Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990

Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990 | Kapitola 17

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 3. 2011 12:00 133

Seznam kapitol

1. Nejtišší high-end v historii 2. Nvidia GeForce GTX 590 – představení 3. Galerie balení karet různých výrobců 4. Nvidia GeForce GTX 590 – detaily karty 5. Nvidia GeForce GTX 590 – pohled do nitra karty 6. Porovnání karet a specifikace 7. Testovací sestava 8. Testovací hry a metodika 1/2 9. Testovací metodika 2/2
10. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 11. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 12. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 13. Stalker CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3D11 a další 14. Shrnutí výkonu 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Závěr

Na začátku tohoto měsíce uvedlo AMD svou vlajkovou loď mezi grafikami - Radeon HD 6990. Výkon této karty je velmi vysoký, stejně jako rozměry, hlučnost a spotřeba. Na uvedení rivala z konkurenční stáje jsme si museli několik týdnů počkat. Až do dnešního dne. GeForce GTX 590 je bezkonkurenčně nejtišší duální kartou v historii.

Reklama
Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Nebudu zastírat, že jsem čekal o kousek vyšší frekvence a tím pádem i výkon. Jak ale ukázala měření spotřeby, Nvidia stála před těžkým rozhodnutím. Buď uvede kartu, která sice nerozdrtí Radeon HD 6990 v každém testu, zachová si ale průměrně vysoký výkon společně s nízkou hlučností a solidní spotřebou. Druhá volba pak byla vyšší výkon za každou cenu, kdy tou cenou bude právě vyšší spotřeba a hlučnost chlazení. Původně prý měla karta nést frekvence, jež jsem také použil v grafech měření herního výkonu, tedy 700 MHz pro jádro a 3700 MHz pro paměti. Můžete si tedy udělat představu, jak původní výkon vypadal. Výrobce se nakonec ale přiklonil k první variantě, kdy uvedl na trh nejtišší high-end duální kartu v historii těchto monster. Karta má hlavně hodně příjemné rozměry, kdy je užší i kratší než konkurenční Radeon HD 6990. A to se počítá, jelikož Radeon HD 6990 je skutečně velkou kartou ne do úplně každé skříně. S GeForce GTX 590 nebude mít v tomto ohledu nikdo problém.

Nakonec díky optimalizacím ovladačů a škálování výkonu ve SLI dosáhl průměrný výkon na úroveň Radeonu HD 6990, což byl zřejmý cíl. Ano, nezastírám, že Radeon má díky vyšším taktům vyšší hrubý výkon a v některých hrách je jeho nadvláda zřejmá. Jsou hry, kde vede GeForce 590 a jsou samozřejmě tituly, kde je tomu naopak. Pokud bude uživatel chtít překonat výkonem Radeon HD 6990 ve všech testech, musí kartu přetaktovat minimálně lehce nad 700 MHz pro obě jádra, ideálně tak kolem frekvence 730 až 740 MHz. To se díky výběrovým jádrům podaří zcela určitě bez navýšení napětí. Zde je těžké rozhodnout, kdo je vlastně králem grafického výkonu, jelikož naše měření v běžné metodice ukázalo průměr, a několik nových her nad rámec běžných testů dále ukázalo, že GeForce GTX 590 má ve více než polovině her navrch. Něco mi stále našeptává, abych se přiklonil k výsledku nových DX11 her, kde Radeon HD 6990 vede a vyhlásil jej i nadále nejvýkonnějším řešením planety. Nakonec ale tuhle věc nerozlousknu a prohlásím obě karty za +/- stejně výkonné.

Provozní vlastnosti

Provozní vlastnosti na základních taktech jsou skvělé a od Radeonu HD 6990 se mnoho neliší. Po přetaktování (i bez navýšení napětí) ale spotřeba raketově stoupá. Ano vím, že jsem v ultra high-endu a na spotřebu se zase tak nehledí, i tak je ale nárůst spotřeby v zátěži o 100 W moc. Radeon HD 6990 se stále drží v solidních mezích, GeForce GTX 590 ale utíká do zcela jiné ligy, tedy alespoň v porovnání s Radeonem HD 6990. Vše se ale obrací v porovnání s řešením SLI ze dvou GeForce GTX 580. Nová GeForce GTX 590 s frekvencemi mírně nad SLI ze dvou GeForce GTX 580 si řekne o 50 W méně, což sice není extra velký rozdíl, je ale měřitelný. Významně tišší chladič vůči Radeonu HD 6990 jsem zmínil už několikrát a je to fakt. Co jistě nepotěší, je vyfukování horkého vzduchu zpět do skříně, zde je nutné důkladně odvětrat celou skříň. Dobrou vlastností je také možnost vypnout SLI ve hrách, jež podávají špatné výsledky. Lze to provést lehce v ovladačích. To je u Radeonu HD 6990 problém.

Přetaktování

Přetaktování má dvě zcela opačné tváře. Na jednu stranu vám vybraná jádra umožní dostat se na vysoké takty bez navýšení napětí, pokud ale budete chtít jít ještě výš se změnou napětí, máte smůlu. Jsem přesvědčen, že s každou GeForce GTX 590 půjdou nastavit beze změny napětí frekvence GeForce GTX 580, dále už to ale může být problém. Jakékoliv vyšší napětí totiž může aktivovat OCP ochranu a tím jste skončili. Zde je nutné najít ten vyvážený bod s co nejnižším napětím a nejvyšším přetaktováním. Laboroval jsem s taktováním několik dní a mnohdy naopak ve stabilitě pomohlo napětí snížit, než ho zvýšit. To už ale musí každý uživatel vyzkoušet na svém konkrétnímu kusu karty. Já nedoporučuji navýšit napětí nad 1,013 V a s tímto napětím hledat maximální frekvenci. Dostal jsem se až na 820 / 4000 MHz.

Osobní názor

Pokud byste se mě zeptali, jakou kartu bych si zvolil mezi Radeonem HD 6990 a GeForce GTX 590, asi bych neváhal a zvolil GeForce. Kompaktní rozměry a tiché chlazení u GeForce GTX 590 bylo první, co mne u této otázky napadlo. Obě karty by jinak měly být za stejnou cenu. Výkonový handicap se dá lehce dohnat jen mírným taktováním, ostatně jde o kartu pro nadšence, kteří se taktování nebojí. Vyšší spotřebu neřeším, důležitější vidím právě hlučnost. Pokud bych si ale měl vybrat obecně, tak bych své GeForce GTX 580 ve SLI neměnil ani náhodou. Jdou lépe taktovat, dají se lépe chladit a i když víc „sežerou“, za high-end se platí. Jak se rozhodnete vy, je už na vás. Obě duální řešení mají dostatek výkonu pro všechna možná využití, záleží jen na vaši preferenci značky a možností. Na jedné straně je 3D surround, na druhé pak až šest monitorů Eyefinity. Vzhledem k rozšíření těchto záležitostí u nás ale nepůjde primárně o rozhodování podle tohoto kritéria.

Dostupnosti a přibližné ceny

Asusv CZC zde, koncová cena 15 999 Kč, SKLADEM

Gigabytev CZC zde, koncová cena 15 499 Kč, od cca 29.-30.3.

MSI v CZC zde, koncová cena 14 999 Kč, od cca 29.-30.3.

Zotacv CZC zde, koncová cena 14 999 Kč, od cca 29.-30.3.

Výhody a nevýhody

Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty testu zapůjčil Asus Czech republic

Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Nvidia GeForce GTX 590 – test vyzyvatele Radeonu HD 6990
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama