Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast
i Zdroj: PCTuning.cz
Software Článek Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast

Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast | Kapitola 2

Jiří Vašek

Jiří Vašek

20. 6. 2011 03:00 78

Seznam kapitol

1. Rok 2011 a bezpečnost – co se změnilo? 2. Avast! Free Antivirus 6 3. AVG Anti-Virus Free Edition 2011 4. Avira AntiVir Personal 5. Microsoft Security Essentials
6. Panda Cloud Antivirus 7. Testy. Testy? 8. Testy na internetu 9. Závěr a naše doporučení

V dnešním článku si posvítíme na pět antivirových programů a jak už napovídá titulek článku, jediným kritériem byla nulová pořizovací cena. Doby, kdy cokoli, co bylo zadarmo, bylo úplně nanic, jsou dávno za námi. Jak se liší verze zdarma od těch placených? Čím nás uhranul vítězný Avast? A má vůbec smysl nějaký antivir instalovat?

Reklama

Šestá verze tuzemského Avastu (správně avast! s malým „a“ a vykřičníkem) je přímým konkurentem AVG Free. Stejně jako AVG je to tradiční obyvatel harddisků českých, ale pochopitelně i zahraničních uživatelů. Po snad nesmrtelné verzi 4 vyšly pátá a vzápětí šestá, které přinesly mimo jiné radikálně přepracované uživatelské rozhraní a nižší náročnost.

Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobně jako AVG, také Avast Free je zdarma pro domácí a nekomerční použití. Trochu zvláštní je systém registrací – za používání Avastu sice nezaplatíte ani korunu, musíte jej ale do 30 dní od instalace zaregistrovat, přičemž tato registrace bude platná 1 rok, po kterém ji musíte provést znovu. Free verze ve svém hlavním okně nabízí upgrade na komerční security suite, dle mého názoru ale tato reklama není nijak vlezlá a je rozumně začleněná do celého GUI.

Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast
i Zdroj: PCTuning.cz

Také Avast svůj produkt prezentuje jako „světově nejoblíbenější antivirový program“. Těžko říct, co to znamená, AVG zřejmě podle tvrzení výrobců má více stažení, ale Avast nakonec používá více instalací? Tyto marketingové kličky bude lepší nechat výrobcům, ať si sami vyjasní kdo má delší... číslo vyjadřující počet uživatelů.

Konkurencí pro Avast Free jsou komerční verze Pro a Internet Security s firewallem. Antispywarová ochrana je, stejně jako v případě konkurence, obsažená už v základním balíčku; stejně tak je standardem podpora 64bitových systémů.

Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast
i Zdroj: PCTuning.cz

Od páté verze Avast dospěl i po grafické stránce, konečně vypadá jako produkt z tohoto století (až na jedno pozapomenuté okno v instalátoru) – čtvrtá verze vypadala jako kdyby Avast neměl ani na designéry, ani na někoho schopného optimalizovat náročnost celého programu. To už bohudík není pravda, Avast Free má už snesitelnou náročnost a minulostí je i předpotopní GUI. Co mě rozladilo, je tradiční systray ikona, která je v případě Avastu i v nových verzích v podobě kulatého loga, které se při jakékoli činnosti otáčí – a to je vyloženě rušivé, nechápu proč by na sebe antivir měl za normálních okolností jakkoliv upozorňovat, tím spíš takto. Konkurence to dělá taky, ale daleko méně výrazně. Naštěstí lze tuto animaci zakázat.

Stejně tak mi lezly na nervy celkem agresivní zvukové projevy Avastu, ať už to bylo při jakékoli události. Toto prostě nemám rád. Při běžné aktualizaci databáze vyskočí poměrně velké popup okno spojené s hlasitým zvukem cinknutí, což člověka spíše vyděsí, než uklidní.

Zajímavostí je, že pokud si nedáte pozor a jen vše odklikáte, instalátor vám do systému nainstaluje webový prohlížeč Google Chrome, což považuji za podraz. Někdo by za to zasloužil za uši. V instalátoru je ve výchozím nastavení povolen také widget pro Windows Vista/7 (opět, na co to vlastně je?) a funkce pro bonzování zlobivých webů, což si každý uživatel laskavě ocení sám.

Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast
i Zdroj: PCTuning.cz

Výhodou Avastu vůči ostatní free konkurenci jsou anti-rootkit schopnosti, stejně tak jako anti-phishingová funkčnost. Avast se vůbec tváří, že má rezidentní štíty pro všechny myslitelné situace (P2P a IM štíty pracující s databází známých programů, behaviorální štít atd.). Výhodou je i lepší úroveň uživatelské podpory než například u AVG.

Otestovali jsme pět antivirů zdarma. Vyhrál u nás Avast
i Zdroj: PCTuning.cz

Avast nabízí také funkci AutoSandbox, která by měla podezřelý software automaticky spouštět v chráněném režimu bez jakéhokoli přístupu například k systémovým souborům a nastavením.

Pozitivní je i možnost nastavit interval aktualizací, výchozí hodnota je 240 minut, což lze změnit na cokoliv. Ihned po instalaci Avast bez ptaní spustil rychlý sken systému, ale o automatickou aktualizaci se nepokusil, což mě trochu zarazilo.

Náročnost aktuální verze Avastu je někde na lepším průměru, pokud při instalaci zakážete zbytečné komponenty a po instalaci věnujete pět minut lehkému tuningu, rychlost se ještě o maličko zlepší. Na netboocích to bohužel není ono a pochybuji, že by to mohlo být lepší. Velká porce funkcí, rezidentních štítů a kontrolních mechanismů jsou prostě náročnější na výkon.

Avast Free je ke stažení na webu výrobce.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama