navody-herni-delo-se-spotrebou-notebooku-ladime-napajeni
Návody Článek Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení

Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení | Kapitola 6

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 6. 2011 13:00 31

Seznam kapitol

1. Herní počítač se spotřebou notebooku 2. Systém s Core i5-2500K 3. Profily s Core i5-2500K 4. Výsledky systému s Core i5-2500K 5. Kolik tedy ušetříme? 6. Závěr

V druhém díle článku o snižování spotřeby stolních počítačů se podíváme, jak dostat herní stroj s procesorem Core i5-2500K a GeForce GTX 580 na spotřebu srovnatelnou s kancelářským počítačem. Nevěříte? Ale ano, je to skutečně možné. S takovým strojem ušetříte tisíce korun ročně a stále si zahrajete na plné pecky.

Reklama
Návody: Herní dělo se spotřebou notebooku. Ladíme napájení
i Zdroj: PCTuning.cz

Ukázali jsme vám, jak snadné je místo maximálního přetaktování docílit zcela opačného výsledku. Snížil jsem všechna napětí desky a grafické karty na absolutní minimum, co systém dovolil. S tím jsem samozřejmě musel adekvátně snížit i frekvence pamětí, procesoru a grafické karty. I tak nám ale zůstalo stále dost výkonu pro běžnou práci, surfování webem, přehrávání HD videa a hraní méně náročných her. Systém subjektivně ani moc „nezlenivěl“ a pracoval stejně jako jste zvyklí se stejnou odezvou. Frekvence 1600 MHz pro všechna jádra je frekvencí, jež má systém s aktivním EIST během nenáročných činností většinu času, tedy uživatel rozdíl nepozná.

Kde úbytek síly poznáte, jsou samozřejmě náročné aplikace a hry. Zde ale není nic snazšího, než si pro tento náročný úkon nastavit nějaký výše taktovaný profil nebo základní nastavení. Nahrání tohoto nastavení vás bude stát několik kliků myší. Stejně je pak možné se opět vrátit do úsporného režimu a opět energii spořit, když výkon nepotřebujete. I když se to zdá triviální, jde opravdu o efektivní způsob jak ušetřit nejen tisíce korun za energii, ale na příklad nebudete muset tolik chladit. V úsporném režimu může ventilátor na CPU i grafice běžet absolutně neslyšně na nejnižších možných otáčkách. Počítač bude úsporný a tichý.

Kromě materiálních benefitů je zde ještě aspekt morální zodpovědnosti. Každým uspořeným wattem se vaše ekologická stopa zmenšuje (nebo alespoň nezvětšuje). Každý watt na chlazení a energii sníží v druhé řadě emise skleníkových plynů, což ušetří stromy, lesy, životy dalších živočichů i lidí na přírodě primárně závislých. 

Energetická krize se postupně zvyšuje. Německo zastaví své jaderné elektrárny a Evropa po dlouhých desetiletích zažije skutečnou energetickou krizi a budeme zase šetřit jako v padesátých letech. Už v tuto chvíli se největší spotřebitelé elektřiny (Čína) potýkají s akutním nedostatkem energie, jež je už kdesi na příděl. Pokud to takhle půjde dále, bude za chvíli v nejhorším případě na příděl i u nás. Proto se zamyslete a šetřete – o kousek nižší fps ve hře může při vašem počtu přinést naší planetě víc než jen plané řeči politiků.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama