Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North

Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

7. 12. 2022 15:00 18

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – levá strana 4. Interiér – pravá strana 5. Rozborka skříně
6. Příklad montáže – základní deska, chladič, ventilátory 7. Příklad montáže – disky, zdroj, grafika 8. Příklad montáže – dokončení, měření hlučnosti 9. Hodnocení a závěr

Dřevo, leštěná ocel, mosaz a kůže. To jsou typické materiály používané u nábytku. Najdeme je však i u detailů nové počítačové skříně výrobce Fractal Design, jenž tak rozšiřuje svou nabídku modelů s atraktivním designem hodícím se i do obývacích pokojů, kde dokonale zapadnou mezi ostatní kusy nábytku.

Reklama

Dnes testovaná skříň Fractal Design North je dalším produktem cíleným pro použití v obývacích prostorech našich domovů, kde se přirozeně začlení mezi ostatní kusy nábytku. Nutno dodat, že výše uvedené platí zejména u interiérů koncipovaných v duchu skandinávského designového stylu, jehož prvky lze identifikovat i na testované skříni.

Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle očekávání lze vyzdvihnout celkovou kvalitu konstrukce, počínaje volbou kvalitních materiálů, konče dokonalým dílenským zpracováním. Konstrukce skříně je zhotovena z dostatečně silných plechů a používá doplňky z ušlechtilých materiálů, jako je leštěná ocel, mosaz, dřevo a kůže. Žádné výhrady nemám ani k lakování jednotlivých dílů, které mají jednotný odstín a strukturu.

Zcela otevřený vnitřní prostor skříně dovoluje použití docela rozměrných komponent, takže v jejich výběru nebudeme nijak zvlášť omezováni. Při dodržení výrobcem doporučených limitů se nemusíme obávat žádných neočekávaných kolizí. V případě napájecího zdroje se mně dokonce podařilo bez problému zabudovat i o centimetr delší model.

Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohaté děrování zádi usnadňuje volný průchod chladícího vzduchu od čelních ventilátorů i při jejich nižších rychlostech. Na účinném větrání skříně se podílí také děrované plechy stropu a levé bočnice (u testované varianty Mesh). Toto děrování je nejen funkční, ale vypadá velmi dobře i z estetického hlediska. Pochválit musím kvalitní prachové filtry u nasávacích otvorů na dně a čele skříně.

Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North
i Zdroj: PCTuning.cz

Standardně dodávaná dvojice 140mm ventilátorů Aspect 14 PWM netrpí žádnými parazitními zvuky, za drobnou nevýhodu lze považovat poměrně vysokou startovací a nejnižší provozní rychlost cca 500 RPM. Na druhou stranu je zvýšení hlučnosti v tomto režimu prakticky zanedbatelné a ventilátory i v této nejnižší rychlosti zajistí docela citelný průtok chladícího vzduchu interiérem skříně. Za provozu sestavy tak patrně nebude nutné hnát ventilátory do příliš vyšších a logicky hlučnějších otáček.

Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North
i Zdroj: PCTuning.cz

Nemám tentokrát nic zásadního, co bych mohl skříni Fractal Design North vytknout. Napadají mě jen lehčí prohřešky spočívající například v absenci kontrolky aktivity disku a tlačítka Reset. Tyto prvky (pro někoho již přežité) mohou nemalé skupině uživatelů stále chybět. Subjektivně se mně pak příliš nelíbily vizuálně širší horizontální spáry u levé bočnice. Domnívám se také, že konstruktéři skříně se mohli více snažit, aby se na strop vešel radiátor vodního chlazení i o velikosti 280 mm. Těch pár chybějících milimetrů by pravděpodobně vyřešil jen mírně prodloužený tvar prolisu.

Celkově mám z testu skříně Fractal Design North velmi dobrý pocit. Velmi se mně líbí její tvary a použité materiály, zejména dřevěná žebra na čele a hustě děrované plechy na stropě a levé bočnici. U své energeticky nenáročné vzorové sestavy nemělo smysl měřit účinnost chlazení komponent, ale za chodu čelních ventilátorů i v nejnižších otáčkách jsem zřetelně cítil proud vzduchu vycházející ze zádi skříně. Jednalo se o podobný pocit, který jsem zaregistroval naposledy u testu skříně Fractal Design Torrent, jenž v tomto ohledu vyniká.

Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr hodnocení se podíváme na cenu, za níž by mělo být možné testovanou skříň zakoupit. Výrobce údajně dotuje aktuálně vysoké přepravní náklady a doporučenou cenu tak stanovil na 129 dolarů. Pokud tuto částku převedu na naši měnu a přidám 21% DPH, dostanu se na cenu 3 600 Kč. S ohledem na kvalitu a designové prvky skříně považuji tuto cenu za adekvátní.

Za zapůjčení skříně, ventilátorů a napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Neskutečná designová pecka! Test skříně Fractal Design North
i Zdroj: Fractal
Fractal Design North

Verdikt

Fractal Design North přichází s atraktivním designem ve stylu skandinávského nábytku, který dobře zapadne i do reprezentativních obývacích prostor. Na výběr máme dvě barevné varianty ve dvou konstrukčních verzích s plnou skleněnou bočnicí, nebo s hustě děrovanou bočnicí z plechu. Skříň nabízí účinně větraný vnitřní prostor, dobrou variabilitu a podporu i větších a energeticky náročnějších komponent. Samozřejmostí je kvalitní dílenské zpracování za použití takových ušlechtilých materiálů, jako jsou leštěná ocel, mosaz, dřevo nebo kůže. V tomto kontextu lze obě výtky považovat za nepříliš podstatné, tedy bez vlivu na výsledné medailové ocenění.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Parádní skandinávský design; otevřená koncepce pro průchod vzduchu
Dvě barevné varianty; dvě varianty bočnic
Kvalitní dílenské zpracování; použití plechů tloušťky 0,8 – 1,0 mm
Celokovová konstrukce bez viditelných kotevních prvků
Dřevěná mřížka na čele; děrovaná bočnice; držák bočních ventilátorů
Možnost osazení 360mm radiátoru vodního chlazení
Podpora grafiky délky 355 mm, napájecího zdroje délky 225 mm
Dva 140mm PWM ventilátory ve standardní výbavě; rozbočovač
Antivibrační upevnění 3,5“ disků
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Chybí kontrolka aktivity disku a tlačítko Reset
Maximálně 240mm radiátor na stropě skříně

Udělené ocenění

PCTuning gold

PCTuning Gold Award, prosinec 2022, pro Fractal Design North, za účinně větranou ATX počítačovou skříň s pohledným designem

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama