Na kritické cestě: Jak malý problém nás dokáže vykolejit?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Na kritické cestě: Jak malý problém nás dokáže vykolejit?

Na kritické cestě: Jak malý problém nás dokáže vykolejit? | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 2. 2022 15:22 10

Seznam kapitol

1. Jediný na světě 2. Malý výpadek, velká díra na trhu 3. Stačí správně cílit 4. Kritická cesta 5. Malý problém, velké dopady

Kritická cesta je pojem z projektového managementu, který označuje nejdelší sekvenci kroků, které se musí splnit, aby byl projekt úspěšně zakončen. Něco se vám zasekne na kritické cestě – zasekne se úplně všechno. A v poslední době se toho zasekává nějak moc.

Reklama

Ta díra na trhu vznikla proto, že z dosud nezjištěných příčin vypukl požár dodavatele komponent, který se nepodařilo zvládnout v počátku – a vůbec bych se nedivil, kdyby tu fabriku museli kompletně postavit znova, protože fab na čipy prostě není válečná továrna, kde můžete mydlit do ocelových plátů napůl pod otevřeným nebem. Z možná banální příčiny vznikl výpadek, který bude trvat roky.

Jasně. Řeknete si: Koho zajímají vysoce kvalitní čipy pro digitální audio? Nám stačí to, co máme. Jenomže bagatelní příčina, která má katastrofické dopady, může postihnout jakoukoliv branži vysoce komplikované výroby, jak se ukázalo tento týden. Western Digital oznámil, že mají problém s výrobou čipů 3D NAND pro SSD, protože „byla kontaminována“ produkce čipů o objemu circa 6,5 exabyte. Protože jde o výrobu sdílenou s Kioxia, může být celkový impakt na trh větší, celkem mohlo dojít až ke ztrátě 16 exabyte. Obě firmy tvoří 30 % objemu dodavatelů čipů 3D NAND flash, experti odhadují, že to může vést k cenovému nárůstu SSD disků asi o 10 %.

A je to docela velká věc, protože Western Digital dodává 3D NAND komponenty kde komu, včetně Apple. Jde totiž o technologicky nejpokročilejší typy pamětí flash na trhu.

A teď ta zajímavá věc: Co se přesně kontaminovalo – a jak? V tomto směru nebyl Western Digital příliš specifický, podařilo se mi dopátrat, že ke kontaminaci nedošlo v jejich továrnách, ale že použili chemikálii od nejmenovaného dodavatele, která už něčím kontaminovaná byla. Prostě se stalo, že jim nějak selhala kontrola na vstupu a použili surovinu, která bývala tradičně v pořádku. Dodavateli selhala kontrola kvality na výstupu – a než se na to celé přišlo, bylo opravdu hodně čipů zničeno.

Přesto nikdo nemluví, o co šlo a kdo to dodal. Proč? 

No, mám takovou teorii, které říkám teorie otrávené suroviny: Kdyby někdo zainteresovaný zjistil, jakým způsobem jednoduše vykolejit náročnou výrobu, byl by to ideální útoční vektor pro teroristy anebo pro ty, kteří chtějí poškodit Western Digital, či manipulovat s cenami na trhu. Téhle teorii říkám proto, že mě u projektu Apollo zaujalo to, že kuchař, který vařil pro astronauty před odletem na Měsíc, nekupoval potraviny pořád na stejném místě, ale měnil dodavatele, aby nikdo nebyl schopen zjistit, které potraviny jim skončí na stole a nemohl se je tak pokusit otrávit. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama