OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí

OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí | Kapitola 5

Tomáš Hort

Tomáš Hort

31. 10. 2011 03:00 31

Seznam kapitol

1. Situace na trhu SSD disků 2. Specifikace a vlastnosti řadičů SandForce SF-2200 3. Představení OCZ Vertex 3 Max IOPS 4. Vnitřní část SSD, OCZ Toolbox 5. Testovací metodika a sestava 6. OCZ Vertex 3 Max IOPS - výsledky testů 7. Komprimovatelnost dat a výsledky po Secure Erase
8. Testy propustnosti 9. Sekvenční testy 10. Počet operací za sekundu (IOPS) 11. Přístupová doba 12. Bodové hodnocení a syntetické testy 13. Praktické testy s Windows 7 14. Cena, hodnocení, pro a proti

Přechodem na 25nm výrobu NAND flash pamětí se výrazně snížila cena, ale bohužel i jejich výdrž v množství zápisů. OCZ se proto v případě prémiového modelu Vertex 3 Max IOPS rozhodlo pro nasazení dražších 32nm pamětí od Toshiby, které mají přinést větší životnost a výkon ve spojení s hojně využívaným řadičem SandForce SF-2281.

Reklama

Oproti předchozím recenzím pevných disků od Jana Černého se několik věcí změnilo. Asi nejzásadnější změnou je testovací sestava. Ač to zřejmě vzbudí u několika jedinců nevoli, místo základu s Intelem testuji na sestavě AMD (více níže). Upouštím také od neuvěřitelně promyšleného, ale složitého systému hodnocení výkonu disků. Na konci recenze bude číselné zhodnocení několika zásadních prvků, které ale bude vycházet ze subjektivního zhodnocení. Nebudu také provádět testy v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně, ale ve výsledku to není nic, co by ostatní programy neotestovaly také. Místo toho přibudou výsledky z programu CrystalDiskMark, nového a perfektního Anvil Pro a také výsledky testů z reálného prostředí Windows 7.

Celkově se tak snažím o zjednodušení hlavně pro čtenáře, které zahrnuje i to, že se výrazně zmenšil počet disků v grafu. jsou přítomny jen ty, které jsou aktuální a které jsou otestovány na stejné počítačové sestavě. Jelikož jsou recenze mimo jiné i o diskuzi nad produktem případně způsobem testování, nebráním se a dokonce vás nabádám k návrhům a připomínkám, které k novému systému můžete mít. Hlavně v klidu a bez zbytečných emocí ;). Teď už ale k testům, které budu provádět.

AS SSD Benchmark v1.6.4237.30508 (NTFS)

ATTO Disk Benchmark v2.46 (NTFS)

CrystalDiskMark v3.0.1 (NTFS)

HD Tune Pro v4.60 (čtení - NTFS, zápis - no file system)

PCMark Vantage v1.0.2.0 (NTFS)

Anvil`s Storage Utilities 1.0.31 Beta9 (NTFS)

Windows 7 Home Premium 64-bit - (NTFS)

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 7 HP 64-bit na testovaném pevném disku. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale jsou reálnější. Jelikož většina testovaných disků jsou SSD disky a ty jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně pro operační systém, je jejich porovnání s nainstalovaným systémem více vypovídající.

Všechna měření až na PCMark Vantage provádím minimálně třikrát. Do výsledků v grafech pak nedávám průměr ze všech měření, ale nejvyšší dosaženou hodnotu pro daný test. Většina testů vychází stále přibližně stejně, pokud by to tak nebylo, příslušný výsledek okomentuji zvlášť. V podstatě všechny testy kromě IOMetru zachovávám, protože jejich složení je více než dobré. U SSD disků totiž nerozhodují o svižnosti sekvenční testy, ale rychlosti při práci s malými soubory, na což upozornil i výsledek testu společnosti Toshiba.

OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Celých 66 procent všech přístupů tvoří 4kB bloky dat a 90 procent zapisovaných souborů má velikost do 16kB. Tomu odpovídají i testy, kde se zaměřuji hlavně na tyto malé soubory, které mají na celkovou rychlost disku v systému největší vliv.

Testovací sestava

procesor: AMD Phenom II X6 1100T 3.3GHz
chladič CPU: Scythe SCASM-1000 Andy Samurai Master
základní deska: Gigabyte GA-890GPA-UD3H (AMD 890GX, SB850)
operační paměti: 2x4GB Corsair Vengeance DDR3 1866MHz (@1600MHz CL8-8-8-24-2T)
grafická karta: AMD Radeon HD 6950 2GB
zdroj: Corsair Professional Series HX750 750W
skříň: CoolerMaster Stacker 831 SE Silver
operační systém: Windows 7 Home Premium 64-bit

OCZ Vertex 3 Max IOPS – úžasný výkon jiných pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Testovací sestava je na platformě AMD se základní deskou Gigabyte a čipovou sadou AMD 890GX s jižním můstkem SB850, který plně podporuje rozhraní SATA III 6Gb/s. Je pravdou, že v celkových výsledcích produkují sestavy AMD o něco nižší výsledky než sestavy Intel. Testováno je přes základní ovladač Windows msahci. V sestavě jsou běžně zapojeny ještě dva interní plotnové disky, zvuková karta Asus a televizní karta Leadtek. Oproti minulému testu jsem vyměnil operační paměti, které mají aktuálně velikost 8 GB. Ty však rozdíl v testech neudělají, a proto změna nemá na výsledky vliv.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama