Ničí absence levných grafik hraní na PC?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Ničí absence levných grafik hraní na PC?

Ničí absence levných grafik hraní na PC? | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 1. 2023 22:00 202

Seznam kapitol

1. Konec levných grafik 2. Na notebooku? 3. PC už jen pro náročné 4. Co se hraje dnes? 5. Jak vidíte budoucnost hraní?

Zajímavá věc: Levné grafiky nejsou. Tedy: Ony jsou, ale ceny se jaksi posunuly, takže to, co bychom označili za „minimum“, se prodává mezi pěti a deseti tisíci – a to, co jsme kdysi považovali za optimální střed, už stojí dvacet tisíc. Proč nejsou levné karty a jaký dopad to bude mít na hraní na PC?

Reklama

Cena grafiky se přitom stává rozhodující částí při pořízení nového PC a popravdě, její konstrukce rozhoduje o tom, jakou si vyberete skříň a jaký zdroj. Dostáváme se do situace, kdy je téměř rozumné s novou grafikou vyměnit i většinu střev, ty tam jsou doby, kdy PC přežilo tři anebo čtyři výměny grafiky, protože „základ stačil“. Dnes by možná základ stačil, ale tlustografika se nevejde do skříně a stejně musíte měnit zdroj, takže vlastně máte důvod měnit i zbytek.

Dnes je možné solidní procesor, paměti a SSD nacpat i do štíhlého ultrabooku. Celé to má rozměry desky od staršího mobilního telefonu a nepotřebuje to žádné komplikované chlazení. V podstatě nejproblematičtější komponentou tam zůstane GPU, protože to žere nejvíc, má největší rozdíl mezi klidovou a špičkovou spotřebou a generuje jak nejvíce tepla, tak největší teplotní šoky. Pokud hrajete kondičně hodinu anebo dvě, nemusí to znamenat problém. 

Pokud hrajete hardcore věci, náročné věci a moderní špičkové kusy – tam to problém být může, ale zdá se, že tohle nejsou nejhranější tituly. A s tím se nám otevírá klasická otázka „PC master race vs. konzole“: Je hezké dělat technicky pokročilé tituly, ale co s tím, když špičkové karty má jenom málokdo? A když už děláte hry na méně náročná PC, není lepší je navrhnout rovnou multiplatformně? A když už navrhujete multiplatformně, není vlastně lepší navrhnout je rovnou na konzole a na PC je jenom portovat?

Je to tak, že lidi opouštějí PC tak jako tak, protože jim prostě přijde praktičtější notebook a na občasné hraní jim stačí – anebo tak, že jsou k tomuto kroku nuceni, protože dnes máme pouze drahá GPU – a i ta „levná“ jsou ve skutečnosti tak drahá, že stojí za uvážení spíš levná konzole, jako je Xbox Series S?

Argument stojí tak: Špičková GPU jsou nesmyslně drahá a mají nesmyslné spotřeby, takže hrát na něčem takovém je pro lidi, kteří si na dovolenou letí odpočinout tryskáčem na Antarktidu. Je to absurdní výstřelek pro bohaté lidi, což by ani tak nevadilo, jenomže tyhle extrémní sestavy představují tak malý trh, že se vlastně nevyplatí pro ně vyvíjet něco extra.

Podstatně horší je absence středně výkonných GPU, což by bylo něco, co je výkonem na pozici RTX 3070–4070 někde mezi pěti a patnácti tisíci. Cena nadskočila, výrobci za kryptokrize zjistili, kolik jsou lidi ochotníKdyž zaplatit za herní grafiku, a nechtějí jít s cenou dolů. A to je problém, protože se kdysi všechno vyprodávalo právě kvůli těžařským farmám. Osobně si myslím, že pro většinu smrtelníků představuje těch 15 tisíc zhruba strop, kam jsou ochotní jít – a tam soutěžíme právě s PlayStation 5, kterou si i ve stále trvajícím nedostatku koupit můžeme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama