nejvetsi-prehmaty-v-nedavne-minulosti-firem-amd-a-intel
Hardware Článek Největší přehmaty v nedávné minulosti firem AMD a Intel

Největší přehmaty v nedávné minulosti firem AMD a Intel | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

11. 12. 2007 01:00 76

Seznam kapitol

1. 1999 - 2001: AMD má vizi 2. 1999 - 2005: tápající Intel 3. Hříchy AMD 4. Hříchy Intelu

Nebudu předstírat, že tento článek je zcela objektivní. Naopak, je subjektivní, a jiný ani být nemůže - která velká firma by sama uznala, že ve své minulosti udělala nějaké chyby? Ve velkém byznysu žádná! To však neznamená, že v nedávné minulosti firem Intel a AMD se nelze najít více či méně závažné chyby a přehmaty. Ty, o kterých si myslíme, že měly pro obě firmy nejfatálnější důsledky, uvádíme v tomto článku...

Reklama
Největší přehmaty v nedávné minulosti firem AMD a Intel
i Zdroj: PCTuning.cz


Craig Barett z pozice CEO Intelu firmu AMD příliš nepotrápil

Funkci CEO (Chief Executive Officer) společnosti Intel v období 1998 až 2005 zastával Craig Barett (ještě před ním Intelu šéfoval uznávaný Andrew Grove, který v roce 1997 získal titul "Man of the Year" časopisu Time). I když Barett vedl Intel v těžkém období recese polovodičového průmyslu po splasknutí internetové bubliny, právě období jeho šéfování pokrývají nejméně úspěšné produkty Intelu - procesor Itanium a architektura NetBurst známá z procesorů Pentium 4.

Největší přehmaty v nedávné minulosti firem AMD a Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

V roce 2005 Craiga Baretta nahradil v křesle CEO Intelu Paul Ottelini a po jeho nástupu už světlo světa nespatřil ani dlouhou dobu ohlašovaný Tejas - dlouhou dobu připravovaný procesor který rozvíjel nepříliš úspěšnou koncepci NetBurst Pentia 4.

Největší přehmaty v nedávné minulosti firem AMD a Intel
i Zdroj: PCTuning.cz


Paul Otellini není typickým technokratem - je obchodníkem se zájmem o technologii.

Pokud bychom hodnotili poslední vývoj "mače" AMD vs Intel, musíme konstatovat, že s nástupem Paula Otelliniho získala firma AMD nebezpečného soupeře - konečně totiž nastoupil schopný trenér bohatého týmu Intel. Zatímco Craig Barret skálopevně věřil, že technologie a dříve vytýčený směr vývoje je dobrý (takový vývoj u Intelu si jistě přálo i AMD), jen se musí pořádně "dopilovat", Ottelini byl přesvědčen, že směr, kterým se ubírá vývoj procesorů Intel se musí radikálně změnit. Ottelini byl už v minulosti v Intelu znám tím, že si na schůzích managementu příliš nebral servítky a věci říkal otevřeně, bez zbytečných kliček a okolků a to byl možná důvod, proč do čela Intelu nastoupil právě on.

Zatímco po sérii neúspěchů v roce 2004 rozeslal jeho předchůdce, Caig Barett, inženýrům v Intelu memo, kde je kolektivně vinil z neúspěchů a omylů a přikazoval jim jejich nápravu (mnoho inženýrů bylo  takovým "házením do jednoho pytle" dotčeno), Otellini se snažil s inženýry a techniky jednat osobně (před uvedením platformy Core uskutečnil více než 200 takových schůzek) aby stanovil správnou strategii rozvoje.

V roce 2005 Paul Ottelini přeorganizoval Intel tak, aby se tato společnost více soustředila na svůj hlavní bussiness - na procesory a čipové sady v segmentech: servery, desktopové PC + mobilní řešení (platforma Centrino) pro notebooky.

Poznámka: I když se Intelu v posledních měsících dobře daří, je nutné poznamenat, že Otellini není v Intelu žádným nováčkem - pracuje zde více než 30 let a tudíž se zde jistě podílel i na celé řadě méně úspěšných projektů (np. loajálně podporoval nepříliš úspěšný projekt Itanium). Na druhou stranu jednání v pozici podřízeného Baretta a v pozici šéfa může být velmi rozdílné...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama