Několik generací Intel Atomu předčasně umírá – které a proč?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Několik generací Intel Atomu předčasně umírá – které a proč?

Několik generací Intel Atomu předčasně umírá – které a proč? | Kapitola 5

Petr Koc

Petr Koc

17. 4. 2018 03:00 46

Seznam kapitol

1. Co se děje a kdy se na problémy přišlo 2. Problémy se netýkají už jen Atomu C2000 3. Které procesory jsou postiženy a kolik jich je? 4. Jak se projevuje chyba a jaké jsou její následky? 5. Jaká jsou protiopatření?

Minulý týden se přišlo na to, že kauza předčasně umírajících serverových Atomů C2000 představuje jen pověstnou špičku ledovce problémů a že rozsah potíží je mnohem větší, než se původně myslelo. Pojďme se podívat, jak se věci mají ve skutečnosti a proč může být postižen skoro každý z vás.

Reklama

Proč se na to přišlo až teď?

Jednoduše proto, že asi málokterý ze spotřebitelů pravidelně kontroluje nové verze dokumentace a samotný Intel samozřejmě nemá žádný zájem na zvýšené publicitě takto nepříjemných údajů.

Budou čipy opraveny?

Pokud jde o již existující čipy, Intel jejich opravu velmi pravděpodobně provádět ani financovat nebude. Pokud jde o nově vyrobené kusy, zmíněné Atomy C2000 a Atomy E3800 dostaly nový stepping.

Čistě consumer produkty (Pentia a Celerony) by sice teoreticky mohly využít stepping D1 z Atomu E3800, ale dnes jde již o staré produkty, o které výrobci patrně již zájem mít nebudou. Některé generace procesorů, např. 14nm Braswell, dokonce podle dokumentace ani neobdrží nový stepping, z pohledu Intelu jsou již nahrazeny novějšími generacemi čipů.

Je to první kauza podobného typu?

Není. Intel již v minulosti měl potíže s kvalitou některých čipů, asi nejznámější kauzou je chyba v SATA řadiči čipsetů řady 60 Cougar Point, které po delší době používání umíraly. Chyba v LPC je však ojedinělá tím, za jak dlouho se na ní přišlo a kolik čipů postihla.

Může se problém opakovat?

Dost pravděpodobně ano. S pokroky ve zmenšování transistorů se snižují tolerance a tyto chyby v návrhu můžou mít častější projevy. Z reakce Intelu na celou kauzu je třeba vyvodit závěr hlavně v tom smyslu, že výrobce u jeho produktů uvažuje určitou dobu použitelnosti, která činí typicky délku záruční doby. Veškeré vady nastalé po této době jdou za uživatelem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama