Na kritické cestě: Jak malý problém nás dokáže vykolejit?
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Na kritické cestě: Jak malý problém nás dokáže vykolejit?

Na kritické cestě: Jak malý problém nás dokáže vykolejit?

Michal Rybka

Michal Rybka

12. 2. 2022 15:22 10

Seznam kapitol

1. Jediný na světě 2. Malý výpadek, velká díra na trhu 3. Stačí správně cílit 4. Kritická cesta 5. Malý problém, velké dopady

Kritická cesta je pojem z projektového managementu, který označuje nejdelší sekvenci kroků, které se musí splnit, aby byl projekt úspěšně zakončen. Něco se vám zasekne na kritické cestě – zasekne se úplně všechno. A v poslední době se toho zasekává nějak moc.

Reklama

Nečekal bych, že na problémy s kritickou cestou narazím v jednom týdnu hned dvakrát. Tak za prvé: Začal jsem se zajímat o to, proč náhle vymizely špičkové přenosné přehrávače Fiio M11 Plus – je to produkt relativně nový a většinou se nestává, aby skončil mezi výběhovými tak rychle. To obvykle znamená, že s ním byly nějaké potíže – anebo že bude rychle nahrazen něčím lepším.

Ukázalo se, že problém není v tom, že by lidi netoužili po přenosném přehrávači vyšší kvality pod 20 tisíc korun, ale v tom, že Fiiu došly zesilovače AK4497EN, které má tenhle přehrávač v každému kusu rovnou dva. A došly ne proto, že by zákazníci neměli rádi tyhle zesilovače, ale proto, že výrobci čipů, Asahi Kasei Microdevices, vyhořela na konci roku 2020 továrna v Nobeoce

Nebyl to malý požár, fabrika hořela 82 hodin – a hasiči měli problém s hašením, protože tam unikaly toxické plyny. Část struktury zkolabovala a propadla se střecha, odstraňování kontaminovaných trosek je pomalé a stále se nepovedlo ani zjistit příčinu požáru, natož pak obnovit výrobu. Na konci listopadu byla továrna v Nobeoce stále nejen vyřazena, ale podle všeho ani ne zcela vyčištěna.

Japonci umí kouzla, pokud jde o obnovu infrastruktury, ale ne zázraky. Faby na výrobu čipů jsou složité, kapitálově nákladné – a pokud jsou poničené, tak jsou viditelně i extrémně náročné na ekologické vyčištění a obnovení provozu. AKM přesunulo část výroby do fabů partnerů, ale všichni víme, jak jsou teď všechny dostupné faby přetížené.

Výsledkem je to, že oblíbené digitální zesilovače a další hifi komponenty prostě nejsou. Fiio postavilo poslední várky svých přenosných zesilovačů ze zásob komponent, které měli – a teď přicházejí s alternativními modely, jako je Fiio M17, které používá čipy TI OPA2211 a další komponenty, které jsou určené primárně pro stolní zesilovače.

Takové komponenty pochopitelně potřebují podstatně větší energii, takže Fiio M17 má masivní baterii o kapacitě 9200 mAh. Výsledkem je přehrávač, který je skoro dvakrát těžší než M11 Plus, je skoro třikrát dražší – a přitom nabídne „jen o něco málo kratší“ chod na baterii. Fiio neskrývá, že jde o „desktop class“ DAP – ale je to fakticky z nouze ctnost, na trhu prostě chybí analogické komponenty, takže u přenosných přehrávačů „vyšší kvality, ale snesitelné ceny“ vznikla díra.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama