netgear-dalsi-108mbps-wifi-na-vas-stul
Sítě a Internet Článek Netgear - další 108Mbps WiFi na váš stůl

Netgear - další 108Mbps WiFi na váš stůl | Kapitola 3

Kuchař Martin

Kuchař Martin

29. 3. 2005 00:00 39

Seznam kapitol

1. Netgear WG302 2. Netgear WG311T 3. Technologie Super G 4. Testy 5. Závěr

Před nedávnem jsem si představili WiFi produkty společnosti Linksys s technologií SpeedBooster. Nyní si ukážeme jak zvládá akceleraci firma Netgear ve svých produktech WG302 a WG311T. Akcelerace se označuje jako Super-G a co ve skutečnosti přináší si ukážeme dále.

Reklama

Akcelerace Super G je umožněna díky několika technologiím, jež jsou v klasické 802.11g nestandardní. Především se jedná o Channel-Bonding, dále pak Dynamic Packet Bursting, Fast Frames a HW komprese.

Netgear - další 108Mbps WiFi na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz


Výrobcem udané parametry - je vidět závislost vzdálenosti na rychlosti.

V bezdrátových sítích existují pouze tři od sebe zcela oddělené a nepřekrývající se kanály, jsou to první, šestý a jedenáctý. Technika Channel Bonding využívá pro akceleraci zajímavé metody, kdy pro přenos použije celý šestý, půlku prvního a půlku jedenáctého kanálu. Tím je zajištěno větší přenosové pásmo a tím pádem i vyšší přenosové rychlosti.

Jak už ale mohlo někoho z vás napadnout, není tato technologie bez háčku. Právě kvůli spřažení tolika kanálů dochází k velkému zarušení celého okolí a ostatní 802.11g sítě jsou pak velice degradovány. Dokonce dvě nezávislé Super G sítě poblíž sebe mohou být limitovány neboť obě využívají pro přenos šestý kanál.

Netgear - další 108Mbps WiFi na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz


Dosah sítě se Super G oproti klasickým standardům.

Technika Dynamic Packet Bursting (dynamické přetékání paketů) je založena na velmi jednoduchém principu. Při klasickém přenosu se vždy odešle několik paketů a pak následuje krátká pauza určená pro ověřovací pakety a samotné dorozumívání dvou sítí. Dynamic Packet Bursting se snaží mezery mezi jednotlivými datovými pakety snížit na minimum a tím zvýšit samotnou propustnost. Vychází z 802.11e a využívá QoS (Quality of Service)

Netgear - další 108Mbps WiFi na váš stůl
i Zdroj: PCTuning.cz


Výrobcem udávaná akcelerace oproti klasickým 802.11b a 802.11g.

Dalším je pak Fast Frames, jenž opět vychází z 802.11e a splňuje QoS. Tato technika spojuje několik hlaviček paketů do jedné. Tudíž pak pro pět paketů je odesílána pouze jedna společná hlavička. Tuto metodu urychlení používá mnoho výrobců - například i nedávno zmíněný Linksys WRT54GS.

Poslední z využívaných technologií pro urychlení přenosu je Hardwarová komprese paketů. Slouží vlastně na podobném principu jako klasické RAR a ZIP kdy se před odesláním v AP komprimují na co nejmenší velikost a následně při příjmu na druhé straně dekomprimují. Když jsou pakety menší, je možné jich za stejnou dobu poslat více a tím pádem podstatně urychlit přenos.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama