Nepromítáme, zavřeno. Přichází konec kin?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nepromítáme, zavřeno. Přichází konec kin?

Nepromítáme, zavřeno. Přichází konec kin? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 11. 2020 03:00 46

Seznam kapitol

1. Fenomén minulého století 2. Společenská událost 3. Stále dražší legrace 4. Vynucená pauza 5. Kino doma 6. Co se může stát?

Kina představují unikátní společenský fenomén – společné sledování filmu, sdílení emocí. Se stále většími úhlopříčkami televizí, stále vyšší kvalitou digitální distribuce a stále rostoucími cenami lístků do kin ale začala ustupovat do pozadí. A vynucená karanténa pro ně může znamenat fatální úder.

Reklama

Dva roky restrikcí jsou dlouho – a nejde jenom o samotné ztráty, které kina utrpí, ale o to, že se změní chování spotřebitelů. Zatím se nic moc nedělo, protože donedávna byly FullHD a 4K televize drahé, a tak se i nákup Blu-Ray přehrávačů zarazil na takové úrovni, že se i filmů na DVD prodávalo stále více, než filmů na Blu-Ray. Jenomže dnes je nejlevnější 4K televize za šest tisíc a Netflix vás přijde na 250 korun měsíčně, což znamená, že se vyplatí při sledování více než dvou filmů měsíčně (!)

Ať už si o kinofilech myslíme cokoliv, nepřestanou se dívat na filmy, i když jsou nuceni sedět doma. Karanténa jim doslova vnutí kvalitní televize a streaming. Je to proces, který by nastal tak jako tak – ceny za lístek by stále rostly a ceny za televize stále klesaly, takže by k výměně kin za domácí kina stejně došlo. Není tomu vyhnutí – a současná karanténa tento proces jenom výrazně akceleruje.

Otázkou je, co se stane, až karanténa skončí. Už dnes se spekuluje o proměně kultury – lidé se naučili nechodit do hospod, slézat se na zahradách, stáhli se z veřejných prostor do soukromých. A tam nepochybně zjistili, že mohou mít levnější pivo, jídlo i filmové projekce – a navíc si u toho můžou klidně i kouřit.

Na vesnici tvořil základ obce vždy trojúhelník „kostel – škola – hospoda“. Hospoda se pravděpodobně vrátí, i když je možné, že jich přežije podstatně méně.

Nepromítáme, zavřeno. Přichází konec kin?
i Zdroj: PCTuning.cz


Autor: Ervín Pospíšil – gallery mine of other photographs find on legacy
Ervín Pospíšil, CC BY-SA 3.0, Odkaz

Kino nikdy nebylo součástí tohoto trojúhelníku – a je možné, že to venkovské to nepřežije. Ostatně mnoho z nich má sice digitální projektory, ale jinak je to víceméně to samé, jako před lety.

Ve městech nabízejí multiplexy stále obří plátna a aparaturu, ale když už jednou máte domácí kino, máte něco navíc: Jednoduchost a pohodlí. Nemusíte nikam jezdit, prostě to zapnete a vyberete si to, co máte rádi a to kdykoliv, kdy se vám chce. A protože karanténa donutila lidi upgradovat, tak i konzervativci zjistili, že to jde a že to je jednoduché. Pokud se škarohlídové nepletou, musíme počítat s dlouhodobými restrikcemi, přinejmenším částečnými. Čím déle tento stav bude trvat, tím více z toho budou profitovat klasické televize, kabelovky i digitální streamovací služby.

Co se přesně stane až to skončí? Přijdou kinořetězce s nápadem, že se musí pořádně zdražit, že je třeba pořádně opálit pití a pohryzání k projekci a dát se do války s distributory, kteří byli tak troufalí, že se rozhodli povýšit streamovací služby na úkor kin? Já bych řekl, že s takovým telecím nápadem přijdou – ale popravdě: Mají z jejich perspektivy nějakou jinou možnost? Někteří komentátoři se už zabývají tím, co by se stalo, kdyby AMC zbankrotovalo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama