navigace-pro-pda-v-praxi-recenze-be-on-road
Zábava Článek Navigace pro PDA v praxi - recenze Be-on-road

Navigace pro PDA v praxi - recenze Be-on-road

Tkáč Josef

Tkáč Josef

14. 6. 2006 01:00 14

Seznam kapitol

1. Navigace a Be on road 2. Be on road - instalace 3. Prostředí aplikace 4. Be on road - volba cíle 5. Be on road - nastavení 6. Be-on-road prakticky

GPS navigace je celosvětovým hitem zhruba posledního roku. Nadšení z osobní navigace propadají převážně řidiči automobilů a motocyklů, ale zvyšuje se i počet cyklistů využívajících kapesní GPS. Díky citelnému snížení cen GPS přijímačů (objevila řada cenově přístupných kapesních počítačů PDA s integrovaným přijímačem GPS) a navigačního software se osobní navigace stala přístupná většímu počtu uživatelů. V dnešním díle se zaměříme na navigační software, a náš přehled začneme od software Be on road od české společnosti Aponia.

Reklama

V České republice narůstá už druhým rokem boom přenosných navigačních přístrojů (prodej osobních GPS řešení je ve srovnání s minulými léty více než 10 násobný), i když samotná technologie i potřebné komponenty jsou známé poměrně dlouho. Důležitým a můžeme říci „startovním“ okamžikem bylo uvedení podrobných mapových podkladů a software optimalizovaného pro Českou republiku. Většina dnešních uživatelů logicky začíná s navigací ve vlastní zemi a teprve pak využívá její možnosti pro cestování v zahraničí. Je to celkem pochopitelné - kdo by chtěl používat navigaci až od hranic země, a to ještě maximálně 2x do roka? 

Kouzlu GPS navigace je snadné podlehnout. Stačí delší výlet nebo služební cesta a uživatel brzy objeví pohodlí, které spočívá v hlasové navigaci a v podrobných obrazových i textových informacích na displeji. Možnost rychle najít optimální, tj. nejrychlejší nebo nejkratší cestu, případně nejekonomičtější cestu, šetří čas a také kapsu. Bloudění, zbytečné objížďky nebo nevhodně zvolené trasy stojí při dnešních cenách pohonných hmot nemalé peníze. Mnoho řidičů se nerado vyptává na cestu, což při použití GPS odpadá stejně jako případné neshody se spolujezdcem-navigátorem.

Dostupný hardware umožňuje řadu alternativních řešení podle individuálních představ. V mnoha případech chce uživatel o GPS navigaci rozšířit možnosti již zakoupených přístrojů, ale zvyšuje se i poptávka po nových zařízeních. Nabídka na trhu je poměrně široká a není lacinou frází, že vhodné řešení se najde pro každého. To se týká i navigačního software s mapovými podklady pro osobní počítače i kapesní "záznamníky" PDA.

Na trhu je několik softwarových produktů, které se svojí kvalitou představují použitelné řešení pro širokou veřejnost. Tyto produkty se liší svými možnostmi a tím i cenou. Rozdíly jsou v ovládání, v rozsahu a podrobnosti mapových podkladů. Mapové podklady jsou dodávány specializovanými společnostmi a tvoří podstatnou část ceny, takže není divu, že navigace pro ČR je levnější než navigace pro celou Evropu. Naproti tomu celoevropská navigace nemusí vždy obsahovat tolik podrobností o ČR, jak by si konkrétní uživatel přál. Pokud jezdí velice často po české republice, může se mu vyplatit nákup jiné aplikace než tomu, kdo absolvuje delší cesty po zemích EU.

Český uživatel si může vybrat. K dispozici je TomTom, Dynavix, Navigon Navigator, SmartMaps a další. Mezi nejnovější produkty tohoto druhu patří navigační systém Be-on-road společnosti Aponia Software s.r.o. (dále jen Aponia) a na ten se dnes podíváme podrobněji.

Poznámka: v průběhu léta se budeme snažit zmapovat i ostatní produkty vhodné pro navigaci v ČR. Berte tento článek jako vstup do této problématiky.

Be-on-road

Be-on-road byl jako první původní český navigační systém od počátku vyvíjen pro 3D navigaci (kdy mapu sledujete z jízdní / ptačí perspektivy; s možností přepnutí na 2D) a také s přihlédnutím na pohodlné ovládání prsty na dotykovém displeji. Kvalitní mapové podklady pocházejí od společnosti TeleAtlas, takže potenciální zájemce má jistotu vysoké kvality a aktuálnosti. Kromě těchto výhod se Be-on-road ČR vyznačuje i nebývale příznivou cenou: 3150,- Kč + DPH (3749,- Kč včetně DPH). Kromě samostatné licence, lze zakoupit 4 sady Naviasistent (SW + HW), které si můžete blíže prohlédnout na stránkách dodavatele nebo přímo na www.naviasistent.cz.

Aplikace Be-on-road je určena pro mobilní operační systémy Windows Mobile 2003/2003SE a Windows Mobile 5.0 (včetně tzv. Smartphonů). Pracuje s rozlišením 320 x 240px (QVGA) a 480 x 640 px (VGA), a to při vertikální i oboustranně horizontální orientaci displeje. Zvládá také rozlišení 240 x 240 px, které mají některé novější komunikátory. V mobilních telefonech typu Smartphone podporuje rozlišení 240 x 320 pixelů.

Momentálně je dostupná verze 1.1.4.1 s mapovými podklady pro ČR ve verzi 2005.3, které obsahují přes 45000 bodů zájmu. Pokryto je 100% silniční sítě ČR, z tohoto počtu je 50,47% komunikací plně popsaných, u zbývajících 49,53% jsou uvedené základní informace (komunikace je vyznačená, ale není k dispozici název atp.).

Tato verze Be-on-road bude předmětem naší recenze, kterou provedeme na zařízení Typhoon MyGuide 7000XL. Jde o kapesní počítač PDA s integrovaným GPS přijímačem, dotykovým displejem s QVGA rozlišením (320 x 240px) a operačním systémem Windows Mobile 2003SE. Pro uložení mapových podkladů a navigačního software je nutno použít paměťovou kartu formátu SD. V doplňkové výbavě je i robustní držák do automobilu, AC adaptér do sítě 240V a DC adaptér pro napájení z 12V elektroinstalace automobilu.

Navigace pro PDA v praxi - recenze Be-on-road
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: PDA Typhoon MyGuide 7000XL byl navržený speciálně pro navigační použití. Na horní hraně přístroje je mj. tlačítko pro rychlou změnu orientace displeje (mezi režimy portrét, krajina).

Navigace pro PDA v praxi - recenze Be-on-road
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama