Nemírný pokrok v mezích levných komponent
i Zdroj: PCTuning.cz
Zábava Článek Nemírný pokrok v mezích levných komponent

Nemírný pokrok v mezích levných komponent | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 5. 2009 23:00 17

Seznam kapitol

1. S Thinkpadem na věčné časy 2. Netbook či notebook, toť otázka

Máte ještě někde v koutě starý počítač nebo notebook a nevíte co s ním? Jeho výkon už dneska nestojí nejspíš za nic, upgrade v podstatě nepřipadá v úvahu, ale přitom zase pořád ještě funguje. Možná se to nezdá, ale dědeček ještě nemusí rovnou do šrotu. Úvaha o tom, jak relativní je výpočetní výkon počítačů.

Reklama
Nemírný pokrok v mezích levných komponent
i Zdroj: PCTuning.cz

Nemyslím, že vše by bylo jenom o penězích, jak se snaží argumentovat ti, kteří tvrdí, že netbooky jsou důsledkem iniciativy OLPC a případně dodávají, že za prodeje netbooků může krize, takže lidi nemají na normální laptopy. Pokud sledujete nové typy, jistě jste si všimli trendu, kdy netbooky poněkud tuční od 7“ směrem ke 12“. Netbook o 12“ je sice větší a těžší, ale nepotřebujete pro čtení z jeho obrazovky brýle jak pro profesora Farnswortha a dobře se s ním pracuje – obrazovka netrpí žádnými kompromisy, na stroj se vejdou všechny podstatné klávesy a skutečně se do nich trefíte i prsty normálních fyziologických rozměrů. Nové netbooky jsou výkonnější, lépe vybavené, v mnoha směrech jsou konzervativnější než původní Asus EEE – a taky jsou dražší. Lidem to ale, zdá se, až tak nevadí. Tak a tak – kde kdo by chtěl rozumný notebook se slušnou výdrží na baterie (a současných 10 hodin u nejlepších modelů opravdu velice solidních je), jenom jim přišlo krapet hloupé za to platit šedesát či sedmdesát tisíc, na co by přišlo Sony Vaio řady TX a nebo překrásné, ale opravdu kapku drahé malé Toshiby. Nové netbooky jsou totiž stejný typ strojů, dokonce s víceméně stejnými rozměry, jenom za přijatelné peníze. Není to úspěch marketingu, ale vývoje mainstreamových komponent.

 

Nemírný pokrok v mezích levných komponent
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Ohromující výkon moderního hardware dovoluje rozvoj dalších „revolučních“ konceptů, jako je virtualizace. Můžeme se na ni dívat jako na fenomenální myšlenku, zjednodušující správu a údržbu serverů, ale taky třeba jako na odpadní produkt obrovského výkonu serverů, který nelze normálními způsoby využít, takže v rámci optimalizace efektivity prostě necháme jet několik méně výkonných virtuálních serverů na jednom výkonném fyzickém hardware. Opravdu, pro většinu normálně napsaných aplikací je moderní hardware až nesmyslně výkonný. Dnes najdete dvoujádrový procesor i v nejlevnějších počítačích za 7000 Kč a quadcore jsem viděl v sestavě za o něco málo více než 10.000 Kč. Pro psaní ve Wordu je to obscénní nadbytek výkonu, opravdu! Tento obrovský nadbytek výkonu vede počítačové vizonáře-filozofy k ohromujícím ideám, jako například že „výpočetní výkon je dnes komoditou“ a zabývají se nápady jako centrálními servery, které on-demand poskytují výpočetní výkon coby placenou službu. Ano, každý normální člověk se zamyslí  nad tím, kdo by platil za výpočetní výkon, když je vzhledem k propadajícím se cenám a stále rostoucímu výkonu mainstreamových procesorů výpočetní výkon v podstatě zbytný, ale budiž. Počítačoví vizionáři-filozofové jsou velmi zvláštní lidé, s kamenným výrazem nám tvrdí, že Twitter nahradí klasická média, protože rychle šířené drby jsou patrně důležitější než ověřené informace, přesvědčují nás, že za pět let se všechny počítače budou ovládat hlasem a podobné nesmysly – a dělají to se stejně přesvědčeným výrazem, s jakým nám kolem roku 2000 sugerovali, že TabletPC je budoucností počítačů a nebo že tištěné knihy nepřežijí rok 2010.

 

Nemírný pokrok v mezích levných komponent
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Vize létají sem a tam a kde kdo je falešným prorokem – mě ale přijde opravdu velice zvláštní, jak málo pozornosti se při oné kázací extázi se věnuje právě mainstreamovým komponentám. Levné procesory a grafické karty občas zajímají přetaktovávače, protože nabízí potenciálně vysoký výkon za velmi rozumné peníze – proč ale nikdo nepřemýšlí nad tím, jak ohromný výkon nabízí i bez přetaktování? Pokud si přestanete třídit ceníky směrem od výkonnějších komponent k těm „nezajímavým levným“, ale zkusíte to naopak, budete velice překvapeni, jak masivní výkon a ohromující vlastnosti získáte za pár peněz. Všimli jste si, jak jsou levné LCD monitory? Jak málo stojí terabytové disky? Jak výkonné mohou být „entry“ grafické karty? Jak úžasně levně dnes můžete upgradovat paměti za hranici 4 GB?

Skutečné zázraky se dějí právě zde, v levném a konzumním sektoru. Osobně jsem velice rád – je báječné, že dnes si můžu vybírat mezi ne jedním levným strojem, ale regálem plným netbooků, levných notebooků a počítačů a vím, že pokud bude třeba, můžu si výkonný a plně použitelný stroj koupit, aniž bych si musel brát půjčku a splácet ji půl roku. Je to fantastické – a dostupnost levných strojů stahuje i ceny repasů, což je opravdu báječné. Sice jsem si vybral repas „pravého“ notebooku, ale nepochybuji, že kdyby zde levné stroje nebyly, vyšel by i on klidně na dvojnásobek. Žijeme opravdu ve skvělé době!
 

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama