Na kritické cestě: Jak malý problém nás dokáže vykolejit?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Na kritické cestě: Jak malý problém nás dokáže vykolejit?

Na kritické cestě: Jak malý problém nás dokáže vykolejit? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 2. 2022 15:22 10

Seznam kapitol

1. Jediný na světě 2. Malý výpadek, velká díra na trhu 3. Stačí správně cílit 4. Kritická cesta 5. Malý problém, velké dopady

Kritická cesta je pojem z projektového managementu, který označuje nejdelší sekvenci kroků, které se musí splnit, aby byl projekt úspěšně zakončen. Něco se vám zasekne na kritické cestě – zasekne se úplně všechno. A v poslední době se toho zasekává nějak moc.

Reklama

To, jak se nám zasekla světová výroba a logistika a vytvořila součástkové krize, by nám mělo taky dát nějakou lekci. V roce 2011 přišly záplavy v Thajsku, které způsobily krizi v dodávkách klasických disků – a to způsobem předvídatelným, protože většina výroby kritických komponent se nacházela v jedné oblasti. Proto i výrobci disků, kteří je nevyráběli přímo tam, měli problém s komponentami.

Hle, je rok 2022 – a opět máme problém s disky, tentokrát s SSD. A tentokrát za to nemůže ani příroda, prostě někdo něco přimíchal do nějaké chemikálie – a opět to zasáhlo pořádný kus výroby. Tentokrát, podle všeho, je za výpadkem mnohem menší problém, než byl tenkrát: Žádné záplavy, spíš nějaká lidská chyba. Něco mi říká, že jsme se z lekce roku 2011 nepoučili, že jsme dostali lekci – a řekli jsme si: To nic, to bude v pohodě. To už se opakovat nebude.

Jenomže ono se ukazuje, že se vždycky něco bude dít – a nemusí to být ani velký a velkou oblast zasahující malér. Že stačí, aby vznikl jeden požár, někdo si spletl kohouty anebo aby kormidelník kejchnul při manévrování – a přicházejí velká nepohodlí a škody, protože jsme si navykli budovat systémy, u kterých se prostě neočekává, že by nastala jakákoliv výjimečná událost.

A to ani nikdo nemusí chtít dělat něco zlého naschvál – i když se zdá, že kdyby se těm zlým chtělo, dokázali by zkomplikovat život strašné spoustě lidí. A je možné, že i na něco takového jednou dojde. Že teroristi zjistí, že jsou daleko efektivnější metody, jak znepříjemnit život co největšímu počtu lidí než něco vyhodit do vzduchu.

Myslím, že bychom se z těch lekcí měli konečně poučit. Alespoň trochu se z nich poučit – a začít budovat rezilientní systémy, které jen tak něco nerozhodí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama