Nvidia RTX Studio, RTX 3080 Ti a výkon v aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz
Článek Nvidia RTX Studio, RTX 3080 Ti a výkon v aplikacích

Nvidia RTX Studio, RTX 3080 Ti a výkon v aplikacích

Adam Vágner

Adam Vágner

20. 7. 2021 15:50 6

Seznam kapitol

1. Studio pro práci 2. RTX 3080 Ti: Když 12 GB stačí 3. S čím vám pomůže grafika, testovací sestava 4. Vray 5 benchmark 5. Octane Benchmark
6. Blender 2.93 – rendering 7. Blender 2.93 – motion blur 8. Luxmark 9. Da Vinci Resolve 17 10. Závěrečné shrnutí

Povíme si, jak se liší ovladače Nvidia Studio od větve herních „Game Ready“, proč byste je měli, anebo naopak neměli instalovat, a podíváme se na výkon RTX 3080 Ti v aplikačních testech.

Reklama

V prvním pololetí roku 2019 představila Nvidia platformu Studio, u níž se soustředí na lepší podporu pro tvůrce obsahu a profesionály. Tehdy propagovala především nové modelové řady notebooků RTX Studio zaměřené spíše na profesionály, u nichž pomáhá grafický čip s akcelerací řady operací, které jsou na mobilních procesorech oproti jejich mnohem výkonnějším desktopovým protějškům zdlouhavé.

Spolu s novou platformou vytvořila Nvidia i novou větev ovladačů pro grafické karty, ať už pro ty mobilní, nebo jejich desktopové protějšky. Ovladače RTX Studio jsou vyvíjené v samostatné větvi. Pokud jde o výkon, neměly by mezi herními a pracovními ovladači být rozdíly u aplikací i her, pro které jsou již ovladače optimalizované.

Když má práce přednost

Verze Studio se ale liší v tom, že kromě herních testů prochází i další sadou testů v podporovaných aplikacích, jako jsou produkty Adobe, renderery Arnold, Vray 5, Octane, D5, Blender či editor videa Da Vinci Resolve. 

Proč tedy za všech okolností neinstalovat rovnou verzi Studio? Potíž je v tom, že po stránce optimalizací nenabízejí vždy totéž, co herní verze ovladačů. I když vyjdou ovladače z větve studio ve stejný čas a ve stejné, anebo novější verzi jako herní ovladače „Game Ready“, jejich vývoj a testování trvá déle a stává se, že se do „stejné“ nebo dokonce novější verze Studio ještě nedostanou herní profily a opravy pro čerstvě uvedené hry, které už jsou u herní větve ovladačů podporované. 

Jinak řečeno ani vyšší verze ovladačů Studio nemusí ještě podporovat hry, které starší verze ovladačů z větve „Game Ready“ již podporují.

Pokud tedy nepracujete v žádné z aplikací, ve kterých se testují, ale kartu využíváte na hraní her a nikoliv na tvorbu obsahu, a hráváte hry hned po vydání, je lepší instalovat klasické herní ovladače „Game Ready“, které jsou aktualizované častěji a obecně jsou na tom po stránce podpory her lépe.

Klasickou cestou se k ovladačům Studio propracujete buď přes odkaz z domény geforce.com, nebo přes nvidia.com. Přes geforce.com se dostanete ke zjednodušenému rozhraní, které stahuje variantu instalačního balíku DCH, (to je odnož, která se do Windows obvykle instaluje automaticky z internetu a dnes už je na většině PC a jednoduše se dá přeinstalovat zase jen variantou DCH).

Nvidia RTX Studio, RTX 3080 Ti a výkon v aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro klasickou verzi musíte jít přes nvidia.com a pod sekcí Beta and Older drivers si vybrat mezi variantou Standard nebo DCH, pak už vám vyhledávání vrátí příslušný seznam.

Nvidia RTX Studio, RTX 3080 Ti a výkon v aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz

Máte-li nainstalovanou aplikaci GeForce Experience (GFE), můžete v ní mezi ovladači „přepínat“ pomocí rozbalovací nabídky. Není to přepnutí v pravém slova smyslu, GFE vždy znovu stáhne požadovanou variantu ovladačů v poslední verzi, spustí odinstalaci původních ovladačů a po potvrzení instalovaných komponent nainstaluje ovladače, které chcete momentálně používat.

Nvidia RTX Studio, RTX 3080 Ti a výkon v aplikacích
i Zdroj: PCTuning.cz

Vedle toho v GeForce Experience přibyly i profily pro některé podporované aplikace podobně jako u her. Díky nim můžete v rychlosti zkontrolovat, zda je hardwarová akcelerace pro jednotlivé aplikace správně nastavená a případně nastavení aplikací optimalizovat pomocí jednoho kliknutí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama