Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer

Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer | Kapitola 6

Daniel Wojtěch

Daniel Wojtěch

30. 4. 2014 03:00 8

Seznam kapitol

1. Které kamerky testujeme? 2. Garmin VIRB 3. Hama Activity-30 4. Rollei Sunglasses Cam 100 5. Jdeme do terénu 6. Závěr

Adrenalin je věc skvělá a často spojená s nezapomenutelnými zážitky. Proč se o ně nepodělit s ostatními a rovnou je nenatočit? S běžnou kamerou ale není filmování v náročných podmínkách dobrý nápad. Nejen že jí hrozí úraz, ale také je pro podobné účely dost nepraktická. Proto vznikly outdoorové kamery. Vyzkoušeli jsme hned tři – od Hamy, Garminu a Rollei.

Reklama

V závěru se vrátíme k otázce: proč si vlastně pořídit outdoorovou kameru? Běžný smrtelník nepodnikající adrenalinové sporty či aktivity, při kterých nehrozí poškození kamery častou změnou teplot, vlhkostí, prašností, zkrátka kde se od kamery neočekává vysoká mechanická odolnost, kvalitní a variabilní uchycení, nemá k jejímu pořízení důvod. Ovšem těm, kteří se potřebují věnovat určité činnosti a nemohou při tom oprašovat kameru, se bude hodit právě outdoorová, která s nimi bude držet krok a určitě neudělá ostudu u záznamů, od kterých se očekává vysoká kvalita. Jednoduše jsou malé, odolné a výkonné.

Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr jsem si připravil ještě ověření údajů výrobce, konkrétně o úhlu záběru, který se dá na balení lehce vyzdvihnout a obyčejný člověk nepozná, zda je takový nebo makový (samozřejmě v rámci mezí).

Zorné úhly:

  • Garmin VIRB – 118° (režim WIDE)
  • Hama Activity 30–120°
  • Rollei Sunglasses Cam 70100°

Měřím stejně jako u autokamerek, a to tak, že si vezmu metr, který položím do spáry mezi dlaždicemi a v polovině metru bude kolmá spára, na kterou se umístí kamerka a vzdaluje se do takové vzdálenosti,dokud v jejím záběru není celý metr. Měření brýlí bylo kvůli absenci displeje poněkud složitější, ale přeci jen se povedlo. Všechny naměřené hodnoty se shodují s těmi udávanými, až na kameru od Hamy. Výrobce uvádí zorný úhel 170°, my naměřili pouhých 120°.

Dnešní recenze byl takový úvod k recenzím akčních kamer. Účelem nebylo vybrat podobné kamery, ale o nastínění problematiky a první testy. V dalších recenzích už půjde doslova o porovnání a hledání té nejvýhodnější kamery a hned v příští recenzi si vyzkoušíme napodobeniny legendární GoPro.

Možná jste čekali zajímavější videa, přímo z „akce“, to vás ale musím bohužel zklamat. Musíme testovat tak, aby kamery nepřišly k úhoně, protože je musíme vracet a to nejlépe v původním stavu, v jaké přišly k nám. Závěr recenze, ve kterém by kamera skončila zarytá deset čísel do hlíny nebo převálcovaná náklaďákem by byl sice pěkný, ale asi by to jen tak neprošlo...

Za zapůjčení kamer do testu děkujeme společnosti Alza.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama