Nepromítáme, zavřeno. Přichází konec kin?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Nepromítáme, zavřeno. Přichází konec kin?

Nepromítáme, zavřeno. Přichází konec kin? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 11. 2020 03:00 46

Seznam kapitol

1. Fenomén minulého století 2. Společenská událost 3. Stále dražší legrace 4. Vynucená pauza 5. Kino doma 6. Co se může stát?

Kina představují unikátní společenský fenomén – společné sledování filmu, sdílení emocí. Se stále většími úhlopříčkami televizí, stále vyšší kvalitou digitální distribuce a stále rostoucími cenami lístků do kin ale začala ustupovat do pozadí. A vynucená karanténa pro ně může znamenat fatální úder.

Reklama

Lidé se chovají racionálně – a s rostoucí cenou lístků chodí do kina míň a míň. Tím komplikují život provozovatelům kin, kteří krachují anebo procházejí fúzemi a čistkami za účelem snížení nákladů. Trend se ale nemění – a letos nastoupil lockdown, který způsobil kinům další a další ztráty, takže panují pochybnosti o tom, zda lockdown přežijí. Pokud to větší řetězce zvládnou, je možné, že začnou pohlcovat ty menší.

To, co je katastrofou pro jedny, je příležitostí pro jiné. Objevují se spekulace, že sama filmová studia zvažují, že kinořetězce na pokraji krachu odkoupí, což by znamenalo, že zvýší svou vlastní výnosnost – klasický příklad vertikální integrace.

Jde zatím jenom o nepotvrzené spekulace, ale ta možnost tu existuje. Řada blockbusterů, jako je Wonder Woman 1984 anebo No Time to Die, byla odložena, což znamená pro kinořetězce velké ztráty – blockbustery jsou pro ně absolutním fundamentem příjmů. Warner Bros oznámili, že Wonder Woman 1984 nabídnou přes streamovací službu HBO Max, což v překladu znamená, že o zisky z ní kina přijdou. Wired to ale chválí jako „chytrý tah“, protože „bude ještě trvat, než se kina v USA otevřou“.

Současné odhady říkají, že se kina dostanou do normálního režimu až v roce 2022! Výrobci filmů nebudou tak dlouho čekat, mimo jiné proto, že vzhledem k finančním nárokům na výrobu blockbusterů využívají půjčené peníze – a ty musí vracet. Proto se rozhodli obejít kina a jít přímo do digitální distribuce, ačkoliv pro ně patrně není v součtu tak výnosná – velkou výhodou je ale to, že dostávají větší procento než u kinořetězců, se kterými se obvykle dělí zhruba půl na půl.

Obcházení kin se velkým řetězcům nelíbí – a to až tak, že největší americký kinořetězec AMC oznámil, že bude bojkotovat Universal za to, že „rozbíjí tradiční obchodní vztahy“ tím, že nabídl digitální distribuci souběžně s projekcí v kinech. To se stalo za první vlny epidemie, v dubnu 2020 – a AMC se pustilo do boje zřejmě v představě, „že už to končí“ a že tím pádem budou mít navrch. Jenomže to se nestalo, je tu druhá vlna a další lockdown a máme i vyhlídky na třetí, takže se k Universal přidali Warner Bros. Bojkot se tak dost možná otočí proti AMC a vrátí se jim jako bumerang.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama