Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer

Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer | Kapitola 2

Daniel Wojtěch

Daniel Wojtěch

30. 4. 2014 03:00 8

Seznam kapitol

1. Které kamerky testujeme? 2. Garmin VIRB 3. Hama Activity-30 4. Rollei Sunglasses Cam 100 5. Jdeme do terénu 6. Závěr

Adrenalin je věc skvělá a často spojená s nezapomenutelnými zážitky. Proč se o ně nepodělit s ostatními a rovnou je nenatočit? S běžnou kamerou ale není filmování v náročných podmínkách dobrý nápad. Nejen že jí hrozí úraz, ale také je pro podobné účely dost nepraktická. Proto vznikly outdoorové kamery. Vyzkoušeli jsme hned tři – od Hamy, Garminu a Rollei.

Reklama

Americké špičkové navigace a akční kamery? Jak jen tohle jde do sebe? Jaká asi může být kvalita? Určitě se nemáte čeho bát, Garmin není zaměřen pouze a jen na navigace. V jeho sortimentu se mimo akčních kamer nacházejí i kamery do auta. U nás nejsou zatím příliš dostupné, ale to se časem doufejme změní a budeme je moci otestovat.

Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer
i Zdroj: PCTuning.cz

Konkrétně série Garmin VIRB zahrnuje hned tři modely. První z nich je obyčejný VIRB, který dnes otestujeme, poté rozšířená verze VIRB Cyklo zahrnující i držák na řidítka a nejluxusnější verzi VIRB ELITE nabízející navíc GPS, barometr, akcelerometr, Wi-Fi, možnost připojení doplňkového příslušenství pro měření srdečního tepu. Nejlépe vybavený model už je ale cenově průměrně o 2000 Kč výše. Je veliká škoda, že v době, kdy jsem kamerky do testu vybíral, nebyla verze ELITE skladem. Přeci už je to opravdu akční kamera se vším všudy. 

Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer
i Zdroj: PCTuning.cz

On i ten cenový rozdíl mezi oběmi verzemi je minimální oproti ceně samostatného příslušenství, které bude nutné dokoupit v případě, že vám základní držáky nebudou vyhovovat. Třeba taková baterka – když koupíte náhradní, tak ji budete chtít nabíjet doma a nejlépe obě najednou, a to už je zapotřebí nabíječka. Pro příklad uvedu orientační ceny nějakého příslušenství:

  • Nabíječka a baterie – 650 a 790 Kč
  • Ramenní postroj – 900 Kč
  • Držák na helmu, do auta a na hlavu – 400, 500 a 700 Kč

Jak vidíte, taková kamera není levná záležitost a když si to spočítáte, tak se dostanete na základní cenu vyhlášeného modelu společnosti GoPro. Jenže ani ten se nedodává se vším všudy a alchymie dokupování může začít. Následující video přímo ukazuje rozdíly mezi Garmin Virb a GoPro Hero 3+.

Obrazově Garmin mírně zaostává, má teplejší podání barev, ale kvalitou na tom není vůbec špatně. Co se týká fotografií, mají rozlišení 16 mpx a lze je pořídit stiskem jednoho tlačítka během natáčení. Stejně tak natáčení zahájíte posunem tlačítka a o nic víc se nestaráte. Kamerka ho indikuje výraznou LED. Úhel záběru je opravdu široký a dle výrobce by měl být v režimu WIDE 120° a v ULTRA WIDE 170°. To posléze ověříme...

Snímač CMOS dokáže natáčet ve FullHD rozlišení s možností nastavení FPS. 1080P nabídne 30 FPS a s postupným snižováním rozlišení se můžeme dostat až na 120 FPS.

Nahrávání s dávkou adrenalinu: test outdoorových kamer
i Zdroj: PCTuning.cz

Co mě určitě překvapilo, byla kvalita zpracování. Kamera působí velmi robustním dojmem a je odolná proti prachu, i stříkající vodě. Jako taková se do vody potápět sice dá, ale pouze do jednoho metru hloubky po dobu kratší než 30 minut. Za tisíc korun je možné dokoupit vodotěsné pouzdro.

Co se týče viditelnosti na sluníčku, lepší displej jsem zatím neviděl. Nemá sice tak jemné rozlišení a barevné podání, ale čím více světla, tím lepší viditelnost. Pokud budete něco nastavovat v místnosti, tak je zapotřebí kamerku mírně naklonit a koukat na displej z určitého úhlu a v naprosté tmě nenastavíte vůbec nic.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama