nVidia GeForce GTX 670 – malá karta s ohromným výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek nVidia GeForce GTX 670 – malá karta s ohromným výkonem

nVidia GeForce GTX 670 – malá karta s ohromným výkonem | Kapitola 19

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 5. 2012 07:00 95

Seznam kapitol

1. Drtič Radeonů HD 7900 2. Nové featury 3. GPU Boost a Power Target v praxi 4. Představení 5. Detaily karty 6. Pohled do nitra karty 7. Porovnání karet a specifikace 8. Testovací sestava 9. Testovací hry a metodika 1/2 10. Testovací metodika 2/2
11. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge 12. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 13. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 14. STALKER CoP, World In Conflict, Unigine, Vantage, 3D11 15. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2, Witcher 2) .. 16. Shrnutí výkonu, ceny 17. Spotřeba a teploty 18. Přetaktování 19. Závěr

Dnes se podíváme na opravdu hodně zajímavou kartu. Plošný spoj velikosti low-endových GeForce GTS 440 totiž překonává nejen Radeon HD 7950, ale výkonem se může měřit i s Radeonem HD 7970! Ano, nestřílíme si z vás, miniaturní GeForce GTX 670 nabízí jen o pár procent nižší výkon než nejvýkonnější GeForce GTX 680.

Reklama
nVidia GeForce GTX 670 – malá karta s ohromným výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

Dnešní hodnocení výkonu je jednoduché, díky vysoké pracovní frekvenci jádra, které s GPU Boost dosahuje v některých hrách taktu až 1,07 GHz je výkon GeForce GTX 670 jen o 5 procent v průměru nižší než má GeForce GTX 680. Vypnutý blok jádra se sice pár procenty podepsal na výkonu, vysoké Turbo takty ale deficit dohánějí. Pokud je tedy rozdíl mezi GeForce GTX 670 a GTX 680 takto malý, je jasné, že GeForce GTX 670 je v průměru stále o 4 procenta výkonnější než Radeon HD 7970. Na takhle malou kartu je to doslova dechberoucí výsledek. GeForce GTX 670 je první kartou v historii jež se s patřičným chladičem vejde do HTPC a nabízí k tomu High-endový výkon. I když cenou míří GeForce GTX 670 proti Radeonu HD 7950, překonává jej výkonově o 20 procent. Z pohledu výkonu a efektivity je GeForce GTX 670 nejvýhodnější kartou na současném trhu. Jsem přesvědčen, že tato karta významně zbrzdí prodeje GeForce GTX 680. Většina OC edicí GeForce GTX 670 totiž nabídne vyšší výkon při nižší ceně.

Provozní vlastnosti

Poprvé jsem žasli nad výkonem GeForce GTX 670, podruhé pak nad její spotřebou. Menší PCB a méně náročný chladič znamenají výrazně nižší spotřebu karty v zátěži. Pravděpodobně na tom mají také svou zásluhu lepší jádra, která časem získávají lepší provozní vlastnosti jak se výroba v TSMC zlepšuje. Zkrátka a dobře, GeForce GTX 670 nabízí o 30W nižší spotřebu v zátěži než GeForce GTX 680 a o 42W lepší příkon než má Radeon HD 7970. Když uvážíme, že má karta +/- stejný výkon jako zmíněné dvě karty, jde o vskutku luxusní výsledek. Referenční model je vybaven levným chladičem jež v dlouhodobé zátěži krapet vrčí a cvaká, zvuk ale není nijak nepříjemný. Karta je slušně tichá i při dlouhém hraní. Teploty se pohybují do 80-ti stupňů což není nijak extra dobré, ale stále akceptovatelné. Nereferenční verze jistě nabídnou lepší teploty.

Přetaktování

Nejprve musím říci, že napájecí kaskáda není nijak na malém PCB osekaná, což by mohlo někoho napadnou při pohledu na "tišťák" karty. Fází je stejný počet jako na GeForce GTX 680, stejné jsou i mosfety a cívky. Kaskáda je tedy dimenzovaná shodně s GeForce GTX 680, není nijak více ošizená. Přetaktování tedy záleží spíše na kvalitě jádra. Jelikož je jasné, že jde o "méně kvalitní" kus s vypnutým blokem, půjde teoreticky o horší kus křemíku. I tak je výsledek dobrý, pro některé hry jsem dosáhl stabilitu i na 1200/6650 MHz. Pro všechny hry pak stabilní frekvence 1174/6600 MHz. Jde o navýšení taktů o 20 procent. Výkon ve všech hrách pak stoupl průměrně o 12 procent. Spotřeba karty se ale zvýšila pouze o necelých 40W což je opravdu solidní číslo.

Osobní názor

Musím říci, že jsem z GeForce GTX 670 nadšený, mnohem víc než třeba z duální GeForce GTX 690. Malá karta s high-endovým výkonem mne prostě "dostala". Skvělý výkon, nízká spotřeba a solidní taktování na takhle malém PCB je prostě bomba. Pokud bych si měl vybrat, tak bych ani nechtěl GeForce GTX 670 na dlouhých PCB, ale právě nějakou malou s kratším chladičem. Velikost GeForce GTX 460/560 by byla naprosto ideální. I takových se časem na trhu dočkáme.

První výtka směřuje k GPU Boost a základním taktům karty. Oficiální maximální garantovaný takt je 980 MHz, ale nechápu proč. Karta v podstatě ani v jedné hře neběží pod frekvencí 1,02 GHz. Naopak spíše ještě na vyšších taktech. Výrobce mohl rovnou nastavit 1,02 GHz nebo podobný takt a bylo by vše jasné. Frekvence 980 MHz je matoucí, karta na ní v podstatě nikdy nepracuje.

Druhá výtka míří k ceně. Už jsem vysvětloval, že dle výkonu a současné situace na trhu si může Nvidia říci za kartu GeForce GTX 670 částku nad 9000 Kč s DPH. Pokud se takhle draze prodává podstatně pomalejší Radeon HD 7950, může Nvidia v podstatě cokoliv. Na druhou stranu ale víme, že výrobní náklady na kartu jsou podstatně nižší a malé PCB evokuje pocit, že Nvidia/výrobci chtějí zákazníka "oškubat". Od kdy ale existuje pravidlo, že vysoký výkon musí vycházet z velké karty? - Nic takového neexistuje. Výkon je výkon a velikost PCB/karty s tím nemá co dělat. Právě naopak, Nvidia dokázala, že dokáže porazit High-end od konkurence s kartičkou velikosti loňského Low-endu. Gratulujeme!

Výhody a nevýhody

nVidia GeForce GTX 670 – malá karta s ohromným výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz

nVidia GeForce GTX 670 – malá karta s ohromným výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Vybavení na testy zapůjčil Asus Czech republic

nVidia GeForce GTX 670 – malá karta s ohromným výkonem
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama