navykove-data-video-projektor-ibm-ilv300
Monitory Článek Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300 | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

6. 1. 2004 00:00 54

Seznam kapitol

1. DLP - čip který hází prasátka... 2. IBM iLV 300 3. Ovládání 4. Obraz 5. Hry, zobrazení videa a závěr

Podle jednoho okřídleného výroku Cimrmana po fázi očekávání vždy následuje fáze zklamání. Asi proto, že jsem od testu videoprojektoru iLV300 nic moc neočekával, byl jsem o to příjemněji překvapen. Co překvapen, byl jsem a stále jsem "pod jeho vlivem". Pokud někdo tvrdí, že domácí kino dělají reproduktory 5.1 asi spadl z višně. Teprve rovný, skutečně velký (např. 2m) ostrý obraz vás přenese do virtuálního kinosálu. Ale pozor, je to velmi návykové! Už po 3-4 filmech vzniká na projekci silný návyk. V tomto testu se budeme věnovat levnému projektoru IBM iLV300 který je vybaven technologii DLP umožňující kontrast až 2000:1

Reklama
Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud budeme mluvit o "kinovém" využití projektoru musíme celou oblast rozdělit na dvě části. První jsou filmy (a hry) z počítače, tam má elektronika projektoru minimum práce. Obrazový materiál na nativní rozlišení (800x600, 1024x768) zpracovává počítač - projektor pouze zobrazuje připravená obrazová data. Nemusím připomínat, že výsledek je výborný (stejný jako na monitoru).

Jako první ukázka (tentokráte herní) poslouží screenshot z oblíbené arkádovky Need for Speed - Underground (z volantkem... mňam!).

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

Doufám že je jasné, že hraní v tomto formátu je jiné "kafe". Pokud se obáváte, že obraz bude trpět rozmazáváním buďte klidní - barevné stíny typické pro první generaci DLP a rychle se pohybující obrazy jsou tytam.

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky obrazovému čipu nové generace jsou dynamické jevy zabrazované přesně a bez zpoždění.

PC Video

Projektor potvrzuje známý fakt, že kvalitní DivX není vizuálně mnohem horší než DVD. V obou případech jsou to naprosté obrazové hody (DVD i DivX).

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

Vytáhl jsem z poličky všechny filmy DVD a vychutnal si je ještě jednou (to je výjimečný případ kdy se jinak poměrně normální člověk dívá na film potřetí).

Video a DVD

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

IBM iLV300 využívá při zobrazení video obrazu (který je ve své podstatě poskládaný ze sudých a lichých půlsnímků a vyžaduje podobné digitální zpracování jako v 100Hz televizorech) technologii DCDi od firmy Faroudja. DCDi (Directional Correlation Deinterlacing, více zde) je technologii která byla uvedena před několika léty ve studiových systémech aby pomáhala při nahrávání signálů PAL / NTSC do počítače.

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky filtrování obrazu DCDi jsou obrazy prokládaného (interlaced) charakteru (což je většina TV materiálu) zbavené zubatých a roztřepených hran.

Poznámka: přes řadu digitálních filtrů je kvalita obrazu TV velmi závislá na kvalitě signálu (projektor jsem "krmil" z videorekordéru) - není to projektorem, jenom signálem který často obsahuje poměrně hodně šumu (stejnou starost mají i majitelé 100Hz televizí). Zapomeňte taky na většinu VHS kazet.

Pokud je signál velmi kvalitní je překvapivé, že i když se obecně jedná o materiál s nízkým rozlišením ve výsledku to nijak nevadí (trochu jsem se obával roztažení obrazu na 2m). Naopak - v případě satelitu nebo DVD máte dojem, že se skutečně díváte na film.

Problém u Videa nevidím v nedodatečném rozlišení ale spíše v kvalitě signálu (šum, barevná informace).

Závěr

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz


"okénko" nahoře je čidlem DO, počítá se z odrazem od projekční plochy

Co říci na závěr? Je mi jasné že projektory nejsou záležitostí pro každého. Stále poměrně vysoká cena brzdí spoustu zájemců od toho, aby ochutnali a zažili to pravé domácí kino. Ve světle velkého obrazu jsou hrátky s prostorovým zvukem tak trochu doplňkovou záležitostí (i když spolu je to teprve to pravé)

Pokud budeme na projektory nahlížet jako na drahá, nikoliv však nedostupná zařízení, pak se IBM iLV300 promění ve... výhodnou koupi. Technologie DLP zaručuje stálou a vysokou kvalitu obrazu, vysoký kontrast dovoluje projektor provozovat i tam kde místnost není zcela zatemněná. Výhodou je i poměrně vysoká životnost lampy (4000h patří mezi velmi dobré hodnoty).

Projektor vyniká snadnou obsluhou, lze jej pohodlně přenášet (vyztužená brašna projektor chrání při dopravě i přenášení), dálkové ovládání s laserovým ukazovátkem dovoluje z křesla potmě "odklikat" celou PowerPointovou prezentaci. V případě nutnosti lze využít integrovaný reproduktor který na cestách poslouží stále lépe než jakékoliv reproduktory v notebooku.

Pokud máte firmu která vydělává a jste milovníky kina (navíc se vám projektor třeba zrovna hodí) zvažte jestli si nemůžete dovolit 32 700 bez DPH. Za cenu levného TFT modelu dostanete projektor který mnohými parametry patří do zcela jiné třídy.

Klady:

  • technologie DLP (DMD DDR),
  • vysoký kontrast 2000:1,
  • jednoduchá obsluha,
  • DCDi videoscaler,
  • dálkové ovládaní (ukazovátko, ovládání PC),
  • výhodná cena (ve své kategorii),
  • značka (servis, ND).

Zápory:

  • rozlišení 800x600,
  • stále cenově nedostupné :-(

Návykové! Data/Video projektor IBM iLV300
i Zdroj: PCTuning.cz


"Silver AWARD pro: IBM iLV300"
Leden 2004
"výborný obraz, dobrý výkon za který ostatní požadují vyšší cenu"

Tento projektor můžete zakoupit na shopu PCtuningu za výhodnou cenu!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama