Navždy v pronájmu, navždy bez nároků
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Navždy v pronájmu, navždy bez nároků

Navždy v pronájmu, navždy bez nároků | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 5. 2016 03:00 99

Seznam kapitol

1. Auto byste neukradli... 2. S plackou v ruce... 3. Pronájem na dobu určitou 4. Protože vám stačilo to, co už máte...
5. Různé produkty pro různé lidi! 6. Vaše... 7. Kupředu, zpátky ni krok!

Bylo nebylo, kdysi jste si koupili software a byl váš. Byl váš nejen v tom smyslu, že jste ho mohli používat a dělat s ním, co jste uznali za vhodné, ale taky jste ho mohli třeba prodat. Anebo darovat. Anebo ho dát svým dětem, když jste uznali za vhodné. Stejné to bylo s videem i hudbou. Ta éra ale končí, protože tahle situace není pro vlastníky autorských práv výhodná. V budoucnosti už jenom pronájem!

Reklama

Pokud totiž prosadíte podobný model, stane se kouzlo. I ti zamrzlíci a lenochodi, kteří hodlali dožít své dny s Windows 2000 a Office 2000, musí v modelu služeb neustále platit. Milovníci Beatles už nebudou mít své jisté s nákupem kompletní diskografie, ale budou do konce svých dní platit předplatné streamovací službě. Nejisté výnosy a riziko spojené s prodejem obsahu zmizí a roční výnos se naplánuje jako „počet uživatelů × měsíční cena za službu × 12“. To je dolní odhad, protože cenotvorbu lze dále vylepšit o položky jako je prémiový obsah, což cokoliv nového, za co lze žádat ještě více.

Noční můra pro uživatele? Možná surová realita. Na Business Insideru se objevila pozoruhodná spekulace o tom, že alespoň část Applu uvažuje o úplném odstřelení iTunes, tedy alespoň té části, kdy si kupujete obsah. Celá nabídka hudby má být omezena na předplatné Apple Music, což je streamovací služba podporující cachování offline obsahu.

Legální obsah byl vždycky problém. Je bezva, že ho někomu prodáte, ale pořád je tu možnost, že se kupující začne chovat tak, jako by si věc opravdu koupil a stal se jejím vlastníkem. Nahrazení možností koupě obsahu streamovací službou, kterou si předplácíte každý měsíc, by byla elegantním řešením problému.

Nikdo už vám netvrdí, že jste si něco koupili, vracíme se k placené televizi a placenému rozhlasu. Je to cesta do středověku, která samozřejmě předpokládá, že se nějak podaří namíchat do vysílání DRM, které by zabránilo „službě“ stát se „věcí“. Nejde o stejný typ DRM, který jsme zažili po roce 2000, jde o elegantnější formu, která zavádí rysy jako segmentace online streamu a proměnlivou bitrate segmentů, která komplikuje jeho sestavení do použitelného souboru, samostatně použitelné „věci“.

Je to absolutně děsivé. Nápad zlikvidovat legální možnost vlastnit obsah je podle mého názoru šílený. Pokud bude prosazen, čeká nás renesance pirátství a nebo alespoň té jeho části, která přinese ripovací programy, které budou dělat duplikáty ze streamovaného obsahu. A ani v nejmenším nepochybuji, kdo v takovém souboji zvítězí.

Současný model, který nabízí mix služeb pay to access (přístup ke streamované knihovně) a pay to own (získání obsahu pro neomezené použití, pochopitelně bez DRM) je podle mého názoru ideální. Dává šanci těm, kteří chtějí obsah jenom zkoušet, ale taky těm, kteří ho chtějí vlastnit.

Navždy v pronájmu, navždy bez nároků
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsem přesvědčen, že místo snahy o unifikaci přístupu k obsahu by mělo naopak docházet k ještě větší diverzifikaci, jako jsou například limitované verze fyzických nosičů, sběratelské verze a tak podobně. Funguje to, fanoušci herních sérií si rádi připlatí za speciální edice s panďuláky, knížkami a jiným obsahem navíc. Proč by to nemělo jít ještě dál?

Co třeba dnes již sběratelsky vzácné „Beatles Boxy“, které vznikly ku příležitosti zařazení Beatles do iTunes? To je přece famózní sběratelská věc!

Sběratelský Beatles Box v čase 7:55

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama