Navždy v pronájmu, navždy bez nároků
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Navždy v pronájmu, navždy bez nároků

Navždy v pronájmu, navždy bez nároků | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

13. 5. 2016 03:00 99

Seznam kapitol

1. Auto byste neukradli... 2. S plackou v ruce... 3. Pronájem na dobu určitou 4. Protože vám stačilo to, co už máte...
5. Různé produkty pro různé lidi! 6. Vaše... 7. Kupředu, zpátky ni krok!

Bylo nebylo, kdysi jste si koupili software a byl váš. Byl váš nejen v tom smyslu, že jste ho mohli používat a dělat s ním, co jste uznali za vhodné, ale taky jste ho mohli třeba prodat. Anebo darovat. Anebo ho dát svým dětem, když jste uznali za vhodné. Stejné to bylo s videem i hudbou. Ta éra ale končí, protože tahle situace není pro vlastníky autorských práv výhodná. V budoucnosti už jenom pronájem!

Reklama

Geniální kauzou byl těžko uvěřitelný případ, kdy Amazon vymazal ze čteček Kindle knihy „1984“ a „Farmu zvířat“ od George Orwella. Horší titul si opravdu vybrat nemohli, protože o „plně zpětně mazatelných dějinách“ totalitního dystopického světa „1984“ pojednává.

Tato kauza přesně ilustruje vše, co je na konceptu zapůjčování obsahu špatně. Svět, kde má vlastník práv plnou a trvalou kontrolu nad obsahem, je vskutku plně orwellovský.

Jednoho dne se probudíte a zjistíte, že se vaše oblíbená funkce z vašeho softwaru vytratila. Tak například zjistíte, že váš operační systém po upgrade přestal přehrávat DVD anebo zmizela funkce sdílení wifi. Neříkám, že mi zrovna tahle funkce přišla megainteligentní, ale její retrakce je důkazem, že to je reálné.

Pokud nemáte nárok na instalaci zdarma, můžete si zmizelý DVD přehrávač dokoupit za čtyři stovky...
i Zdroj: PCTuning.cz
Pokud nemáte nárok na instalaci zdarma, můžete si zmizelý DVD přehrávač dokoupit za čtyři stovky...

Nejde o to, zda to je obecně dobré anebo obecně špatné, ale o to, že se před vámi nabízí jenom dvě možnosti: Zůstat u verze, která vám vyhovuje a odříznout se od updatů, anebo přejít do „světa služeb“ s dokonalou vírou a láskou ve vašeho jediného Boha, který vám sesílá updaty a vydat se mu na milost a nemilost.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama