vždy byly použity všechny tři porty zároveň, aby byl vytížen na maximální možnou úroveň. Později se k USB periferiím přidal ještě Bluetooth telefon Siemens S65.

Nejdříve jsem se snažil maximálně vytížit zařízení kopírováním souborů přes všechny tři porty. Při kopírování byl použit 12 MB soubor a měřil jsem čas za jak dlouho bude zkopírován. Z těchto údajů se pak vypočítala průměrná přenosová rychlost. Při měření všech zároveň byl zaznamenán čas, za jak dlouho skončilo kopírování u posledního zařízení.
 

Zařízení Čas Rychlost
USB 1.1 flash disk 30s 0,4 MBps
USB 2.0 flash disk 6s 2 MBps
USB 2.0 digitální foťák 10s 1,2 MBps
Všechny tři zároveň 35s 0,34 MBps

Při testech vyplynulo, že při kopírování na USB flash disky je počáteční rychlost velmi nízká. Snažil jsem se zjistit zda při kopírování větších souborů rychlost nenarůstá. Zkopíroval jsme tedy postupně 10, 20, 40, 80 a 100MB soubory na disk. Výsledek však ukázal, že průměrná rychlost zápisu se pohybuje v rozmezí 1,3 - 1,5 MBps což není zrovna moc oslnivé.

Posledním testem USB rozhraní bylo vytížení co největším počtem USB periferíí. Přímo v HUBu byly zapojeny dva flash disky a další USB 2.0 HUB. V tom pak další USB 1.1 HUB, web kamera, optický myš a digitální fotoaparát. To znamená celkem 7 zařízení připojených na BTHUBu. I po zatížení při kopírování se všechny periferie chovaly korektně a stabilně.

MSI Star Hub BTHUB - nabídka zní: USB 2.0, Bluetooth
i Zdroj: PCTuning.cz

V době testu jsem však měl k dispozici pouze jedno Bluetooth zařízení, takže jsem nemohl vyzkoušet jak se Star Hub BTHUB chová při plné zátěži. S telefonem Siemens S65 však pracoval velice spolehlivě a přenosové rychlost byly pěkné (bohužel omezeny kapacitou telefonu). Při kopírování souboru z PC do paměti telefonu skrze Bluetooth se průměrná rychlost pohybovala kolem 10kBps.  I na vzdálenost kolem 10m vše fungoval naprosto spolehlivě a přenosové rychlosti se neměnily.

Z testů vyplývá, že Star Hub BTHUB zvládá opravdu velké množství připojených periferií a nečiní mu to žádné potíže. Bohužel nebylo možné vyzkoušet pořádně Bluetooth rozhraní.

Závěr

MSI Star Hub BTHUB je velice vhodný a spolehlivý doplněk k PC pro všechny uživatele, kteří vlastní nespočet periferií a nemají je kam připojit. Určitě nebude kazit estetický dojem vašeho pracoviště - dokonce si myslím, že jej příjemně oživí. Provedení s modrou LEDkou je velice moderní a hezké. Jediné co bych snad vytknul je poměrně krátký kablík (délka 90cm), jenž je v mnoha případech velice limitujícím faktorem.

Závěrečné hodnocení

Klady Zápory
Design, malé rozměry Krátký připojovací kablík
Integrované Bluetooth Absence čtvrtého USB portu
Nízká cena v porovnání s odděleným USB HUBem a Bluetooth adaptérem  
Příjemné ovládání  
Napájení skrze USB  

Doporučená koncová cena: 900,- bez DPH (Levi))

MSI Star Hub nám zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme

MSI Star Hub BTHUB - nabídka zní: USB 2.0, Bluetooth
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama